Salonul Internaţional PRO INVENT s-a deschis azi la BT Arena iar printre cele mai inedite proiecte se numără cele ale studenților și profesorilor de la USAMV Cluj Napoca.

Chipsuri de sfeclă de zahăr, praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, iaurt din lapte de capră îmbogăţit cu microcapsule de aronia sunt câteva dintre cele 77 de proiecte ale studenţilor şi cadrelor didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

„Cârnatul cu plasmă” este lucrarea de licenţă a Danei Suciu, studentă în anul IV la USAMV. Produsul se deosebeşte de ceea ce se găseşte acum pe piaţă deoarece are în compoziţie plasmă extrasă din sângele de porc. „Această plasmă adaugă un plus de proteine, cârnatul fiind recomandat sportivilor în special. În plus, se face o economie de resurse, deoarece sângele de porc este de obicei aruncat”, explică tânăra. În reţeta ei s-a adăugat 1% plasmă sangvină.

„Studenţii defilează cu 77 de idei diferite faţă de anul trecut, când au fost doar jumătate idei.  Avem de asemenea, 28 de cereri de brevete care aparţin majoritatea cadrelor didactice. Avem o paletă largă de produse, de la lactate, la partea vegetală şi la partea inovativă şi aici fac referire la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real pentru populaţie.”, a explicat  prorectorul pentru Cercetare Dan C. Vodnar. Drumul de la o idee de produs nou şi până la apariţia acestuia pe piaţă presupune o cerere de brevet, ar apoi Centrul de Transfer Tehnologic Universitate ia legătura cu antreprenorii şi răspândeşte ideile către industrie. În măsura în care există interes se va realiza transferul tehnologic şi ideile cercetătorilor vor deveni realitate.  „Pe piaţă avem cel puţin cinci astfel de produse care au trecut de la stadiul de idee la producţia de masă: iaurtul Gurmeticus, probioticele nou promovate, pâinea din reziduri alimentare, un produs transferat la un IMM care produce pateuri vegetale, berea Student”, a spus Vodnar.  „Ideile în sine mai au încă 4 luni până la finalizarea ciclului de licenţă. Pentru cele mai bune care considerăm că sunt vandabile vom face cerere de brevet. Brevetul durează între 1 an şi jumătate şi 3 ani. Din mediul economic, anul acesta a existat interes pe partea de panificaţie şi carne. Un produs de succes care a intrat în producţie este pâinea făcută cu borhot rămas de la fabricarea berii”, a explicat  Andrei Borşa, asistent de practică la USAMV care coordonează participarea la Pro Invent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.