În sfârșit, la finele săptămânii trecute o autoritate a statului a reușit să pună sigiliile pe ușile a două firme care erau în spatele afacerii ”Caritasul Unguresc”. De aproape doi ani de zile Gazeta de Cluj a prezentat cazurile persoanelor înșelate de această schemă piramidală financiară, însă autoritățile au reușit abia acum să blocheze o parte din această afacere. Firmele First Exit Group și Saturnus Finance au fost amendate de ANPC la sfârșitul lunii august.

 

Amendă de 25.000 de lei și închidere definitivă

Ca urmare a unor reclamații formulate la ANPC, a fost identificat pe piață un operator economic  (SC FIRST EXIT GROUP SRL – cu sediul social în Cluj Napoca și punct de lucru în Timișoara), care oferea consumatorilor împrumuturi, deși nu era autorizat pentru acest tip de activitate. Împrumuturile erau acordate după o anumită perioadă de timp, dacă aceștia intrau într-o schemă piramidală prin achitarea unor sume lunare nejustificate, înainte ca aceștia să intre în posesia împrumuturilor respective. În urma cercetărilor s-a constatat că respectivul operator economic încalcă prevederile legale privind protecția consumatorilor, prin acordarea de împrumuturi prin așa-zise contracte de mandat care nu ofereau informații simple și usor de înțeles determinând să se ia o decizie în necunoștință de cauză, afectându-le astfel interesele economice.

CRPC Cluj  a dispus sancționarea operatorului economic cu amendă, în valoare de 25.000 lei, și închiderea definitivă, precum și informarea IGPR SIF care a dispus întocmirea unui dosar penal. Însă, CJPC Timis a constatat prezenta pe piață a unui operator economic similar (SC SATURNUS FINANCE SRL – denumire diferită, aceeași administratori ca la  SC FIRST EXIT GROUP SRL) căruia CJPC Timiș, în ultimele 3 luni, i-a dispus mai multe măsuri cumulând amenzi în valoare de 135.000 lei, precum și măsura complementară de încetarea practicii. Au fost sesizate și celelalte instituții abilitate ale statului, în momentul de față se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

”Din materialele promoționale, utilizate de operatorul economic, s-a observat că acesta se orienta spre atragerea consumatorilor vulnerabili, cu venituri scăzute, chiar și cu credite la operatorii financiari-bancari. Astfel putem considera că acesta nu urmărea ajutorarea consumatorilor, deoarece informațiile oferite sunt neclare, neinteligibile, ambigue astfel consumatorul mediu fiind determinat sau susceptibil determinat să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o. În acest sens, sfătuim consumatorii să fie extrem de atenți, să nu încheie nici un fel de contract de împrumut fără a se informa, în prealabil, asupra tuturor condițiilor contractuale și să nu se lase atrași în capcane, precum ofertele mult prea avantajoase pentru ei”, spune Marius Dunca, președintele ANPC.

 

Caritasul din apartamentul de pe strada Horea

Gazeta de Cluj a prezentat cum o firmă de apartament de pe strada Horea nr 78 și-a deschis o filială în Timișoara și acolo a început să îi amăgească pe cei care au nevoie de împrumuturi. Societatea Saturnus Finance este administrată de cetățeanul maghiar GASPAR BALINT și deținută de acesta împreună cu Mate Istvan. Saturnus Finance este cea mai nouă denumire sub care își derulează afacerea care, până acum a trecut prin mai multe firme:  Euro Credit Cassa SRL, Invest System Capital SRL, Favorit Solution SRL sau First Exit Grup SRL.

Ultima plângere care dezvăluie țepele date de aceștia este a lui Iosif Ciprian Ștefănescu care spune că a fost păcălit cu peste 2.000 de lei. ”Am semnat un contract pentru suma de 30.000 de lei și ne-au cerut bani ca garanție. Am depus în contul lor suma 1.800 de lei ca garanție și prima rată, de 331 de lei. Asta se întâmpla în luna mai, între timp am plătit și a doua rată și tot nu am primit banii. Eu trebuia să returnez banii în zece ani și m-a atras dobânda, mult mai mică decât la bancă. Mi-au spus că primesc banii în maxim trei luni”, explică Ștefănescu.

Pe de o parte, cei care îşi asumă prin semnarea unui contract riscurile la care se supun atunci când apelează la acest gen de împrumuturi piramidale ar trebui să suporte până la capăt consecinţele neglijenţei de care dau dovadă. Însă, în apărarea acestei categorii de oameni există legi care îi împiedică pe ţepari să profite de pe urma naivităţii, însă în România legile se aplică preferenţial şi arbitrar.

 

Țeapă pentru amărâți

Modul de operare este aproape imbatabil și se bazează pe lipsa de atenție a celor care apelează la acest gen de împrumut. O persoană solicită şi primeşte rapid aprobarea pentru un credit de 15.000 lei pentru 120 luni, cu o rată lunară de 166 ron. El este obligat prin contract (pe care-l primeşte în 2 exemplare, deja semnate de firmă) să depună în contul de mai sus suma de 750 ron + 166 ron = 916 ron fără tva şi să trimită un exemplar semnat de contract la Timişoara, cu promisiunea că va fi pe o listă sigur în luna următoare. Dacă ai ghinionul să faci acest lucru, ai luat o mare ţeapă şi nu vei primi niciodată suma de bani cerută şi aprobata de ei, chiar vor încerca să te convingă să mai trimiţi alte rate lunare, ca să ai prioritate! Asta până încep oameni să se sesizeze şi să facă plângeri penale. Atunci ei dispar cu sumele încasate şi păgubiţii rămân cu procese şi anchete interminabile.

 

În Justiţie, firma ţepară câştigă la civil!

Numele firmei Firs Exit Group apare într-un dosar civil, deschis în luna februarie. În acest proces, Lung Leontin a deschis proces împotriva Firs Exit Group şi SC TBI CREDIT IFN SA SUCURSALA CLUJ, obiectul dosarului fiind “reexaminare anulare cerere”. La sfârşitul lunii martie, completul C2 al Judecătoriei Cluj Napoca a respins cererea clujeanului împotriva celor două societăţi care se ocupă de acordarea împrumuturilor. Chiar dacă patronii şi administratorii firmei sunt acuzaţi de înşelăciune, societatea a funcţionat până la sfârșitul lunii august 2014.

 

Cum funcţionează “Caritasul unguresc”

Modul în care firma acordă împrumuturi este următorul: doritorii sunt puşi să plătească ratele pentru credit înainte de a îl primi. Conform regulilor de acordare a banilor, oamenii primesc banii în urma unor decizii aleatorii făcute în cadrul unor şedinţe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.