Există o varietate de metode prin care îți poți menține website-ul safe, de la parole complicate până la servicii de hosting Romania premium, însă nu este suficient! Chiar dacă pentru o perioadă această formulă va funcționa, pe termen lung, însă, situația stă puțin diferit. Singura modalitate să-ți menții website-ul în afara oricărui pericol este să îți faci back-up constant. De ce?
Un Backup făcut la timp te va scuti de bătăi de cap precum pierderea tuturor datelor importante în urma unei erori umane, și nu numai!
Iată principalele motive pentru care backup-ul periodic pentru website-ul tău este un MUST și nu o simplă opțiune.
- 1. Protecție împotriva potențialilor hackeri
Chiar dacă ne place să credem că nouă nu ni se va întâmpla niciodată, atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai actuale și prezente la nivel mondial. Așadar, este doar o chestiune de timp până vei experimenta atacuri, de aceea trebuie să fii pregătit în orice moment. Un backup făcut constant și o serie de măsuri solide de securitate te vor ajuta să previi tacurile răuvoitorilor. Ba mai mult, în cazul unui atac, dacă informația este compromisă, poți sta liniștit deoarece ai o copie la îndemână.
- 2. Upgrade eșuat
Website-urile ce au la bază un Content System Management conțin o serie de teme și plugin-uri ce necesită upgrade constant. Acesta este la fel de esențiale precum backup-urile, însă uneori poate da greși. De exemplu, în urma unui upgrade site-ul poate suferi schimbări ireversibile, pe care le poți preveni printr-un backup făcut la timp.
- 3. Recuperarea datelor importante
Să construiești un website cu numeroase pagini, produse, articole și conținut de calitate necesită extrem de multă muncă și timp. Însă, poți pierde totul într-o clipă din cauza unei banale erori sau greșeli. Pentru a-ți menține tot timpul datele în siguranță, fără alte bătăi suplimentare de cap, este simplu – îți faci backup!
- 4. Erori umane
Acestea sunt prezente în orice domeniu, cu atât mai mult în cel al website-urilor. Un click greșit sau ștergerea unui document important poate fi pașaportul către un eșec garantat. Chiar dacă poți reface pagina/fișierul respectiv, asta necesită timp și efort suplimentar. Unde mai pui că anumite pagini indisponibile se pot transforma în pierderea clienților și implicit a vânzărilor.
O soluție simplă și rapidă într-o astfel de situație este să restabilești o copie a website-ului(făcută în urma ultimului backup, bineînțeles) și să-ți pui din nou în funcțiune pagina. Atât de simplu!
- 5. Schimbi web hostingul mai ușor
Backup-ul este extrem de util chiar și atunci când dorești să-ți schimbi furnizorul de găzduire web, din diverse motive. În momentul în care migrezi de la un furnizor de web hosting la altul, toate datele website-ului tău vor fi mutate de pe un server pe altul.
În această situație, un backup îți poate ușura incredibil de mult munca și poate face migrarea simplă și rapidă.
- Nu te baza doar pe backup de la furnizorii de web hosting
Chiar dacă la început mulți deținători de website-uri sunt tentați să se bazeze doar pe backup-ul făcut periodic de firma de web hosting, în realitate, este extrem de important să îți faci propriile copii. Chiar dacă firma îți garantează un backup periodic, ce este salvat pe niște servere sigure, și la care ai acces oricând, lucrurile rele se pot întâmpla. Să presupunem că în urma unui atac cibernetic de mare amploare, serverul pe care se află nenumărate backup-uri este compromis. Ce vei face? Îți vei pierde toată munca de atâta timp, în detrimentul a câteva minute cât ți-ar lua să faci un backup singur. Gândește-te de 2 ori înainte să alegi variata mai ușoară.