În prima şedinţă oficială de urbanism s-a discutat şi despre gradul de utilizare a străzii Bună Ziua care a trecut de 90%. Traficul este extrem de aglomerat în acea zonă, cu atât mai mult cât lângă Hotelul Grand Hotel Italia sunt în construcţie cele două blocuri de zece etaje controversate şi contestate de locuitorii din zonă. Astfel, în contextul în care noua zonă de dezvoltare a oraşului ar putea fi blocata, un proiect ce prevede construirea a peste 250 de apartamente a fost amânat.

 

În câteva luni, municipiul Cluj-Napoca s-a umplut şi se va umple în continuare cu blocuri de locuinţe, foarte înalte, care vor sugruma şi mai tare circulaţia. Dimineaţa şi după-amiaza, clujenii sunt ţinuţi captivi în trafic din cauza fluxului mare de maşini şi a infrastructurii care nu mai face faţă. În ultima perioadă au fost tot mai multe sesizări ale cetăţenilor cu privire la traficul extrem de aglomerat din Cluj-Napoca, în special în intervalele orare în care părinţii îşi lasă şi îşi iau copiii de la grădiniţe şi şcoli.

Problema traficului din cartierul Bună Ziua s-a discutat la prima şedinţă de urbanism din 14 martie unde s-a discutat o nouă propunere imobiliară în zonă. Proiectul iniţiată de Pitas Investments prevede construirea unor blocuri ce ar aduce în vecinătatea supermarketului Lidl încă 255 de apartamente şi spaţii comerciale. Înălţimea clădirilor e de 28 –  31 metri. În discuţie, viceprimarul Dan Tarcea a vorbit despre problema traficului de pe strada Bună Ziua care a subliniat că situaţia din cartier va fi critică dacă se mai autorizează un PUZ care aduce încă 250 de apartamente, deci probabil 500 de maşini.  Pe acest considerent, reprezentanţii primăriei au refuzat emiterea de autorizaţii în cartierul Bună Ziua.

Nicolae  Burnete, profesor la Universitatea Tehnică în cadrul departamentului de autovehicule rutiere şi transporturi şi membru nou în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a oraşului a atras atenţia că gradul de utilizare a străzii Bună Ziua este peste 90%, fără a fi luate în considerare cele două blocuri aflat în construcţie de lângă Grand Hotel Italia, concluzionând că strada Bună Ziua va fi blocată dacă se vor aproba locuinţele propuse de Pitas Investments. Acesta a spus că singura posibilitate de trafic este extinderea străzii Bună Ziua cu patru benzi de circulaţie, însă, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, planul de lărgire a arterei Bună Ziua presupune mai multe etape, deci soluţia nu se întrevede pentru viitorul apropiat.

În consecinţă, proiectul iniţiat de Pitas Investments a fost deocamdată amânat, deoarece reprezentanţii primăriei vor face demersuri pentru lărgirea străzii şi decongestionarea uneia dintre zonele asaltate de construcţii în ultimii ani.

 

Planurile pentru strada Bună Ziua

Pentru modernizarea şi extinderea străzii Bună Ziua, Primăria Cluj-Napoca a iniţiat o procedură de consultare public. În acest sens, Primăria propune două variante. Prima prevede trei benzi de circulaţie (două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii), pistă de biciclete şi două trotuare (lăţime trotuar de 2m, lăţime bandă carosabil 3,25m, pistă biciclişti 2,25m). Cea de-a doua variantă prevede 4 construirea a patru benzi de circulaţie, două trotuare (lăţime trotuar 2m, lăţime bandă carosabil 3m).

Fiecare variantă presupune aliniamente de arbori. De asemenea, pentru decongestionarea traficului în zonă, Primăria Cluj-Napoca îşi propune în perioada următoare şi amenajarea a două sensuri giratorii: la intersecţia străzilor Bună Ziua – Măceşului – Trifoiului şi la intersecţia străzilor Calea Turzii – Mihai Românul.
Primăria a anunţat că doreşte să transforme Bună Ziua într-un cartier activ, cu şcoli, grădiniţe, creşe, parcuri, magazine. Primul pas a fost făcut la finele săptămânii trecute, când s-a stabilit amplasamentul unui parc pentru copii. Acesta va avea 600 de metri pătraţi.

