Parlamentarii clujeni decontează lunar mai bine de 2.000 de euro fiecare pentru cheltuieli care ţin de birourile parlamentare şi activitatea lor în teritoriu. Gazeta de Cluj i-a contactat pe deputaţii şi senatorii clujeni, precum şi pe reprezentanţii lor în teritoriu, pentru a vedea dacă toţi aceşti bani sunt cheltuiţi şi spre beneficiul alegătorilor care ar solicita audienţe cu cei pe care i-au votat. Un aspect interesant este faptul că majoritatea şi-au înfiinţat birourile parlamentare tocmai în sediul de partid, unde aceştia susţin că împart cheltuielile.

Deputaţii şi senatorii clujeni decontează lunar cheltuieli pentru activitatea din circumscripţia electorală la instituţiile în cadrul cărora au fost aleşi de aproximativ 2.000 de auro, din care jumătate sunt de obicei pentru plata personalului care lucrează în cadrul birourilor parlamentare, iar cealaltă jumătate pentru cheltuieli care ţin de chirii, utilităţi, deplasări în teritoriu sau mijloace de comunicaţie
Potrivit Legii nr.96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, Art. 38., în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului. Pot fi decontate cheltuieli cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, care include salarii, impozite, contribuţii sociale şi concedii, precum şi cheltuieli pentru bunuri şi servicii: chiria pentru sediul birourilor parlamentare, utilităţile, carburanţii pentru transport auto în circumscripţie, mobilier, consumabile, cheltuieli de protocol, abonamente la presă, facturile la telefon şi multe altele.

Bani pentru personal şi chirii

Gazeta de Cluj vă prezintă cheltuielile pe luna mai decontate de parlamentarii clujeni, precum şi programul de audienţe al acestora, pentru a vedea dacă activitatea în circumscripţia electorală a acestora chiar merită toţi banii plătiţi din bugetul public. Am încercat să contactăm direct birourile parlamentare sau persoanele de contact menţionate de deputaţi şi senatori în informaţiile care sunt publice pe site-urile Camerei Deputaţilor, Senatului, sau ale partidelor politice, în cazul în care acestea lipsesc de pe paginile camerelor.
Mircia Giurgiu a fost ales în colegiul uninominal 1 Cluj-Napoca, care cuprinde o parte din cartierul Mănăştur plus cartierul Grigorescu. Biroul parlamentar al lui Mircia Giurgiu se află în Cluj-Napoca, pe str. Iuliu Maniu nr. 3, la apartamentul 5. Potrivit şefului de birou parlamentar al lui Giurgiu, doamna Mihaela Lăpuşan, acesta este plecat din ţară, dar primeşte alegătorii în audienţe vineri, 22 iulie, de la ora 13. Datele disponibile pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că în luna mai, pentru biroul parlamentar al lui Mircia Giurgiu, instituţia a decontat 4.747 de lei pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii şi 4.094 de lei pentru cheltuielile de personal. Iniţial ales din partea PRM, Giurgiu a activat o vreme ca independent, fiind reales în Parlament pe listele PDL, din care a fost demis la începutul acestui an pentru că a votat în favoarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc.

