În 2020 a fost trasat PUG-ul pentru cartierul Sopor, care în acest an a suferit modificări prin stabilirea unui PUZ. Acesta a adus schimbări majore la PUG-ul inițial, care zicea că terenurile în cauză au ca scop construirea unui cartier de case. Problema proprietarilor este că aceștia nu au fost consultați și părerea lor nu este luată în calcul. Parcelele inițiale au fost împărțite, după cum zic uni dintre proprietari, după bunul plac al Primăriei. Acum, proprietari vor să înființeze o asociație unde ei să discute stoparea demersurilor.

Nerespectare PUG-ului actual

Nemulțumirea proprietarilor crește pe zi ce trece. Modificările aduse PUG-ului inițial ridică multe semne de întrebare, ceea mai importantă este reorganizare parcelelor și a tipului de construcții. Parcelele pentru care era atribuită construcția de case, acum a fost schimbată pentru construcția de blocuri de 6 etaje. “Momentan PUZ-ul acesta nu respectă absolut deloc PUG-ul! Acolo unde sunt case individuale apar blocuri.” precizează una dintre proprietari.

PUZ este de fapt acronimul ce vine de la Plan Urbanistic Zonal care este un proiect ce vrea reglementarea specifica și detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone dintr-o localitate și va asigura corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu PUG-ul localitatii din care face parte.  Importanța pe care PUZ-ul o are în dezvoltarea unei zone este sustinuta si justificata, pe de o parte, de elementele pe care le include – obiective, reglementări (permisiunile și restricțiile) specifice care trebuie să se aplice legat de modul de ocupare și  utilizare al terenurilor și de conformare a construcțiilor din zona care se studiaza. PUZ are rolul de a evidenția zonele pe care PUG nu poate sa le reglementeze complet, analizând toata suita de elemente contextuale, cu scopul de a determina impactul pe care construcțiile care ar urma sa fie ridicate ar putea să-l aibă asupra amenajarilor care exista deja în zona respectivă, explică AGERPRES.

Una dintre proprietarii în cauză explică dece nu este corectă schimbarea PUG-ului inițial prin PUZ: “Avem un PUG care e valabil până în 2024, Primăria s-a grăbit să facă o achiziție să întocmească un nou PUG. Problema este următoarea, facem noul PUG al Clujului și după, PUG-ul actual va merge ca și o mânușă în PUG-ul care va fi în viitor. Dar, momentan PUZ-ul acesta nu respectă deloc PUG-ul, acolo unde apar case individuale apar blocuri.” În loc ca Primăria să respecte PUG-ul care a fost deja aprobat, ei l-au modificat complet. Arhitecții ar fi trebuit să construiască planul urbanistic pe marginea PUG-ului deja aprobat.

Nesimțirea funcționarilor publici

 Fiica unuia dintre cei 800 de proprietari, se plânge în comentariile de la postarea lui Ovidiu Câmpean, că dezbaterea supranumită publică se desfășoară pe o platformă la care mulți dintre proprietari nu au acces, pentru că uni pur și simplu nu știu să folosească internetul. Anunțul zice, că în cazul în care uni dintre proprietari nu pot participa la dezbatere, le va fi transmisă în scris decizia luată, iar ei își vor putea trimite propunerile pe mailul dat în anunț.

“Am criticat faptul că unele persoane nu au posibilitatea să se logheze, pentru că sunt persoane, dintre vecinii mei care nu știu să folosească internetul și prin urmare nu se vor loga. Din punctul meu de vedere acest lucru este o neglijență din partea autorităților locale. Persoana respectivă nu își poate exprima punctul de vedere cu privire la PUZ!”, a precizat fiica proprietarului. 

La comentariul ei de la postarea de pe Facebook, Andreea Mureșan a răspuns tăios că nu este locul ei să aducă critici proiectului, ea nefiind proprietară. “De unde știe dânsa dacă nu am un mandat din partea cuiva, ca să-mi exprim punctul de vedere.” De precizat este că doamnă Mureșean este șef de birou, subordonat arhitectului şef şi primarului municipiului Cluj-Napoca şi în coordonarea directorului executiv al Direcţiei Urbanism, în Primăria Cluj-Napoca. 

Exproprierile se vor face în proporție de 60% din totalul de 250 de hectare 

Unul dintre proprietari este scandalizat de proporția uriașă a exproprierilor pentru spații comunitare. Consideră că este o suprafață mult prea mare pentru construirea de drumuri, parcuri sau grădinițe. De asemenea este nemulțumit de atitudinea Primăriei față de nemulțumirea lor.

“Primăria propune exproprierea a peste 60% din proprietățiile private. Nimeni nu a întrebat proprietarii dacă sunt sau nu de acord cu PUZ-ul respectiv. (…) Primăria umblă doar cu amenințări și șantaj, cei care nu sunt de acord cu ce propun ei, categoric vor expropria și că ne arată ei nouă!” a precizat proprietarul.