„Am identificat terenul, care este în domeniul public şi se află pe strada cu Grand Hotel Italia (Vasile Conta n.r.). Nu ştim încă valoarea investiţiei, pentru că nu s-a stabilit cum vom utila acest parc. Dar lucrurile vor merge repede şi în două luni sunt convins că parcul va fi terminat”, a subliniat viceprimarul Dan Tarcea pentru ziuadecj.realitatea.net.

 

Propunerea pentru Emil Boc de la un inginer clujean din Emirate

După dezbaterea publică lansată de Primăria Cluj-Napoca, un clujean îi propune însă primarului să ia în considerarea posibilitatea construirii unei noi străzi pentru a se putea evita problemele privind expropierile de pe Bună Ziua şi pentru a putea fi extins, la nevoie, la şase benzi.

Supun atenţiei Dumneavoastră o altă soluţie pentru rezolvarea traficului pe str. Bună Ziua. Să se construiască o variantă pe patru benzi între giratoriul Făget şi str. Romul Ladea.

Avantaje:

  1. Pe str. Buna Ziua se evită problemele de exproprieri şi cele de trafic legate de lucrările de lărgire. Mai ales exproprierile din capătul spre str. Brâncuşi.
  2. Noua varianta poate deveni o coloană vertebrală pentru viitoare construcţii (avizele de construcţii să ţină seama de o eventuală lărgire la şase benzi într-un viitor oarecare).
  3. Problemele legate de exproprieri sunt mult mai mici decât cele de la Bună Ziua.
  4. Str. Bună Ziua să fie reamenajată şi în cea mai mare parte va fi folosită doar de riverani .

Vă rog să-mi permiteţi un scurt comentariu. Sunt născut în Cluj, cu liceul terminat la actualul Racoviţă şi facultatea de mecanică de pe Bariţiu (cum era atunci). În 1965 am plecat din Cluj cu treburile de servici. Sunt unul din pionerii de baza ai petrolului din Marea Neagra şi mi-am încheiat activitatea când ultima dată am lucrat 15 ani în Emirate, tot în petrol. În toată perioada activă am avut ocazia să ajung (pentru un român) în multe locuri ale acestei lumi. Ca un om care a văzut câte ceva din lumea asta trebuie să vă spun că sunt mândru de Clujul nostru şi vă mulţumesc pentru ce aţi făcut, faceţi şi veţi face pentru acest frumos oraş în plină dezvoltare. Cu respect, Paul Berbecaru”, a scris clujeanul pe platforma domnuleprimar.ro.

 

Vecinii, nemulţumiţi de proiectul propus de Pitas Investments

Despre posibila investiţie imobiliară ce va apărea în zona Lidl, vecinii şi-au exprimat online nemulţumirea faţă de aceasta.

„Ca nesimţirea să fie deplină, panoul, o hârtie subţire, sortită ploii, cuprinde faptul că afişarea pentru consultarea publică s-a facut în 28 octombrie, când panoul a apărut mic şi timid în 10 noiembrie. Nu de alta, dar dacă nu văd oamenii, nu există nici obiecţii. Şi după aceea, totul e „conform planului”, spune revoltată o clujeancă, potrivit Transilvania Reporter.

O altă clujeancă, proprietara unui apartament în această zonă a scris pe o reţea de socializare nemulţumirea faţă de acest proiect imobiliar:

„Ce-avem noi aici. Două beţişoare fragile, din alea cu care altoieşti ficusul acasă, care la prima pală de vânt, nu mai zic de ninsoare, nu au mai putut ţine pe umeri povara proiectului pe care îl anunţă. L-am ridicat noi de jos şi l-am întins ca să va trâmbiţăm venirea pe lume a unui nou complex gigant, în acelaşi paradis imobiliar numit Bună Ziua. Fix pe maidanul de lângă intrarea la Lidl, pe stânga cum vii din Calea Turzii spre Grand Hotel. Ţineţi cont ca acum e momentul când, dacă se acţionează unit şi profesional, astfel de orori pot fi oprite la timp. Mergeţi acum în Primărie, cei care sunteţi vecini cu parcela respectivă, şi cereţi să vedeţi ce studii de impact asupra mediului şi sustenabilitate are acest proiect care se grăbeşte să mai aducă câteva sute de apartamente, în ceea ce, în curând, va fi. E timpul sa ne luăm cartierul înapoi”, scrie Claudia Preda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.