Proiectul pentru construirea viitorului cartier clujean de locuinţe din Dealul Lomb are mari probleme şi există mari şanse de a nu fi dus la bun sfârşit. Societatea Impact Developer&Contractor, patronată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, care este partenerul primăriei clujene, are înregistrate mai multe cereri de insolvenţă şi a anulat acţiunile pe care Consiliul Local Cluj-Napoca le deţinea în cadrul acestui parteneriat. Pe de o parte, cei de la Impact susţin că au făcut această mişcare pentru că municipalitatea clujeană nu le-a pus la dispoziţie terenul, iar, pe de altă parte, viceprimarul Radu Moisin a declarat că terenul nu a fost pus la dispoziţie pentru că cei de la Impact SA sunt asaltaţi cu cereri de insolvenţă.

Anunţat ca fiind unul dintre cele mai mari cartiere ale Clujului, proiectul celor de la SC Impact în parteneriat cu primăria clujeană este pe punctul de a se finaliza fără ca nici măcar fundaţia primei locuinţe să se edifice. SC Impact Developer&Contractor a încheiat în 2007 un parteneriat cu municipalitatea pentru construirea unui cartier de locuinţe, iar această asociere s-a materializat prin apariţia SC Lomb, care a fost înregistrată în 2008. În cadrul acestei societăţi, primăria avea 51% din acţiuni, iar cei de la Impact, restul. În cursul acestui an, companiei Impact i s-a cerut de mai multe ori insolvenţa pentru o serie de contracte neplătite. În replică, oficialii companiei au declarat că, nu sunt probleme pentru că, de fapt, societăţile care susţin că au de primit bani de la SC Impact Developer&Contractor sunt datoare faţă de SC Impact. Cu toate acestea, la începutul acestei luni, reprezentanţii societăţii constructoare au notificat municipalitatea că acţiunile deţinute sunt anulate pentru că nu a pus la dispoziţie terenul pe care ar urma să se construiască cartierul Lomb.
În replică, viceprimarul Radu Moisin a declarat că primăria a cerut celor de la Impact să revină asupra deciziei. De asemenea, Moisin a atras atenţia şi asupra faptului că reprezentantul consiliului local în cadrul SC Lomb, Adrian Inceu, nu a atenţionat municipalitatea că există asemenea probleme.
“S-a solicitat ca în 45 de zile să se revoce hotărârea aia prin care se anulează acţiunile consiliului. Dacă nu se va întâmpla acest lucru vor avea loc discuţii cu privire la respectarea clauzelor contractuale, iar dacă nu, se trece la rezilierea contractului.  Până acum, nu am primit niciodată o informare clară nici pentru Tineretului (un alt proiect imobiliar de edificare a unui cartier în care primăria clujeană este parteneră cu SC Polus Real Estate, n.red), nici pentru Lomb. Ce a păzit omul nostru din Consiliul Local, Inceu? Era bine să fie prezent şi să avem şi poziţia sa”, a declarat Moisin.

Nu a putut evita intrarea în insolvenţă

La începutul acestui an, la Tribunalul Comercial Bucureşti, unul dintre partenerii de afaceri ai celor de la SC Impact Developer&Contractor, a înaintat o cerere de insolvenţă pentru o datorie neachitată. Cererea a fost făcută de SC Romconstruct SA, o firmă subcontractoare a dezvoltatorului imobiliar, care cere plata unei datorii de 1,6 milioane de lei de la SC Impact. În replică, cei de la Impact Developer&Contractor spun că au bani, dar până la soluţionarea procesului, acţiunile Impact au fost suspendate de la tranzacţionare. Chiar dacă au făcut cereri de respingere a cererii de insolvenţă, instanţa a admis intrarea în insolvenţă a celor de la Impact şi a stabilit ca primul termen să aibă loc în primăvara anului viitor. Conform lui Carmen Săndulescu, directorul executiv al celor de SC Impact Developer&Contractor, firma pe care o reprezintă, are de recuperat de la SC Romconstruct 16 milioane de lei, iar disputele dintre aceste firme au apărut în urmă cu doi ani, când cei de la Impact au reziliat o serie de contracte pe care le aveau încheiate cu SC Romconstruct din cauza întârzierilor şi calitatea slabă a lucrărilor. “Menţionăm că Romconstruct SA este un fost subcontractant al dezvoltatorului Impact SA ale cărui contracte au fost reziliate din cauza nerespectării prevederilor contractuale, incluzând aici lucrări de proastă calitate precum şi întârzieri repetate totalizând peste 200 de zile, care au atras daune materiale şi de imagine în relaţia Impact SA cu beneficiarii”, explică Săndulescu.
De asemenea, managerul SC Impact a mai arătat că pentru banii ceruţi de cei de la SC Romconstruct există deja o serie de procese, astfel că aceştia nu s-ar fi putut plăti pentru că se află în cadrul unor procese. “Suma de 1.363.142 lei solicitată de Romconstruct ca presupus debit datorat de Impact SA constituie obiect de dispută judiciară în dosarele nr. 190/3/2010, 191/3/2010 şi 19/105/2010 aflate pe rolul Tribunalului Prahova – Secţia Comercială. Prin urmare, deşi disponibilităţile băneşti ale Impact depăşesc cu mult această sumă, presupusa datorie, nu avea cum să fie plătită atâta timp cât este în litigiu pe rol. În plus, menţionăm că suma de 1.363.142 lei trebuie diminuată, deoarece valoarea de 283.952,79 lei a şi fost deja considerată ca nedatorată prin sentinţa din 20/05/2010”, a mai adăugat Săndulescu.

