Campania electorala a determinat partidele politice clujene sa arunce cu banii în stânga si în dreapta. Astfel, PD-L Cluj a investit 400.000 de euro în campanie, în timp ce organizatiile judetene a PNL, PSD si UDMR au pus la bataie în jur de 285.000 de lei, 340.000 de lei si respectiv 260.000 de lei.  

Alegerile locale din 1 iunie si 15 iunie au ,,obligat” partidele sa faca eforturi pentru a atrage cât mai multe resurse financiare, atât de necesare în campania electorala. Însa unele partide au adoptat strategii mai ,,inteligente” decât altele, dovada fiind rezultatele celor doua scrutine. În judetul Cluj, situatia este cât se poate de clara. Totodata, democrat-liberalii au demonstrat ca daca ai bani, ai putere si daca ai putere, victoria e garantata. Prin urmare, PD-L Cluj a cheltuit în campania electorala în jur de 400.000 de euro, mai mult decât filialele PRM, UDMR, PSD si PNL la un loc. Desi partidul condus de Emil Boc a ,,spart” aproape o jumatate de milion de euro, rezultatele sunt pe masura, democrat-liberalii reusind sa ,,portocalizeze” Clujul.

PD-L Cluj s-a ,,scaldat” în bani

Conform lui Dan Lazar, mandatarul financiar al PD-L Cluj, democrat-liberalii nu s-au întins mai mult decât le era ,,plapuma”, folosindu-se de veniturile lor ,,cu cap”. ,,PD-L a avut venituri si cheltuieli egale pentru cele doua tururi de scrutin, cheltuind pentru fiecare tur în parte suma de 1.466.664 RON. Acesti bani au provenit din donatii ale unor persoane fizice si juriduce, dar si din cotizatiile membrilor”, a explicat Lazar. În acelasi timp, Lazar a precizat ca banii ,,s-au dus” pe pliante, transport, comunicatii, cheltuieli de personal, dar si pentru tiparirea de afise. De asemenea, acesta a tinut sa precizeze ca au mai fost acoperite costurile de campanie pentru primari, consilii locale, Consiliul Judetean, dar si pentru presedintele Consiliului Judetean Cluj. La nivel de judet, eforturile partidului lui Boc nu au fost desarte, acestea fiind rasplatite cu 28 de primarii, printre care si Primaria municipiului Cluj-Napoca, precum si presedintia Consiliului Judetean Cluj.

Donatii social-democrate

În comparatie cu PD-L Cluj, celelalte partide politice sunt ,,mici copii” în ceea ce priveste fondurile financiare utilizate în campanie electorala. Prin urmare, PSD Cluj a strâns la ,,ciorap” suma de 339.587 de lei, suma provenita din cotizatii si donatii, si a cheltuit 568.103 RON cu mult peste suma stabilita pentru cheltuielile electorale. Daca la nivelul judetului, desi social-democratii, în ciuda eforturilor depuse, au pierdut alegerile locale, am putea spune chiar într-un mod ,,rusinos”, la nivel national PSD este adevaratul câstigator, câstigând 1.138 de Primarii, surclasându-i pe democrat-liberali si pe liberali, acestia reusind sa obtina un numar de 908 de Primarii, si respectiv 706. Daca la nivel national, PSD a strâns o gramada de bani, sume rezultate din cotizatii si donatii, nici la nivelul judetului Cluj PSD nu a stat rau. Pesedistii clujeni mai ,,înstariti” au avut o ,,dare de mâna” semnificativa. Prin urmare, deputatul PSD, Vasile Soporan, fost candidat pentru sefia CJ a decis sa îsi ajute ,,sarmanul partid” cu suma de 13.160 de lei, în timp ce colegul sau, Rus Ioan a scos din buzunar în jur de 11.500 de lei, sume destul de mici, având în vedere proprietatile si depozitele bancare pe care le detin. Un alt social-democrat cu inima ,,mare” este senatorul Vasile Dâncu, care în virtutea ca  poate, poate PSD va câstiga sefia Consiliului Judetean, a investit în partid în jur de 10.600 de lei. Un alt donator, putin mai ,,zgârcit” este deputatul Vasile Puscas care a decis ca suma de 9.530 de lei este suficienta pentru ca partidul sa îsi acopere cheltuielile electorale. Pe ultimele locuri din clasamentul social-democrat al ,,zgârceniei” se situeaza Stefan Dimitriu si Alexandru Cordos, care au pus în ,,pusculita” partidului 7.500 de lei si respectiv 4.100 de lei.

