Potrivit referatului în baza căruia fostul secretar de stat și șef al Brigăzii de combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca, Toma Rus, a rămas fără titlul de doctor în științe, fostul polițist clujean a plagiat aproximativ 10 pagini. Documentul, întocmit de trei profesori universitari, arată care sunt motivele care au dus la retragerea titlului de doctor în științe obținut de Rus de la Academia de Informații Mihai Viteazu, pepiniera de cadre a SRI-ului.

Potrivit referatului de evaluare, Toma Rus a plagiat în lucrarea de doctorat intitulată „Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale” peste 10 pagini.

”Am evaluat teza de doctorat și am analizat documentele prezentate pe platforma națională concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără menționarea autorului, după cum rezultă și din raportul comisiei de analiză și din Hotărârea comisiei de etică a Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu. Având ca reper elementele menționate propunem retragerea titlului de doctor”, arată referatul de analiză a lucrării semnat de Prof. univ. Dr. Sorin Pînzariu, Prof. univ.dr. Gheorghe Popescu și Prof. univ. Dr. Dănuț Turcu.

În argumentul referatului, profesorul universitar Dănuț Turcu menționează că ”în raport cu sesizarea, am constat preluări integrale sau parțiale din textul sursă, 3791 cuvinte, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie”, se mai arată în document.

Cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor sunt Vasile Dîncu − fost vicepremier și unul dintre bunii prieteni ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile-Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma − secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

La proces, SRI a denunțat obținerea titlului de doctor de către Toma Rus

La jumătatea anului trecut, SRI, prin Academia de Informații Mihai Viteazu, a cerut Curții de Apel Cluj anularea diplomei de doctorat a lui Toma Rus. Amintim că în decembrie 2018, Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” (ANIMV) a transmis șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației şi Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Sesizările au vizat şapte doctori, printre care și Toma Rus.

El este singurul clujean dat în judecată de SRI pentru că și-a plagiat lucrarea de doctorat. În instanță, Serviciul Român de Informații, prin ANIMV, a cerut Curții de Apel Cluj anularea titlului de doctor al fostului șef BCCO Cluj.

”Având în vedere că atribuirea titlului de doctor în științe militare și informații domnului Toma Rus prin ordinul Ministerului Educației Naționale a dus la emiterea diplomei de doctor de către Academia Națională de Informații Mihai Viteazu, în condițiile în care sesizarea privind suspiciunea de plagiat a fost admisă și a fost notificată Ministerului Educației Naționale și președintelui Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ducând la emiterea OMEN de retragere a titlului de doctor în domeniul științelor militare, solicităm în consecință anularea Diplomei eliberată de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul și repunerea părților în situația anterioară.

Retragerea titlului de doctor prin ordin de ministru pe considerente de plagiat, deci imorale, așa cum reține CCR, se transpune în plan administrativ în criticarea în instanță de către instituția emitentă, adică Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat (IOSUD) a diplomelor de doctor, pe considerentul că actul administrativ/ordinul MEN de acordare a titlurilor de doctor a fost viciat, a fost emis cu nerespectarea Legii nr. 1/2011 a învățământului, odată cu apariția deciziilor CNATDCU de confirmare a suspiciunilor de plagiat.

Având în vedere că toate actele juridice trebuie încheiate cu respectarea condițiilor cerute de lege pentru validitatea lor, nerespectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege lipsește actul juridic de eficacitate și din această cauză nu poate fi realizat scopul pentru care s-a încheiat.

Așadar, la nivelul instituției noastre a fost recepționat OMEN de retragere a titlului de doctor acordat lui Toma Vasile Rus”, se arată în cererea SRI adresată instanței.

Clujean de origine, Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP.

În 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2008-2009). În primul și cel mai scurt mandat pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne (care a durat două săptămâni), Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

A scăpat de un dosar doar cu scuzele

Numele lui Toma Rus a apărut în dosare diverse, cu acuzații de corupție, trafic de influență, abuz în serviciu ori fals în declarații, însă a fost scos de sub urmărire penală. Cel mai recent caz este cel în care Justin Gafiuc, jurnalist la Gazeta Sporturilor, i-a făcut lui Toma Rus o plângere penală, după ce a fost bruscat și dat afară cu forța de stewarzi după meciul CFR-Celtic.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus clasarea dosarului în raport cu agresiunile stewarzilor, iar ulterior renunțarea la urmărirea penală împotriva fostul șef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj, Toma Rus. Cu toate că s-a reținut săvârșirea infracțiunii, procurorul de caz și prim-procurorul parchetului au decis renunțarea urmăririi penale pentru că „fapta prezintă o gravitate redusă”. Propunerea procurorilor a fost confirmată de instanță și s-a decis ca în 30 de zile de la comunicarea deciziei judecătorești, Toma Rus să iasă public cu scuze la adresa jurnalistului Justin Gafiuc, scăpând de răspunderea penală.

Cercetat de ANI, găsit nevinovat de procurori

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a cercetat pentru fals în declaraţii pe Toma Rus.  Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat Agenția, cu privire la Toma Rus și la nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008. În perioada respectivă el era subsecretar de stat de la Interne. El a părăsit acest post după ce a fost scos de sub urmărire penală de către procurorii DNA în urma unui denunţ al patronului echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. În privința problemei cu ANI, Rus a explicat procurorilor că diferenţa la veniturile soţiei pe 2007 a apărut din vina unei contabile. În cadrul declarației, Toma Rus a susținut că soția a câștigat 31.705 de lei, în timp ce soţia lui a completat la venituri suma de 248.221  de lei. Procurorii au crezut explicația fostul lor coleg și i-au dat NUP pentru aceste neconcordanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.