Poliţia clujeană anchetează modul în care conducerea Carrefour a gestionat situaţia apărută după ce clujeanul Mircea Harşa a suferit un accident de muncă. De asemenea, şi seful Inspecţiei Teritoriale a Muncii Cluj, Emilian Roşca “beneficiază” de o plângere penală din partea lui Harşa. Mai mult, clujeanul a câştigat un proces pe care l-a deschis împotriva ITM Cluj, iar instituţia a fost nevoită să plătească, pentru neregulile sesizate de judecători, suma de 500 de lei. Chiar dacă suma este simbolică, în comparaţie cu alte penalizări pe care instituţiile statului le plătesc în urma proceselor pe care le pierd, trebuie menţionat că banii sunt din bugetul public şi sunt plătiţi pentru că persoanele din conducerea instituţiei nu au vrut să îi prezinte unui simplu clujean o serie de acte care constatau un accident pe care acesta îl suferise la locul de muncă.

Răzvan Robu

În 2007, Mircea Harşa a suferit un accident de muncă în timp ce era angajat la Carrefour Cluj. După accident, Harşa a stat internat în spital şi o bună perioadă de timp acasă pentru că, în urma accidentului, Harsa suferise o fractură cu complicaţii. Cu toate acestea, în tot acest timp, clujeanul a fost pontat la Carrefour de parcă ar fi mers la serviciu zilnic. „După accident, am stat şase zile internat la Urgenţe, unde m-au operat şi mi-au legat osul cu o sîrmă. Eram după 12 ore de muncă, pe la 20.00, şi reglam camerele de supraveghere de pe o scară înaltă. Am alunecat pentru că eram în pantofi şi costum, că asta era ţinuta obligatorie, şi mi-am fracturat oasele piciorului. Era şi adjunctul şefului de securitate pe România de la Carrefour, dar n-a venit nici un medic, n-au anunţat ambulanţa, nimic. Am avut noroc cu un coleg care m-a dus cu maşina lui la Urgenţă”, povesteşte Mircea Harşa, fost angajat Carrefour, care a suferit accidentul de muncă în august 2007. Conducerea hipermarketului nu a anunţat ITM Cluj despre acest accident de muncă şi nici nu i-a dat lui Harşa concediu medical, el fiind pontat, în perioada în care a fost imobilizat după operaţie, ca şi cum ar fi lucrat în continuare.
La un an după accident, clujeanul a primit de la Carrefour o hârtie oficială, prin care era chemat la o serie de discuţii, iar după încă un an, Harşa a contactat departamentul juridic al Carrefour, însă i s-a răspuns că încă se fac demersuri pentru declararea accidentului de muncă. În mai 2009, Mircea Harşa a mers la ITM Cluj şi a făcut o sesizare, iar inspectorii muncii i-au răspuns după cîteva zile că au mers în control la Carrefour şi au aplicat sancţiunile necesare. la acea dată, Carrefour Cluj a fost amendat de ITM Cluj cu 7.000 de lei, iar Carrefour a plătit jumătate din amenda minimă, adică 1.750 de lei.

Secrete plătite din bani publici

Pentru că a suspectat că oficialii ITM s-au purtat cu “mănuşi” în cazul Carrefour, Harşa i-a cerut sefului ITM Cluj, Emilian Roşca, procesul verbal al inspecţiei, însă directorul instituţiei nu i l-a pus la dispoziţie, motivând că documentul nu este public.
„Noi facem multe controale inopinate, dar nu putem spune nominal cine a fost controlat şi ce nereguli au fost descoperite. În acest caz, era o adresă cu dispoziţia de la Inspecţia Muncii din Bucureşti cu un control la un hipermarket, dar n-o mai găsesc. Nu vă pot confirma dacă era pentru Carrefour”, declara la data respectivă şeful ITM Cluj, Emilian Roşca.
Pentru că nu i-au pus la dispoziţie documentele respective, clujeanul a dat în judecată instituţia şi a câştigat. Astfel că, judecătorii clujeni au decis că Harsa este îndreptăţit să citească procesul verbal de sancţionare şi au amendat instituţia cu 500 de lei. În documentul respectiv, Harşa a descoperit o serie de inadvertenţe, motiv pentru care i-a făcut şefului ITM Cluj şi persoanelor din conducerea Carrfour o plângere penală pentru abuz în serviciu, neglijenţă, fals în înscrisuri şi uz de fals.
“S-au speriat cei de la Carrefour tare de tot şi au trimis avocat. Apoi, poliţia le-a cerut niste documente”, spune Harşa.

Lagăr printre rafturi cu borcane

o serie de forumuri publice prezintă opiniile celor care lucrează la supermarketurile din România. Părerea generală este că oamenii, pe lângă faptul că sunt plătiţi extrem de prost, nu au nici un fel de protecţie socială, iar oamenii spun că munca prestată într-un supermarket este asemănătoare cu cea dintr-un lagăr de concentrare. “Femeile nu declara angajatorului că sunt însărcinate pentru că ar fi date rapid afară, iar disponibilizările forţate sunt o practica răspândită, oamenii fiind aruncaţi în stradă cu doar trei salarii compensatorii”, spune un angajat.
Un alt utilizator al acestor forumuri spune că şi la alte supermarketuri este aceeaşi situaţie.
“La Real Hypermarket e mai rău. Discriminări pe bază de piloaie şi niciun ban la concediere pentru că ei te concediază dacă nu e cum vor ei. Ore suplimentare neplătite de când este Realul în România nu s-a plătit nimic. Şefii care promovează pe criterii “româneşti” (pupincurism, săparea pe la spate şi piloaie) se comportă ca nişte jigodii cu angajaţii din subordine. Directori de magazin şi betelişti doar cu liceul. Accidente de muncă s-au întâmplat, habar n-am ce soluţionare s-a găsit, dar nu le e lor de asta. Problema e că e dezastru în toată ţara, e dezastru în justiţie şi la autorităţile de control, aşa că cum dracu’ să fie ok? La Real există protocoale consistente către autorităţile de control de câteva ori pe an. Are rost să mai comentam?”, spune angajatul nemulţumit.

Investim foarte mult in tineri, pe care ii integram in programe locale de formare, si facem periodic evaluari in interiorul companiei, pentru a detecta oamenii cu potential evolutiv.

Autorităţile franceze au aplicat o amendă record pentru Carrefour, din cauză că firma şi-a plătit salariaţii cu mai puţin decât minimul legal. Carrefourul din Franţa trebuie să plătească 1,2 milioane de euro, cea mai mare amendă dată vreodată în sectorul distribuţiei, pentru că şi-a remunerat angajaţii cu mai puţin decît salariul minim orar. Conform „Le Figaro”, amenda a fost dată după ce inspecţia muncii din departamentul Rhone a sesizat că circa 400 de salariaţi, din două magazine Carrefour, se află în această situaţie. Un tribunal din Lyon a condamnat Carrefour să plătească amenda maximă, adică 3.000 de euro/salariat, potrivit cotidianului francez. În aceasta situaţie se afla şi alte lanţuri de magazine Auchan şi Champion din Franţa.

5 COMENTARII

  1. Harsa, toata lumea stie ca esti un dobitoc. Ti-ai batut sotia, iti bati joc de fiica ta. Pe langa faptul ca esti un alcoolist, esti si un mare idiot. Ai mostenit asta de la maica-ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.