Un nou studiu publicat de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles, și Universitatea Princeton a măsurat cât timp noul coronavirus rămâne stabil pe diverse suprafețe uzuale. Potrivit rezultatelor, virusul supraviețuiește până la 24 de ore pe suprafețele de carton și până la 2-3 zile pe cele din oțel inoxidabil sau plastic. 

Virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru boala respiratorie COVID-19 se transmite de la persoană la persoană, în momentul în care intrăm în contact cu fluidele respiratorii — salivă sau mucus — ale unei persoane infectate.  Imaginați-vă că vă aflați în autobuz lângă o persoană infectată cu SARS-CoV-2 în momentul în care aceasta strănută sau tușește. Dacă nu își acoperă gura și nasul, există riscul ca aceea persoană să împrăștie material viral persoanelor din jur. 

Sau poate strângeți mâna unei persoane infectate în semn de salut, numai ca apoi să atingeți zone sensible pe unde virusul poate intra în corp.  De aceea este importantă distanțierea socială și păstrarea contactului fizic la minim. 

Deși nu este considerat principalul mod de transmitere a SARS-CoV-2, este posibil ca o persoană să se îmbolnăvească în urma contactului fizic cu suprafețe sau obiecte contaminate cu fluid respirator unde virusul este prezent. Poate să fie o bară de susținere în autobuz sau o clanță de ușă, spre exemplu.

Cu cât trece mai mult timp, cantitatea de viruși prezenți pe suprafețe scade exponențial.   Aceste rezultate sunt foarte similare cu cele pentru SARS-CoV-1, o altă tulpină de coronavirus care a apărut în 2003 și s-a răspândit în 24 de țări, cauzând peste 8.000 de cazuri și aproape 800 de decese.  Noul coronavirus este însă mult mai contagios. La nici trei luni de când a fost prima oară semnalat în regiunea Wuhan din China, noul coronavirus a infectat în toată lumea peste 160.000 de persoane, cauzând peste 6.000 de decese, potrivit ultimelor date de duminică, 15 Martie.

Acest comportament extrem de contagios sugerează că dinamica de transmitere conține încă elemente care ne-ar putea scăpa. Noul studiu, însă sugerează, că nu este vorba în mod deosebit de transmitere prin contactul suprafețelor contaminate.  “Virusul SARS-CoV-2 a rezultat în mai multe cazuri de boală și decese decât SARS-CoV-1, și se dovedește mai dificil de controlat. Rezultatele noastre sugerează că este improbabil ca rata de transmitere ridicată a noului coronavirus să fie datorată viabilității de mediu comparat cu cea a SARS-CoV-1. În schimb, sunt alți factori potențiali care ar putea explica diferențele majore epidemiologice între cei doi viruși înrudiți,” au scris cercetătorii în studiul lor publicat pe serverul preprint medRxiv.

sursă: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.