Ca urmare a voturilor exprimate la alegerile parlamentare din 11 decembrie, s-a efectuat repartizarea mandatelor atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat. La nivelul județului Cluj, s-au obținut 14 locuri în Parlamentul României. Gazeta de Cluj vă prezintă o analiză a actualilor parlamentari ce își încheie mandatul în această lună și a viitorilor politicieni clujeni ce urmează să depună jurământul pentru un mandat pe următorii patru ani.

 

În ciud faptul că la nivel național Partidul Social Democrat a câștigat alegerile obținand peste 45 % din total voturi exprimare, la Cluj situația a stat alfel. Partidul Național Liberal în fruntea căruia au fost liderii politici Alin Tișe și Emil Boc au depășit scorul obținut de PSD Cluj cu aproape două procente.

Surprinzător, după cele două formațiun politice s-au clasat ALDE și Uniunea Salvați România. UDMR la rândul său a ocuat o poziție constantă ce i-a adus două mandate de palamentari.

 

Horia Nasra a intrat în Parlament

La patru zile după votul de la alegeri s-au stabilit mandatele pentru fiecare partid. Spre deosebire de alegerile din 2012, în acest an PSD a suferit cele mai mari schibări, fiind promovați pe locuri eligibile membrii de partid ce i-au înlocuit pe actuali parlamentare precum Aurelia Cristea și senatorul Alexandru Cordoș. În preajma alegerilor locale, fostul purtător de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra a preluat conducerea organizației județene și la scurt timp după s-a pus pe primul loc la listele pentru Camera Deputaților. Astfel că, indiferent de scorul politic acestaa avea locul asigurat în Parlamentul României.

În urma scorului obținut la Cluj, PSD a primit trei mandate la Camera Deputaților și unul la Senat.

Noiii deputați desemnați de PSD sunt Horia Nasra, actualul deputat Cornel Itu și turdeanca Cristina Burciu. Singurul social democrat clujean ce va avea funcția de senator pentru următorii patru ani, este Vasile Ilea.

 

PNL Cluj cu oameni vechi și noi

Național Liberalii de la Cluj au avut o listă cu propuneri mixte pentru alegerile parlamentare. Astfel că, printre candidați s-au numărat senatorul Marius Nicoară și deputatul Adrian Oros, care au ocupt aceleași funcții și în mandatul 2012-2014. Însă cei de la PNL Cluj l-au resuscitat pe medicul ginecolog Florin Stamatian, care în trecut a ocupat funcția de prefect al Clujului, iar în vară a intrat de pe listele partidului în Consiliul Local Cluj-Napoca, funcție pe care o vaa abndona pentru scaunul de deputat recent obținut.

Nu se vor mai regăsi pe listele parlamentarilor nici Alin Tișe care a devenit președintele Consiliului Județean Cluj, daar nici Elena Reuer fostă Uioreanu sau Radu Zlati.

Ultimii doi au avut un cabinet parlamentar în centru orașului, lângă sediul vechiului PNL, însă conducerea partidului a hotărât evacuarea acestora din spațiu pentru motive necunoscute.

 

Goțiu, Dohotaru și Ungureanu noii parlamentari USR

Formațiunea USR sau Uniți Salvăm România a apărut în acest an imediat după scorul impresionat obținut de Clotilde Armand și Nicușor Dan la alegerile locale, care au candidat sub egidaa Uniți Salvăm Bucureștiul.

La nivel național USR s-a organizat într-un timp foarte scurt, reușind să prezinte liste cu candidați la Sena și Camera Deputaților în aproape toate județele.

Mihai Goițiu a fost nominalizat de partid pe poziția întâi la Senat, iar la Camera Deputațior au fost propuș Emanuel Ungureanu și Adrian Dohotaru. Datorită scorului de peste 17% obținut de USR Cluj, cei trei au intrat în Parlamentul României.

 

Laszlo Attila face echipa cu Csoma Botond

Deși recent cei de la UDMR Cluj au fost călcați de mai multe precheziții efectuate de DNA care construiește un caz împotriva viceprimarului Anna Horvath, maghiarii au obținut două locuri în Parlament.

Este vorba de senatorul în funcția Laszlo Attila, care se bucură de prelungirea mandatului pentru încă patru ani și de fostul city manager al Cluj-Napocăi Csoma Botond.

