Cu sentința în mână, un fost administrator special al Transchim, concediat de Casa de Insolvență Transilvania (CITR) în anul 2013, la intrarea în insolvență a firmei, este mințit de câteva luni bune fără a i se face dreptate. Omul a obținut la Curtea de Apel București repunerea sa în funcție până la data la care Transchim a intrat în faliment, dar Casa de Pensii nu a primit niciun ban în contul său de la CITR, cu toate că aceștia au făcut dovada plăților cu ordine de plată nesemnate…
Un bucureștean ne-a semnalat faptul că a fost concediat de Casa de Insolvență Transilvania, în calitate de administrator special al SC Transchim SA, la data de 31.05.2013 compania fiind în insolvență. ”Concedierea abuzivă nu mi-a dat posibilitatea să-mi găsesc un alt loc de muncă și am fost obligat să mă pensionez parțial anticipat cu o penalizarea de 32,25%.
Am acționat în justiție decizia concedierii iar în timpul judecării contestației mele, procesul distructive de falimentare al societății a continuat astfel că în data de 05.12.2014 SC Transchim SA a fost declarată falimentară.
În aceeași perioadă, Casa de Insolvență Transilvania a fost numită lichidator judiciar.
La data de 02.04.2015, Curtea de Apel București hotărăște printr-o decizie irevocabilă casarea deciziei de concediere și reîncadrarea mea în muncă și reconstituirea tuturor drepturilor avute.
În data de 20.04.2015 am obținut Certificatul de grefă care prin Decizia Civilă nr. 1170 dispune cele relatate. La aceeași dată, m-am prezentat la Casa de Insolvență Transilvania solicitându-le plata CAS pentru perioada în care am fost concediat, 31.05.2013-05.12.2014, în vederea recalculării pensiei și înscrierea la masa credală pentru recuperarea drepturilor salariale.
De la acea dată și până astăzi mi-au fost emise diverse adeverințe fără nicio valoare în scopul de a-mi crea confuzie, fiind în același timp un mijloc de batjocură”, povestește Valentin Niculescu.
Decizia irevocabilă, ignorată
Sentința Curții de Apel București, prin Decizia civilă irevocabilă nr. 1170 din 2 aprilie 2015, anulează decizia de concediere a lui Valentin Niculescu și ”dispune reintegrarea contestatorului pe postul și funcția deținute anterior concedierii, pe perioada 31.05.2013-05.12-2014.”
Niculescu a primit din partea lichidatorului judiciar Casa de Insolvență Transilvania Filiala București o adeverință semnată de Aurel Podariu și Mihaela Florescu, pe 27 aprilie, care arată că decizia instanței ar fi fost pusă în vigoare, contractul individual de muncă al acestuia de la Transchim fiind modificat cu un stadiu suplimentar de cotizare corespunzător perioadei din decizia civilă, pe funcția de director exploatare.
Ulterior, cei de la CITR au eliberat și o adeverință prin care se atestă că Valentin Niculescu a fost angajat în perioada de până la intrarea în faliment a firmei, dar și că ”s-au constituit, reținut și virat, conform prevederilor legale, contribuțiile pentru asigurările sociale aferente perioadei” respective, plăți pe care vor să le demonstreze prin atașarea la document a două ordine de plată. Totuși, la Casa de Pensii din București, la dosarul lui Valentin Niculescu, nu a fost înregistrată nicio plată de la Transchim după 2013, după concedierea acestuia la intrarea în insolvență a firmei.
”Această acțiune de nerespectare a unei hotărâri judecătorești promovată împotriva mea este accentuată de hotărârea transmisă verbal, că din drepturile mele salariale cu care m-am înscris la masa credală, de 81.900 de lei plus dobânzi nu voi obține nici măcar 3 salarii medii brute”, spune fostul angajat Transchim.
La începutul lunii iunie, Valentin Niculescu a depus o plângere penală împotriva celor de la CITR.
De la afacere de succes la faliment
În luna septembrie 2012, Casa de Insolvență Transilvania a fost numită administrator judiciar al companiei Transchim SA. Decizia Tribunalului București a venit ca urmare a cererii societății de a intra în procedură de insolvență, pentru a se putea reorganiza.
Activitatea Transchim SA se desfășura în sectorul transporturilor de marfă, în special transporturi agabaritice pentru marii producători de echipamente industriale din țară și din Europa. Compania avea la momentul respectiv comenzi în derulare în valoare de peste 6.000.000 lei, atât pentru transport intern, cât și pentru cel extern. Flota auto a societății cuprindea un număr de peste 90 de capete de tractor și semiremorci.
