Liderul catalan destituit Carles Puigdemont s-a predat poliţiei belgiene, a anunţat duminică postul public de radio VRT, care citează surse, informează Reuters. Informaţia este publicată şi de agenţia de presă spaniolă EFE, care citează surse apropiate speţei. EFE menţionează că Puigdemont a venit însoţit de avocatul său. Procurorii belgieni, care au primit un mandat european de arestare din partea Spaniei pe numele lui Puigdemont şi a patru foşti oficiali catalani, va informa presa în legătură cu acest caz la ora 13:00 GMT.

Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri catalani sunt vizaţi de justiţia spaniolă pentru cinci infracţiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice şi insubordonare în legătură cu rolul lor în declaraţia unilaterală de independenţă adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie. La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituţionale excepţionale pentru a-i destitui pe liderii catalani şi a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie, conform Agerpres.

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în faţa unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curţii Naţionale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepţia unuia singur, eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here