Preşedinte CNS „Cartel ALFA”, Bogdan Iuliu Hossu, a remis o scrisoare deschisă premierului demis, Emil Boc şi ministrului Transporturilor, Radu Berceanu referitoare la dialogul social. Prezentăm documentul:

"Domnule Prim Ministru,
Domnule Ministru,
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” constată încă o dată, cu profund regret, că Guvernul României şi-a făcut o practică de lucru din a încălca legile ţării şi dialogul social.
În urmă cu două luni, confederaţia vă atrăgea public atenţia asupra unui act de ilegalitate pe care Guvernul l-ar comite, prin înfiinţarea Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS); o dată fiind vorba despre înfiinţarea unei agenţii cu personal de 6 ori mai numeros decât al celei pe care urma să o înlocuiască, pe fondul aşa-ziselor măsuri de desfiinţare sau restructurare a agenţiilor de stat şi, în al doilea rând, Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea noii agenţii fiind adoptată fără consultarea partenerilor sociali.
Atrăgeam atunci atenţia asupra faptului că, prin adoptarea acestui document (OUG 26/2009), se încălca grav dialogul social şi legislaţia ţării privind transparenţa decizională în administraţia publică (Legea nr. 52/2003, art. 6, alin. 1, 2, 4, 5, 8 şi art. 13).
Protestul nostru de la vremea respectivă l-a determinat pe domnul ministru Berceanu să se angajeze faţă de CNS „Cartel ALFA” făcând promisiunea că, în situaţia în care sindicatele se opun OUG nr. 26/2009, o va abroga.
Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat dar dimpotrivă, la data de 17 noiembrie 2009 Ministerul Transporturilor a publicat pe site proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de Investigaţii şi analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – CIAS, la secţiunea a 7-a (Activităţi de informare publică privind elaborarea şi implementarea proiectului de act normativ) specificându-se că „Proiectul de hotărâre este supus avizării de către Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social”, lucru total neadevărat!
Domnule Prim Ministru, domnule Ministru, în procesul de adoptare a acestor proiecte de acte normative (şi în cazul Ordonanţei, şi în cazul Hotărârii de Guvern) NU S-A CERUT AVIZUL CONSILIULUI ECONOMIC ŞI SOCIAL.
 
Reluam faptul că CNS „Cartel ALFA” NU POATE FI DE ACORD cu aceste acte normative întrucât:
La elaborarea, atât a ordonanţei de urgenţă cât şi a proiectului de hotărâre de guvern, s-a încălcat grav Legea nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică. Proiectul de ordonanţă a fost afişat pe site-ul Ministerului Transporturilor în data de 24 august 2009, cu specificaţia că va sta 10 zile pentru transmiterea de observaţii şi propuneri. Trei zile mai târziu, pe 27 august, discutarea proiectului era trecută pe o listă suplimentară a agendei din ziua respectivă a Comisiei de Dialog Social a Ministerului (ea neaflându-se pe ordinea de zi anunţată în scris iar textul nefiind nici măcar înmânat membrilor comisiei care au votat în necunoştinţă de cauză). Minuta şedinţei Comisiei de Dialog Social a fost  întocmită şi semnată în aceeaşi zi şi tot în aceeaşi zi (27.08.2009) Ordonanţa a fost semnată de Ministrul Transporturilor.
– Fără a se cere avizul Consiliului Economic şi Social (cu încălcarea art. 5, 6, 7 şi 8  din Legea nr. 109/1997 privind organizarea şi funcţionarea CES), OUG nr. 26/2009 a fost discutată şi aprobată în şedinţa de Guvern din data de 29.08.2009. Membrilor de dialog social din  Comisia de Dialog Social a Ministerului Transporturilor  le-a fost transmisă minuta în data de 31.08.2009, dată la care Ordonanţa 26/2009 deja apăruse în Monitorul Oficial. Consiliul Economic şi Social nu a primit nici un material referitor la acest proiect de Ordonanţă.
– De asemenea, fără a se cere avizul CES, proiectul de Hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CIAS a fost adoptat de Ministerul Transporturilor şi postat pe site-ul instituţiei, simulându-se o consultare a publicului.
– Cât priveşte centrul nou înfiinţat (CIAS), acesta ar urma să înlocuiască Serviciul de Investigaţii Transport Aerian (SITA), un serviciu cu doar 5 salariaţi, în timp ce CIAS are prevăzută în organigramă angajarea a până la 30 de salariaţi, director general şi consiliu de conducere format din până la 7 persoane, cu indemnizaţiile „motivante” aferente;
– Conform art. 6, alin 3 din OUG 26/2009, CIAS va căpuşa practic RA-AACR (cu venituri integral proprii), preluând 75% din tariful perceput de această regie pentru supravegherea menţinerii obiectivelor necesare siguranţei pasagerilor pe aeroporturile internaţionale. Deşi în Nota de fundamentare se menţionează că CIAS va avea personalitate juridică şi autonomie financiară asigurată din venituri proprii, în realitate acest centru nu se poate autofinanţa, centrul fiind un organism de investigare tehnică a accidentelor şi incidentelor din aviaţia civilă care nu percepe taxe, el  trebuind practic finanţat din veniturile speciale ale bugetului de stat, conform art. 17din Legea nr. 794/2001.      
Domnule Prim Ministru,
Domnule Ministru,
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” protestează faţă de modul în care Executivul încalcă fără scrupule legislaţia în vigoare şi dialogul social, punând sub semnul întrebării existenţa statului de drept, şi cere cu fermitate abrogarea Ordonanţei nr. 26/2009 şi neadoptarea HG privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CIAS. În caz contrar, confederaţia îşi rezervă dreptul de a ataca OUG 26/2009, în contencios administrativ".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.