Impact şi la alte primării

SC Impact Developer&Contractor nu este prima dată când se confruntă cu probleme în cadrul proiectelor pe care le derulează în parteneriat cu diverse primării din ţară. Societate mai are proiecte de anvergură şi  în alte oraşe mari din ţară, Oradea, Constanţa sau Bucureşti. La Oradea, unde SC Impact a derulat un proiect asemănător cu cel de la Cluj, compania constructoare a fost acuzată de Primăria Oradea că nu şi-a respectat o serie de obligaţii contractuale. Municipalitatea orădeană a arătat că SC Impact nu ar fi avut voie să vândă metrul pătrat construit cu mai mult de 335 de euro, însă un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe numele unui orădean arată că preţul de cumpărare a fost în jur de 500 de euro/mp. Conform oficialilor primăriei orădene, compania Impact Developer&Contractor nu şi-a respectat obligaţiile contractuale faţă de municipalitatea orădeană. „Vânzarea locuinţelor s-a făcut la un preţ peste valoarea stabilită în contract, de 335 de euro/mp şi locuinţele nu au fost terminate în termenul de 1.200 de zile”, se arată într-o adresă a primăriei din Oradea.
La Constanţa, unde şi aici au apărut nemulţumiri vizavi de modul în care Impact şi-a respectat obligaţiile contractuale, conflictele au apărut după ce clienţii s-au trezit acasă cu somaţii prin care li se sugera să accepte semnarea unui “Act adiţional la Contractul de Execuţie”, act prin care clienţii se angajează să plătească ratele de achitare a caselor la un alt curs al monedei euro decât cel care era în vigoare la data respectivă.

Proiectul celor de la Impact, evaluat la circa 600 de milioane de euro ar trebui realizat în cartierul Lomb, unde societatea s-a angajat să construiască 5700 de unităţi rezidenţiale, dar şi spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Proiectul ar fi trebuit să evolueze după următoarea ordine:
– în termen de 12 luni de la obţinerea autorizaţiei de construire, investitorul trebuie să predea suprafaţa ofertată;
– în termen de 24 de luni de la obţinerea autorizaţiei de construire să finalizeze locuinţele sociale;
– în termen de 3 ani să finalizeze 50% din numărul total de locuinţe, iar în termen de 5 ani să finalizeze 100% din totalul locuinţelor rezultate din PUZ.

SC Impact Developer&Contractor a întâmpinat  probleme şi din cauza băncii Lehman Brothers, “promotorul” crizei financiare, care în toamna anului trecut figura ca acţionar al companiei SC Impact Developer&Contractor. După falimentul băncii americane, la începutul acestui an acţiunile companiei care se tranzacţionează la bursă au suferit o scădere. Dacă anul trecut, acţiunile Impact (IMP) au fost tranzacţionate cu 2,7 lei în luna iunie a anului trecut, la începutul acestui an se tranzacţionau între 0,162 şi 0,176, suferind o scădere de 16,6 ori. Înainte de suspendarea care a avut loc la începutul lunii trecute, o acţiune IMP valora 0,4370 lei.
Principalul acţionar al Impact este preşedintele şi fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controlează aproximativ o treime din acţiuni. Potrivit revistei Capital, afacerea acestuia se ridică la aproximativ 15 milioane dolari. Potrivit aceleiaşi publicaţii, Popp deţine circa 31% din acţiunile companiei, care are un capital social de 8,6 milioane euro şi o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Valoarea de piaţă a companiei este 42-43 milioane de dolari.

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Confirm ca si la oradea au fost probleme mari(care nici nu s-au incheiat inca). Conform asocierii dintre IMPACT si Consiliul Local(in urma unei LICITATII PUBLICE), IMPACT trebuia sa vanda mp construit cu 335 E. A ascuns clientilor acest lucru(contractul de asociere era in fapt public dar daca nu-ti trecea prin cap sa-l studiezi inainte, bineinteles ca nici IMPACT, nici consiliul local/ciudat, TOT PORTOCALIU la acea vreme/nu il punea la dispozitie, asa ca TZEAPA era asigurata. Dupa 1-2 ani cand pana la urma te prindeai ca ai fost inselat(cu sprijinul direct al autoritatii PORTOCLAII)te duceai la Instanta dar(iarasi ciudat), Instanta nut-i dadea dreptate. Si pentru ca traim, nu-i asa intr-un „stat de drept” trebuia sa accepti Decizia Instantei(in cazul meu, pe langa faptul ca am platit mai mult pe mp decat era stipulat in asocierea dintre IMPACT si consiliu), am mai platit si 17.000 lei cheltuieli de judecata. Deci ceea ce se intampla acum la Cluj am anticipat(am si scris comentarii in acest sens)pentru simplul motiv ca atunci cand spui IMPACT spui INSELACIUNE. Cei doi termeni sunt sinonimi. Vedeti ce s-a intamplat si in ansamblurile Class, Azur, Greenfield(bucuresti), Boreal(constanta)si veti intelege exact despre ce vorbesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.