,,Micii afaceristi”  

Pe lânga PD-L Cluj, reprezentantii celorlalte formatiuni politice sunt ,,mici afaceristi”, organizarea financiara defectuoasa soldându-se la finalul campaniei cu datorii semnificative. Astfel, PNL Cluj a avut la dispozitie 285.254 de lei ca sa îsi promoveze candidatii. Însa, raportul realizat la sfârsitul celor doua scrutine electorale a dezvaluit faptul ca cheltuielile liberalilor s-au ridicat la 333.386 de lei, depasind astfel cu aproape 50.000 de lei suma alocata pentru campania electorala. Ioan Nicoara, mandatarul financiar al PNL Cluj, desi a recunoscut ca PNL mai are facturi restante de platit pentru publicitatea electorala, acesta este foarte optimist, precizând ca datoriile vor disparea în urma donatiilor ce vor fi facute catre partid în perioada urmatoare. Liberalii clujeni au primit doar doua donatii în valoare de 9.500 de lei, din partea unor firme. Si UDMR Cluj s-a înglodat în datorii de-a lungul campaniei electorale. Potrivit mandatarului financiar al Uniunii, Gabriela Varga, bugetul stabilit de UDMR pentru campania electorala a fost de 259.614 lei, iar cheltuielile au ajuns la 403.513 RON. Desi au depasit ,,binisor” bugetul stabilit la începutul campaniei, UDMR Cluj nu a dus lipsa de donatii, spre deosebire de PNL Cluj, caruia i-au intrat în buzunar doar doua donatii. Prin urmare, Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj a investit în Uniune suma de 4.426 de lei, în timp ce colegul sau, consilierul local Csoma Botond a considerat ca 7.900 de lei nu ar ,,strica” Uniunii. De asemenea, ,,proaspatul” vicepresedinte al Consiliului Judetean, Fekete Emoke a donat UDMR-ului suma de 4.000 de lei, în timp ce colegii ei cde partid, Horvath Anna, Kilma Attila si Kovacs Peter au scos din buzunarul lor si au pus în cel al Uniunii 4.200 de lei, 6.000 de lei si respectiv 4.000 RON.

PSD se afla în top

Daca la nivelul judetului Cluj, PD-L se situeaza pe prima pozitie la capitolul donatii, la nivel national lucrurile stau putin altfel sub aspectul subventiilor. În topul subventiilor primite de la stat, prima pozitie este ocupata de PSD, acestia primind de la Stat în jur de 202.785 de lei, ,,medalia de argint” revenindu-le liberalilor care au ,,usurat” bugetul statului de 103.550 RON. PD-L se situeaza abia pe locul al treilea, Statul acordându-i suma de 88.723 de lei. De asemenea, PRM, condus de Corneliu Vadim Tudor a reusit sa obtina de la Stat în jur de 77.633 de lei, în timp ce PC si UDMR au primit subventii în valoare de 37.800 RON si respectiv 34.507 de lei, Uniunea primind cei mai putini bani de la Stat. În ceea ce priveste donatiile, PSD iarasi se afla în top, reusind sa strânga în jur de 6.880.000 lei, în timp ce democrat-liberalii, au acumulat, în urma donatiilor, suma de 3.598.853. De asemenea, nici donatiile facute catre PNL si UDMR nu sunt de neglijat, cele doua formatiuni politice având în ,,pusculita” 3.600.000 lei, respectiv 1.360.000.

Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste doua modalitati de finantare a partidelor politice, finantarea privata si finantarea publica. Finantarea privata consta din cotizatiile membrilor de partid, donatii, legate si alte liberalitati, precum si din veniturile provenite din activitati proprii.

Formatiunile politice si aliantele politice sau electorale primesc anual subventii de la bugetul de stat. Subventia de la bugetul de stat se varsa lunar în contul fiecarui partid politic, prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente.

75% din bugetul anual este împartit partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral.

25% din bugetul anual împartit  partidelor politice, proportional cu numarul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni si consilierilor din cadrul municipiului Bucuresti, daca au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier judetean si de consilier din cadrul municipiului Bucuresti.

Controlul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale se realizeaza de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Controlul privind subventiile de la bugetul de stat este efectuat în mod simultam si de Curtea de Conturi.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.