În luna mai, la nivel național , câștigul salarial mediu, care pe lângă salarii, include și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care angajații le primesc, a scăzut în luna mai cu 1,1%, față de luna precedentă (aprilie).

Câștigul salarial mediu net s-a majorat la 2.063 lei (459 euro), în ciuda majorării salariului minim pe economie cu 19% de la 1 mai. Reducerea a avut loc ca urmare a faptului că în aprilie angajaţii din România au primit prime de Paşte, potrivit datelor publicate joi, 7 iulie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Specialiștii spun că accelerarea creșterii salariilor în ritm anual era previzibilă, în condițiile în care de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19% de la 1.050 lei până la 1.250 lei.

„Decalajul dintre evoluţia numărului de şomeri şi dinamica salariului mediu net real a atins în ultima perioadă cel mai ridicat nivel din perioada pre-criză. În acest context considerăm normală o ajustare graduală a acestui decalaj”, arată un raport al analiştilor de la Banca Transilvania.

Statisticile oficiale publicate joi mai arată că, în termeni reali, ţinând cont de inflaţie, câştigurile au fost mai mari, în luna mai 2016, cu 18,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritmul fiind, de asemenea, unul record din 2008 încoace.
„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.421 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.248 lei)”, se arată într-un comunicat al INS.
De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.