Dragoste, pasiune, sentimente și relații: toate acestea sunt ușor de trăit, dar greu de exprimat în scris. Cu toate acestea, următoarele opt povești de dragoste (în ordine cronologică) au reușit să îndeplinească această sarcină monumentală și ne-au permis astfel să experimentăm unele dintre cele mai bune romane de dragoste din toate timpurile. Găsește-le într-o librărie!

Cărți de dragoste: 1. Mândrie și prejudecată (1813) de Jane Austen

Vândut în peste 120 de milioane de exemplare și având numeroase adaptări și imitații, este de prisos să afirmăm că romanul clasic al lui Jane Austen, Mândrie și prejudecată, a trecut testul timpului. Când Elizabeth Bennet ajunge la o vârstă potrivită, are propriile idealuri în materie de dragoste, căsătorie, maniere și relații, care intră în conflict cu societatea engleză din secolul al XIX-lea. Având în vedere mentalitatea sa independentă, are o serie de întâlniri neplăcute cu multe persoane, inclusiv cu domnul Darcy – un burlac mândru și conștient de clasă – cu care dezvoltă treptat o chimie ciudată. 

Cărți de dragoste: 2. La răscruce de vânturi (1847) de Emily Brontë

Inițial criticată și în mare parte ignorată pentru descrierea nepotrivită a iubirii oarbe, acest clasic romantic este astăzi una dintre cele mai cunoscute cărți de dragoste scrise vreodată în literatura engleză. Protagonistul lui Brontë, Heathcliff, este un copil adoptat care dezvoltă o dragoste necondiționată pentru sora sa adoptivă, Catherine, dar un mic zvon din oraș îi va distruge în curând pe amândoi.

Cărți de dragoste: 3. Jane Eyre (1847) de Charlotte Brontë

Apreciat pe scară largă pentru că atacă probleme legate de sexualitate, clasă, feminism și religie prin intermediul unei narațiuni la persoana întâi, romanul lui Charlotte Brontë explorează viața personajului său principal din copilărie până la căsătoria cu bărbatul de care se îndrăgostește, domnul Rochester. 

Cărți de dragoste: 4. Anna Karenina (1877) de Leo Tolstoi

Descris de Times Magazine ca fiind cel mai mare roman scris vreodată, Anna Karenina este capodopera lui Tolstoi și, potrivit acestuia, primul său roman adevărat. Blocată în domniile societății clasei superioare rusești din secolul al XIX-lea, Karenina se îndrăgostește de contele Vronski, pentru care este dispusă să își părăsească mariajul și să fie evitată de societatea rusă. Cu toate acestea, decizia ei se dovedește a fi mai schimbătoare pentru viață decât s-ar fi așteptat. 

Cărți de dragoste: 5. Pe aripile vântului (Gone With the Wind, 1936) de Margaret Mitchell

A doua cea mai preferată carte americană, acest clasic romantic este un bildungsroman bazat pe personajul lui Scarlett O’Hara, fiica răsfățată a unui bogat proprietar de plantație și pe călătoria ei prin căsătorie, dragoste și sudul Războiului Civil. 

Cărți de dragoste: 6. Doctor Jivago (1957) de Boris Pasternak

O altă poveste de dragoste epică împletită cu urmările Revoluției Ruse a fost Doctor Jivago a lui Boris Pasternak, care a invitat doar respingerea din partea URSS-ului însuși. Doctorul Iury Jivago este un medic, filozof și poet care este prins între dragostea a două femei: soția sa Tonya și Lara, soția unui activist politic.  Gasesti aceste carti si in librarii online.

Cărți de dragoste: 7. Love Story (1970) de Erich Segal

Adesea numit Romeo și Julieta al secolului XX, Love Story a fost cel mai bine vândut roman de ficțiune romantică atunci când a fost publicat, tradus în peste douăzeci de limbi și adaptat de mai multe ori. În ea, Segal spune povestea a doi îndrăgostiți, Oliver și Jenifer, care provin din medii distincte, dar dragostea lor se intensifică până în momentul în care sunt nevoiți să se confrunte cu circumstanțe neprevăzute. 

Cărți de dragoste: 8. Outlander (1991) de Diana Gabaldon

Deși Gabaldon nu a preferat romanul de dragoste ca temă în romanele sale, publicația sa din 1991, Outlander, a câștigat premiul RITA pentru cel mai bun roman de dragoste în același an în care a fost publicată. Chair Randall, o asistentă medicală aparținând secolului XX se trezește în mod misterios transportată înapoi în secolul al XVIII-lea. Acum ea este îndrăgostită de doi bărbați din două perioade de timp foarte diferite. Outlander a fost adaptată într-un serial. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here