 

Steluța Cătăniciu, un fel de Lăpușneanu

Liderul ALDE, Steluța Cătăniciu a reușit să figureze pe listele de la alegerile parlamentare din acest an în ciuda faptul că membrii organizației nu au dorit-o și că este condamnată definitiv și irevocabil pentru ileglități comise în perioada mandatului de consilier local pe care aceasta l-a avut anterior locului de deputat.

Deși avea un alt deputat în funcție, conducerea ALDE a decis că se dezice de turdeanul Mircea Irimie, care v-a trebui să părăsească parlamentul în acest an.

Un alt parlamentar pe care ALDE l-a pierdut este deputatul Ioan Moldovan din Câmpia Turzii, care a fost nevoit să părăsească funcția înainte de termen deoarece Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat curs solicitării Agenției Naționale de Integritate privind incompatibilitatea lui Moldovan și a aprobat excluderea sa.

 

PMP și PRU nealeși de destui clujeni

Cu toate că în următori patru ani vom avea 10 deputați și patru senatori, formațiunile Partidul Mișcarea Popupalră și Partidul România Unită nu au obținut voturi suficiente pentru a trimite candidați clujeni în Parlamentul României.

Spre exemplu, în cazul PMP Cluj, partidul a avut de suferit din pricina deputatului Adrian Gurzău, care pe lângă relațiile apropiate cu Elena Udrea- parlamentar ce a scăzut în sondaje, acesta a fost săltat de DIICOT pentru fapte de corupție și spălare de bani, a apărut în schemele presupus-infracționale de la Carpatica Asig încă din martie 2015. Imediat după, în presa locală și națională a ieșit la iveală faptul că atât Adrian Gurzău cât și cea de-a doua soție au desfășurat acitivtăți de videochat. Odată dezvăluite aceste informații, și mai ales faptul că Adrian Gurzău a acceptat o înțelegere cu procurorii prin care ”sifonează” pentru a-și salva pielea, clujenii au refuzat să mai voteze listele PMP, cu toate că pe prima poziție se situase Rareș Rusu, un fost consilier județean ce făcuse parte în trecut din vechiul PDL.

În ceea ce privește soarta PRU, la Cluj, senatorul Alexndru Cordoș renunțase la statutul de membru al PSD drept consecință că în ciuda activității sale în Parlament, în ultimii opt ani, social democrații au refuzat să îl mai pună pe liste pentru încă un mandate, astfel că a preluat conducerea  acestui partid.

Din nefericire, senatorul nu s-a bucurat de o notorietate îndestulătoare obținând mai puțin de 3 % din total voturi exprimate ale clujenilor. De asemenea, chiar dacă acesta obținea un scor de peste 5% șansele sale de a continua ca parlamentar erau nule din considerentul că la nivel național, PRU a obținut cel mai mic scor (excluzând independenții) de aproximativ 2%.

 

Rezultatele finale la alegerile parlamentare pentru județul Cluj

PNL rămâne primul loc în judeţul Cluj în urma alegerilor de duminică, după ce a obţinut peste 27 la sută atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, la mică distanţă de PSD, relevă datele finale oficiale comunicate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj,
Potrivit rezultatelor finale oficiale comunicate, luni, de BEJ Cluj, pe locul secund în judeţul Cluj s-a clasat PSD, urmat în ordine de USR, UDMR şi ALDE.

Astfel, PNL îşi menţine statutul de fief al PNL, după ce, la Camera Deputaţilor, a obţinut 66.001 voturi (27,63 la sută), urmat de PSD – 61.992 voturi (25,92 la sută), USR – 36.429 voturi (15,25 la sută), UDMR – 34.634 voturi (14,49 la sută) şi ALDE – 12.868 voturi (5,38 la sută).

Candidatul independent Vasile Marinel Revnic a obţinut 1.423 de voturi (0,59 la sută).

La Senat, PNL a obţinut 66.862 voturi (27,99 la sută), pe locul doi s-a clasat PSD cu 62.505 voturi (26,17 la sută), pe trei s-a poziţionat USR cu 36.637 voturi (15,24 la sută), urmat de UDMR cu 34.970 voturi (14,64 la sută) şi ALDE cu 12.079 voturi (5,05 la sută).

În total, au fost înregistrate 4.508 de voturi nule.

În judeţul Cluj s-au prezentat la urne 224.574 persoane (40,49 la sută).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.