Sediul de partid – birou parlamentar

Daniel Buda, ales în colegiul 2, care cuprinde Zorilor şi cealaltă parte din Mănăştur, are biroul parlamentar pe strada Eroilor nr. 2, în acelaşi sediu cu PDL Cluj. Numerele de telefon specificate ca date de contact ale biroului parlamentar pe site-ul Camerei Deputaţilor sunt aceleaşi cu cele de la sediul PDL. Însă la aceste numere răspunde secretara biroului lui Daniel Buda, care ne-a informat că deputatul a plecat din Cluj, dar va acorda audienţe peste două săptămâni. Şi Daniel Buda organizează audienţe de obicei vinerea, iar pentru a fi primiţi trebuie să ne înscriem în avans, pentru că volumul de cereri este mare, ne-a informat aceasta. În luna mai, cheltuielile de personal decontate de Camera Deputaţilor pentru biroul parlamentar din colegiul uninominal nr.2 Cluj au fost de 3.803 lei şi de 4.087 pentru bunuri şi servicii.
Buda este preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a PDL, partid din care face parte de când a intrat în politică. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj că este o practică uzuală şi legală ca biroul parlamentar să împartă acelaşi sediu cu cel al partidului. „Este normal să existe şi posibilitatea de a subînchiria. Eu am, de exemplu, spaţiu luat în comodat. Fiecare dintre membri are biroul şi la partid, e logic să aibă punct de lucru şi în cadrul partidului”, a declarat Daniel Buda. Deputatul a mai explicat că fiecare dintre parlamentarii PDL are şi un sediu în cartierele din circumscripţia în care a fost ales. Astfel, Daneil Buda are două sedii de cartier: unul la primăria de cartier din Zorilor şi unul lângă poşta din Mănăştur. „Acolo ţin şi consilierii locali audienţe. Am firma afară, datele acestea sunt şi pe site, oamenii pot afla foarte uşor unde pot veni în audienţe”, a completat Buda.
Petru Călian a fost ales deputat de două ori, prima dată cu PRM, de unde s-a mutat la PC, iar a doua oară cu PDL. Petru Călian a fost ales în colegiul uninominal 3, care cuprinde o secţiune din Mărăşti şi Cartierul Gheorgheni. Pe site-ul PDL, biroul său este tot în aceeşi incintă cu sediul partidului, iar pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, nu este specificată o adresă. În colegiul uninominal 3 au fost decontate cheltuieli cu personalul de 4.850 de lei, iar pentru bunuri şi servicii 4.265.
Despre acestea din urmă, Petru Călian ne-a explicat că majoritatea banilor merg pe deplasări în teritoriu, pentru care decontează sumele cheltuite pe carburanţi, precum şi pe obiecte de papetărie necesare pentru birou. „Eu ţin audienţe foarte des. În fiecare vineri, dacă sunt persoane înscrise la audienţă, la 10:30 primesc oameni. În fiecare zi am audienţe la sediul personal, de pe strada Oaşului. Oamenii de obicei mă caută aici, nu mai trec pe la biroul parlamentar. Aş dori să adaug un lucru. Foarte mulţi oameni vin la mine în audienţă de când a plecat Mircia Giurgiu din PDL. Chiar astăzi am avut doi în audienţă”, a precizat Călian. În legătură cu biroul parlamentar, deputatul a declarat că plăteşte cotă parte din chirie şi cheltuieli la sediul PDL, dar aceste sume nici nu le decontează. „Abia îmi ajung banii pentru deplasările în teritoriu, de multe ori pun de la mine din buzunar”, ne-a explicat parlamentarul.

Audienţe cu înscriere în avans

Al patrulea deputat PDL de Cluj este Adrian Gurzău, ales în colegiul uninominal 4, care acoperă o parte din Mărăşti. Acesta are sediul biroului parlamentar pe strada Năsăud nr. 2, unde a cheluit cu personalul în luna mai una din cele mai mari sume dintre toţi parlamentarii clujeni pentru personal, şi anume 6.414 lei, şi cea mai mică sumă pentru chirie şi alte cheltuieli, 2.627 de lei. Pentru a se programa în audienţă, cetăţenii trebuie să treacă pe la biroul parlamentar, să completeze o fişă, fiind primiţi de obicei la sfârşit de săptămână de deputatul clujean, ne-a explicat Oana Vişan, directorul de cabinet al lui Adrian Gurzău. Gurzău a fost ales în 2000 pentru un mandat în Camera Deputaţilor, candidând din partea PD şi în 2008 din partea PDL. Este vicepreşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, fiind absolvent al Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.
Horea Uioreanu, este alesul locuitorilor din colegiul 5, care cuprinde Gherla şi satele din împrejurimi, din partea PNL. Acesta este preşedintele comisiei permanente a Camerei Deputaţaţilor pentru relaţia cu UNESCO. Horea Unioreanu a precizat organizează câte o conferinţă de presă în fiecare săptămână, dar acordă şi audienţe la sediul biroului său parlamentar. Pe site-ul PNL este specificat că programul de audienţe este joia şi vinerea între 11 şi 14, înscrierile putând fi făcute telefonic sau la sediile de partid din Cluj-Napoca şi Gherla. Pentru biroul parlamentar din judeţul Cluj, Uiorenu a primit 4.832 de lei pentru cheltuielile de personal şi 4.084, pentru chirii şi  alte cheltuieli. Vecin cu parlamentarii PDL, Uioreanu are sediul în aceeaşi curte cu PNL Cluj-Napoca, pe Bulevadrul Eroilor la nr. 2.
Uioreanu ne-a declarat că într-adevăr sediul biroului său parlamentar din Cluj-Napoca este în cadrul celui al partidului, iar la Gherla este la fel. Nu subînchiriază spaţiu de la PNL şi nici nu este în comodat, iar cheltuielile menţionate pe pagina Camerei Deputaţilor sunt în principal pentru transportul în circumscripţie. „Îi mai ajut din când în când pe cei de la partid cu ce mai este nevoie pe la birou, dar nu este nevoie să le plătesc nici un fel de chirie. Am cinci angajaţi, din care trei cu carte de muncă şi doi cu contract de prestări servicii. Aceştia lucrează numai pentru mine, de aceea le decontez salariul la Camera Deputaţilor”, ne-a explicat Horia Uioreanu.

