Cu toții visăm la o casă a noastră, departe de stresul vieții cotidiene.Cine nu visează la o casă la țară sau undeva la munte unde să găsești aer curat și să te poți relaxa la final de săptămână? Aceasta nu trebuie să fie neapărat luxoasă, lucrurile de bază ajung, atât timp cât îți oferă o oază de liniște și, în același timp, confortul unei locuințe personale.

Iată ce trebuie să știi atunci când vrei să îți construiești o casă de vacanță:

  1. Amplasarea este detaliul care face diferența

Fie că alegi o zonă montană sau un sat de câmpie, terenul pe care urmează să construiești este cel mai important, deoarece el reprezintă privileștea ta de fiecare weekend sau concediu. Este spațiul tău personal, intim, locul unde te retragi pentru a-ți reface doza de energie. Atunci când alegi terenul, gândește-te că în acest loc vei petrece multe seri și dimineți. Te vezi trezindu-te aici dimineață după dimineață și să-ți bei cafeaua cu acest peisaj în fața ochilor? De asemenea, să ai în vedere și vecinii – distanța sau apropierea de ei. Vecinii tăi reprezintă comunitatea cu care vei intra în contact cel mai des. Mai ales fiind o casă de vacanță, e bine să ai în apropiere un vecin de încredere care să mai arunce un ochi către locuința ta și să te anunțe dacă se aud zgomote ciudate din curtea ta.

  1. Utilitățile sunt esențiale pentru orice casă

Chiar dacă îți construiești casa într-un loc izolat și mai aproape de natură ca să te poți conecta cu sinele tău, vei avea nevoie de acces la utilități. Chiar dacă e o locuință de vacanță ai nevoie de confort. Vezi care sunt utilitățile de care ai nevoie obligatoriu și dacă amplasamentul îți oferă acces la ele sau ce soluții alternative ai la îndemână. De exemplu poți folosi panouri fotovoltaice pentru energie electrică sau comanda hidrofor de la Bricolaj pentru a asigura locuinței apă curentă, iar cu un boiler îți asiguri apa caldă. De asemenea, îți poți construi singur un șemineu drept sursă de căldură toamna și iarna, iar dacă știi că nu poți trăi fără internet câteva zile, evită zonele mult prea înalte și izolate.

  1. Proiectul dă viață casei tale de vis

În mod sigur, în momentul în care te-ai hotărât să îți construiești casa de vacanță deja aveai o imagine mentală a ceea ce îți dorești. Totuși, visul tău va prinde viață abia după ce vei avea proiectul gata făcut și toate detaliile stabilite. Caută pe internet idei despre cum să arate casa ta în interior și exterior, fă-ți o listă cu lucrurile și dorințele pe care această locuință trebuie să le întrunească, apoi discută cu un proiectant. Arată-i la ce te-ai gândit și care sunt elementele pe care le dorești în casa ta – poate visezi de mult la un șemineu de cărămidă sau, poate că vrei o verandă mare și un loc de grătare. Orice e posibil, dar trebuie să stabilești aceste lucruri înainte de a te apuca de planul casei pentru a le integra în proiect. 

După ce proiectul este gata, mai ai de rezolvat autorizațiile și poți considera că locuința ta de vis este înfăptuită pe jumătate. Birocrația e atât de vastă, încât reprezintă jumătate din procesul de construcție. Tu știi cum va arăta casa ta de vacanță?

Sursa foto: freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.