”Scopul principal al societății Transchim SA este de a-și restructura activitatea prin propunerea unui plan de reorganizare, în condițiile continuării activității de transport, paralel cu achitarea datoriilor acumulate până la data deschiderii procedurii”, a declarat Adrian Lotrean, senior partner al CITR în urmă cu trei ani.
Conform raportării semestriale publicate pe site-ul Transchim SA, ”primul trimestru al anului 2012 a fost caracterizat de o iarnă neobişnuit de severă şi îndelungată, care a afectat întregul segment de transporturi din Europa”.
Cum a ”picat” Transchim
”Din luna ianuarie şi până la jumătatea lunii martie majoritatea arterelor principale de circulaţie au fost închise pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 t şi nu au fost eliberate autorizaţii de transport, în condiţiile existentei cereri. Aceasta a condus, pentru societatea noastră, la anularea curselor contractate pe bază de comandă sau contract pe perioada restricţionării circulaţiei şi la probleme în recuperarea la termen a creanţelor de la parteneri, care s-au aflat în aceeaşi situaţie”, se arată în documentul citat.
Compania Transchim a fost înființată în 1980 pentru a oferi transport agabaritic rutier pentru industria chimică și petrochimică din România. Societatea s-a dezvoltat încontinuu, oferind și servicii de casă de expediții. Astfel, Transchim furniza logistica necesară proiectelor de transport industrial, transport maritim și fluvial, operațiuni portuare, transport feroviar și formalități vamale pe întreg teritoriul Europei.
Deși compania a vrut doar să-și reorganizeze activitatea, dar să continue activitățile de transport, în anul 2014, Casa de Insolvenţă Transilvania Filiala București a început să vândă prin licitație publică bunuri mobile reprezentate de mijloace de transport – semiremorci, autotractoare, etc. în valoare totală de 31.100 Euro + TVA. După un an, societatea a intrat în faliment.
Acuzați de Nelu Iordache că i-au vândut activele
Casa de Insolvenţă Transilvania este acuzată de afaceristul Nelu Iordache de devalizarea Romstrade şi Blueair, două dintre companiile omului de afaceri care au intrat în insolvenţă. Iordache spune că şefii casei de insolvenţă au întrerupt sau încheiat contracte preferenţial şi au vândut activele Blueair cu scopul de a-l ruina. Potrivit unui raport financiar făcut de el, susținut cu argumentele unei anchete DNA, ar exista suspiciunea plauzibilă că au fost efectuate operaţiuni comerciale şi financiare de natură a aduce foloase necuvenite unor persoane din cadrul CITR şi unor creditori ai Romstrade SRL.
Dl.Niculescu nu a fost niciodata administrator specila.A ocupat functia de manager transport.Sigurul administrator special a fost pana in decembrie 2014 Dl Saizu Dinel fostul manager general al societatii.Despre activitatea profesionala si nu numai a dlui niculescu valentin fostii sai colegi va pot spune multe lucruri interesante.Se pune totusi o intrebare; cum de a ajuns cazul sau intr-o publicatie din Cluj-Napoca? Cumva domnia sa nu a gasit intelegere in sensul de a i se publica doleantele in presa bucuresteana sau articolul din Gazeta de Cluj a fost publicat si cu concursul unui tovaras de suferinta de pe meleaguri ardelene?
Despre activitatea mea profesionala nimeni dintre fostii colegi nu are calitatea.competenta sau pregatirea profesionala pentru a se pronunta.In schimb despre activitatea unora sunt interesate mai multe organe abilitate ale statului,
Am inteles.Ati fost number oane in transchim . Un profesionist.Unic ,inegalabil.Si ca recompensa, din invidie sau din rautate conducerea societatii a inteles sa va dea afara.Nu mai suportau in preajma lor un profesionist de faima dvs.Saracii oameni nu au realizat nici acum greseala comisa.Cat despre amenintari este dreptul dvs de a va adresa organelor abilitate.Astep cu mult interes rezultatul demersului dvs.Daca imi permiteti un sfat mai piano cu ciocul.Succes.
Esti tare domnu/doamna Gelu cunoasteti si engleza de balta dar o cunoasteti.In rest ati nimerit-o eu am fost, sunt si raman un profesionist in transporturi speciale exceptionale si agabaritice.Nu am inteles fraza cu amenintarile intrucat nu am amenintat pe nimeni.Cat despre conducerea societatii cred ca se pricepea mai bine la spalat lenjerie de pat ca de transporturi nu a avut,nu are si nu va avea habar.