Virgil Pop, „hard to get”

Colegul său din PNL, Virgil Pop, este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. Candidatul ales în colegiul 8, care cuprinde Turda şi împrejurimile, a fost arestat în 2008 pentru trafic de influenţă, însă nu a fost condamnat, iar anul acesta a fost ales preşedinte al organizaţiei PNL Turda. Pentru colegiul uninominal nr. 8 a fost decontată suma de 4.774 de lei pentru cheltuielile de personal şi 4.064 pentru bunuri şi servicii. Pe site-ul Camerei Deputaţilor nu apare nici un sediu al biroului parlamentar. Nici site-ul PNL nu specifică vreun birou al acestui parlamentar în teritoriu sau un număr de telefon la care pot fi soicitate audienţele.
Vasile Soporan, fost membru PSD, a trecut în noiembrie 2009 în rândul independenţilor, fiind unul dintre fondatorii celui mai tânăr partid din Parlament, Uniunea Naţională pentru Progresul României. Vasile Soporan a fost deputat şi în mandatul 2004-2008 din partea PSD, fiind în prezent ales în colegiul uninominal 7, zona Câmpia Turzii. Soporan a decontat în mai la Camera Deputaţilor 4.054 de lei pentru cheltuielile de personal şi 4.160 pentru bunuri şi servicii.
Pe site-ul Camerei Deputaţilor, Soporan menţionează două birouri la care poate fi contactat în judeţul Cluj. Primul sediu este la Camera de Comerţ şi Industrie, de pe strada Horea, iar al doilea în circumscripţia electorală, în Câmpia Turzii, pe strada 1 Decembrie nr.38-19. „Eu organizez sâmbăta audienţe, la biroul parlamenbtar din Câmpia Turzii, din circumscripţia mea. Este un sediu de sine stătător, nu în cadrul partidului, toate cheltuielile sunt legate de activitatea acestuia”, ne-a declarat Soporan.
Cornel Itu, rămas singurul social-democrat din rândul deputaţilor clujeni, a fost ales în cicumscripţia electorală din zona Dej, pe listele alianţei PSD-PC de la ultimul scrutin legislativ, Itu ocupă de câţiva ani funcţia de preşedinte al PSD Dej. Membru PSD din 1996, Itu a ocupat din partea acestui partid scaunul de consilier local între 2000-2004 şi cel de consilier judeţean până în 2008, când a fost votat deputat. Biroul parlamentar din Dej al lui Itu ne-a costat în luna mai 4.647 de lei pentru salarii şi 3.998 de lei pentru chirie şi alte cheltuieli. Sediul biroului lui Itu este pe str. 1 Mai nr.1 în Dej.
„Deocamdată nu are în plan nici o audienţă domnul deputat, dar dacă vă înscrieţi, noi vă anunţăm când va avea loc. De obicei, conform regulamentului, audienţele au loc în ultima vineri a fiecărei luni. Dar e şi în funcţie de solicitări. Dacă sunt oameni care se înscriu în audienţă, organizăm. Dacă nu, nu”, a declarat persoana de contact de la biroul lui Cornel Itu. Acest birou parlamentar este situat în aceeşi clădire cu sediul PSD, dar am fost informaţi că este o unitate separată, autonomă din punct de vedere al cheltuielilor.