Proprietarii se arată nemulțumiți, zicând că ar ceda fericiți parte din terenurile private pentru spații comunitare, dacă ar fi consultați și întrebați politicos. 

“În principiu vrem să blocăm acest demers al primăriei. Nu zic că nu trebuie să-i susținem, suntem de acord să cedăm pentru drumuri, pentru parcuri, dar nu să ne impună ce să facem pe terenul nostru! Se fac niște comasări în care nu se ține cont de loc de persoanele fizice!” precizează fiica proprietarului. În schimb primăria nu le dă de ales. 

Unul dintre proprietari acuză primăria de practici comuniste. “Numai în dictatura comunistă s-a mai întâmplat așa ceva! (…) Au trasat drumuri, au rupt terenurile oamenilor în trei, patru bucăți! Au făcut praf toate proprietățile. Consider că este pur și simplu un atentat la proprietatea privată” a exclamat proprietarul în cauză.  

Domnul de care este vorba are o parcelă înconjurată de 3 drumuri. Primăria a rupt proprietatea în două, trasând un drum pe diagonala parcelei. Acum, proprietarul în cauză trebuie să se prezinte la 2 dezbateri diferite pentru a-și susține cazul. “Mi-au rupt proprietatea în două părți. Proprietatea mea este înconjurată de trei drumuri și a mai trasat un drum în diagonală peste proprietate” s-a plâns proprietarul. El a mai precizat că proprietari cel mai probabil vor ajunge să dea în judecată Primăria pentru abuz de putere.     

După ce a participat la cele două dezbateri proprietarul spune că Primăria nu este receptivă la propunerile care vin din partea proprietarilor și doar “dă din umeri”.

Ce prevede legea exproprierilor

Legea 255/2010 cu modificările din 2018 spune că exproprierile se pot face în orice procent din proprietatea privată, neprecizând că ar exista unul. Astfel Primăria poate expropria în întregime o proprietate privată pentru diferite scopuri. În mare acestea sunt următoarele: drumuri, rețele de apă, gaz, curent, feroviare, spații verzi, etc. Înainte de a pune în vigoare exproprierile, cel care expropriază trebuie să stabilească cu proprietarul o sumă pentru despăgubire. Dacă proprietarul nu este mulțumit de sumă stabilită de expropriator, poate stabili în sala de judecată o nouă sumă. Despăgubirea stabilită în cadrul juridic nu trebuie să fie mai mică decât cea inițială, dar nici mai mare decât cea cerută de proprietar. În cazul în care proprietatea nu este folosită pentru utilitatea publică, exproprierea se va rectifica, reintrând în posesia proprietarului original.

“Art. 7. – Modificări (1), Jurisprudență: După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, expropriatorul are obligația consemnării sumelor individuale reprezentând plata despăgubirii la dispoziția proprietarilor de imobile, individualizați conform listei proprietarilor, așa cum rezultă din evidențele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau ale unităților administrativ-teritoriale, afectați de prevederile prezentei legi, precum și obligația afișării listei imobilelor ce urmează a fi expropriate și care fac parte din coridorul de expropriere, anterior notificării proprietarilor.”

Dezbaterea publică

În cadrul dezbaterilor publice care au avut loc până în momentul de față au participat proprietari și reprezentanți ai unor firme mari care au proprietăți în zona, Selgros și Dedeman. În cadrul dezbaterilor proprietari au ridicat întrebări și au pus probleme legate de organizare zonei urbane din care ei fac parte. 

La dezbaterea la care am participat, arhitecții au încercat să găsească o cale de mijloc prin care să mulțumească proprietarii, încurajându-i să trimită propunerile pe adresa lor de mail. 

Un exemplu a fost cazul unei doamne, pe a cărei parcelă se vrea construirea unui bloc cu 6 etaje. Ea s-a plâns că a procurat terenul tocmai pentru a se muta de la bloc la casă. Nu vrea sub nicio formă să se mute dintr-un bloc mai mare, în unul mai mic. Arhitecții au susținut idea blocului pe motiv financiar, valoarea terenului crește cu cât construcția se înalță pe mai multe nivele. Proprietara nu a fost impresionată de acest motiv. Soluția la care au ajuns arhitecții și doamna în cauză, a fost construirea unei clădiri cu trei apartamente pe un singur nivel, în locul blocului de 6 etaje. Au fost mai multe cazuri de acest gen, care au fost soluționate.

Răzvan Ursuțiu spune că dezbaterea la care am participat nu este una reprezentativă, subiectul fiind urbanizarea din jurul unei zone în care acum sunt case: “Nu a fost foarte edificatoare dezbaterea, pentru că sunt deja construite case și le vor înconjura cu blocuri.” 

