Europa începe să redeschidă graniţele, dar libertatea de mişcare este însă departe de cum era înainte de pandemie Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut ţărilor membre Schengen să ridice controalele de la frontieră începând de luni, pentru a permite redeschiderea treptată către alte ţări începând cu luna iulie.

Această mişcare ar putea ajuta la salvarea unei părţi din sezonul de vară pentru turism. Sectorul turistic, cultural şi de recreere susţine aproape 10% din economia UE, iar în statele mediteraneene, dintre care unele au fost cele mai greu lovite de pandemie, procentul este chiar mai mare.
Din Islanda până în Grecia, multe dintre restricţiile impuse persoanelor care intră în ţară vor fi relaxate începând de luni, dar mai este mult până ca cei 420 de milioane de locuitori ai spaţiului Schengen să revină la normal, scrie Reuters.
În plus, există ţări care nu vor ridica restricţiile, sau o vor face doar în anumite condiţii. Spania nu va permite accesul turiştilor străini până pe 21 iunie. Grecia îi va băga în carantină pe turiştii care ajung în ţară de pe aeroporturile din opt ţări UE. Cehia restricţionează intrarea turiştilor din ţări „portocalii” sau „roşii” precum Portugalia şi Suedia. Danemarca va permite accesul turiştilor din Islanda, Germania şi Norvegia şi a celor care vin din alte ţări cu condiţia ca aceştia să rezerve cel puţin şase nopţi de cazare, potrivit mediafax.ro.
Persoanele care vin din Suedia nu au voie să intre în Danemarca. Marea Britanie va obliga orice persoană care intră în ţară să stea două săptămâni în carantină obligatorie. Drept răspuns, Franţa a impus aceeaşi măsură pentru britanici. Înainte de criză, în medie, 3,5 milioane de oameni traversau zilnic graniţele interne din Uniunea Europeană. Dintre aceştia, aproximativ 1,7 milioane făceau naveta pentru
a merge la serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.