Unul pentru toţi

Mate Andras Levente a fost consilier local al municipiului Cluj-Napoca între 2000 şi 2004, când a fost ales deputat UDMR, reales în 2008. „Aşa cum probabil se cunoaşte, activitatea unui deputat se împarte în activitatea din Bucureşti activitatea din plenul Camerei Deputaţilor şi activitatea în comisii. De asemenea este activitatea în grupurile parlamentare. O altă activitate a parlamentarului este activitatea din teritoriu. Chiar dacă am fost ales doar în colegiul Huedin, am Biroul Parlamentar din Huedin şi Biroul Parlamentar din Cluj Napoca, unde în mod regulat ţin audienţe”, a declarat Mate pentru Gazeta de Cluj.
Biroul parlamentar al lui Mate Andras Levente din Cluj-Napoca este situat pe strada Ion Raţiu, la numărul 2, iar cel din Huedin pe Strada Vlădeasa nr. 4. Şeful de birou al lui Mate ne-a explicat că audienţele sunt organizate atunci când parlamentarul are timp, şi în funcţie de solicitări, iar în acest sens nu există un program stabilit, fiind aceeaşi situaţie şi la Cluj-Napoca, şi la Huedin, în colegiul uninominal nr. 10. Biroul parlamentar al lui Mate Andras a avut cele mai mici cheltuieli de personal dintre ale deputaţilor clujeni, şi anume 3.624 de lei, decontând în luna mai pentru bunuri şi servicii 5.294 de lei.
Palfi Mozes Zoltan, ales în colegiul uninominal 9, care cuprinde comunele de munte, a fost consilier judeţean Cluj între 1996 şi 2008, în ultimul mandat fiind viceprimarul acestui consiliu. Spre deosebire de colegul său din UDMR, Palfi a decontat cea mai mare sumă pentru cheltuieli de personal, 6.363 de lei, aproape 1.500 de euro. Pentru servicii şi bunuri deputatul a cheltuit 3889 de lei. Biroul său este situat tot pe strada Ion Raţiu 2, în Cluj-Napoca. Numărul de telefon de contact de la biroul parlamentar, menţionat pe site-ul UDMR, este acelaşi cu cel de la biroul lui Mate Andras.

Senatorii nu prea plătesc chirie

Senatorii nu se lasă mai jos în ceea ce priveşte cheltuielile lunare. Alexandru Cordoş, senator PSD, a cheltuit în luna mai pe diferite cheltuieli legate de birou şi transport în circumscripţie 4.891 de lei, pe chirie şi întreţinere 500 de lei, iar pentru personal 4.301. CV-ul de pe site-ul Senatului arată că Alexandru Cordoş organizează audienţe în fiecare vineri la Cluj-Napoca, între 10 şi 12 şi în fiecare săptămână a lunii, în aceeaşi zi, la Turda, Huedin, Câmpia Turzii şi Floreşti, la orele după-amiezei.
Cordoş are biroul parlamentar în Cluj-Napoca pe Eroilor nr. 2, la fel ca mulţi dintre parlamentarii clujeni. Dacă sunăm pentru a solicita o audienţă la numărul de telefon pus la dispoziţie de site-ul Senatului, ne răspunde secretara de la PSD Cluj. Vinerea, deşi este zi de audienţe, suntem invitaţi să revenim săptămâna viitoare, când şefa de cabinet a senatorului va fi în oraş, pentru a ne înscrie.
Mihail Hărdău, ales din partea PDL, a avut cheltuieli de materiale de întreţinere de 3.612 lei, chirii şi utilităţi de 660 de lei şi 4.777 de lei pentru personal. Hărdău are biroul parlamentar pe strada Izlazului, la nr. 18. Colegul său, medicul Şerban Rădulescu, are biroul parlamentar pe strada Republicii, la nr. 24. Cheltuielile decontate în luna mai pentru materiale pentru Rădulescu au fost de 2.343 de lei, 1.800 de lei pentru chirii şi cheltuieli şi 4.907 pentru personal.
Marius Nicoară, senator PNL, care are sediul biroului parlamentar în aceeaşi locaţie cu PNL Cluj, la Eroilor 6-8, nu a decontat chirie şi cheltuieli la utilităţi, dar pentru personal a avut cea mai mare sumă dintre senatori pentru luna mai, 6.520 de lei. Pentru materiale a decontat 2.530 de lei. „Domnul Nicoară are audienţe de obicei vinerea. În funcţie de câte persoane solicită audienţe, acestea au loc cam odată la 2-3 săptămâni, când avem o listă de aproximativ 15 persoane. În zilele de sâmbătă are audienţe în celelalte localităţi din judeţ, la Câmpia-Turzii, Dej şi Gherla”, a declarat Mircea Abrudan, persoana de contact în teritoriu a senatorului Nicoară.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. Pe acesti indivizi nu-i doare nici in cot de cetetenii care care i-au votat. Isi vad de smecheriile lor si acolitilor lor si incaseaza un purcoi de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.