Selgrosul este și el o țintă a modificărilor PUZ-ului. În planul urban stipulează desființarea halelelor Selgros, urmând împărțirea terenurilor în patru și construirea unor blocuri. Reprezentanții Dedeman au avut și ei un cuvânt de zis despre aceste modificări.   

“Poziția celor de la Selgros a fost foarte clară. Nu modifică PUZ-ul, ceva ce ei au aprobat prin PUG-ul vechi, anume cel care este actual și astăzi. Ei au propus ca Selgrosul să nu mai aibă funcția de magazin, ci să se împartă în patru zone și să se construiască blocuri. Reprezentanții Selgros n-au fost de acord, nici nu au vrut să audă. I-au amenințat și cu un proces. Dacă mai calomniază ideea, Selgrosul trebuie desființat din zona aceea. În plus arhitectul de la Dedeman a fost în aceeași zi la dezbatere. Au niște terenuri în zonă și tot asta întreba și el: Cum puteți modifica PUG-ul prin PUZ?”

Cei de la Primărie par că nu vor o negociere cu privire la asocierile funciare 

Domnul Răzvan Ursuțiu susține că: “Asocierile funciare pe care ei doresc să le facă, dacă unul dintre proprietari nu le dorește, nu se vor face. Cu toate că ei amenință că nu vor desfășura activitățile de urbanizare a terenului. Sunt terenuri care sunt urbanizate deja. Străzi publice, care ei au obligația de a le întreține, să le asfalteze, etc. O parte dintre ele au utilitățile deja trase.”

Deși au adus modificări semnificative PUG-ului prin PUZ, reprezentanții Primăriei nu știu încă detalii importante, precum ce sume de bani vor trebui alocați utilităților publice, metri pătrați care vor fi acordați: “Încă nu au dat răspunsul clar cu câți bani vor fi taxate proiectele de construcții care vor fi avizate, ca din bani aceia să facă utilitățile publice. Deci practic tot pe bani celor care cumpără apartamentele vor fi făcute utilitățile. Nu le va face primăria din bani lor. Plus asocierile funciare și împărțirea spațiilor construite, efectiv câți metri pătrați construiți sunt alocați. Sunt răspunsuri la care domnul Câmpeanu și specialiști din primărie, nu pot răspunde! O asociere funciară forțată nu se face! Legal nu se poate.” explică Răzvan Ursuțiu.

În continuare, domnul Ursuțiu, se arată sceptic privind legalitatea demersurilor: “Noi suntem hotărâți să nu acceptăm modificări de parcele așa cum au tratat specialiști din primărie fără să țină cont de cum îs poziționate și cum îs reliefate hărțile de la cadastru și în alte instituții. Practic ei reconfigurează terenurile care sunt cadastrate. Proprietatea este consfințită prin lege. Nu pot ei să le reunifice cu alte tarlale, să le întretaie cu drumuri, că așa s-au gândit niște specialiști”   

Asociația de proprietari

Toți proprietarii nemulțumiți se vor uni, într-o asociație a cărei scop este protejarea lor de abuzurile Serviciului de Urbanism. Mâine va avea loc prima întâlnire la care vor participa proprietarii care au putut fi anunțați. Inițiativa aparține domnului Răzvan Ursuțiu, care a descris viitoarele demersuri ale asociației: “Urmează să ne întâlnim mânie să vedem de săptămâna viitoare cum tranșăm problema și vom anunța și pe ceilalți proprietari din alte zone. În momentul de față suntem proprietarii zonei de est, la care vor adera și restul, care încă nu au fost informați.”

Ei urmăresc informarea tuturor proprietarilor cu privire la demersurile pe care le vrea primăria și vrea să ofere un mediu în care se vor putea ține discuții cu privire la stoparea demersurilor abuzive a noului PUZ. Ursuțiu continuă să vorbească despre asociație: 

“Primăria încearcă să facă întâlnirile cât mai discrete și cât mai divizate ca să nu reușească proprietari să se întâlnească și să se pună de acord cum să tranșeze problema aceasta cu primăria. Din baza noastră de date și vecini pe care îi cunoaștem, i-am anunțat pe toți și mânie e o primă întâlnire, iar săptămâna viitoare va fi o întâlnire mai mare. Înființarea acestei asociații are ca scop protejarea proprietarilor de abuzurile Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj și de rechinii imobiliari, care deja sunt în zona de interese.”

Până și proprietarii firmelor mari cer respectarea PUG-ului inițial: “Cei de la Selgros și proprietari din zona solicită să se păstreze PUG-ul inițial și să se respecte proprietățiile!”

Reprezentanți Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca nu au răspuns solicitării reporterului Gazeta de Cluj. 

2 COMENTARII

  1. Proprietarii sa-si faca ei PUZ daca sunt nemultumiti, sa isi angajeze proiectanti, sa treaca prin toate demersurile, sa-si obtina avizele, nu sa aiba pretentii absurde. Masterplanul e facut la nivel profesionist, am asistat la dezbaterea de anul trecut din octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.