Infracțiunile de orice gen, sunt o mare problemă la nivel național. Nici în județul Cluj, situația nu este mai „roz”. În fiecare an se înregistrează cazuri de infracțiuni sexuale, dispariții, tâlhării sau omoruri. Dar cel mai grav este faptul că în multe cazuri, autorii sau cauzele sunt necunoscute. IPJ Cluj transmite situația generală a infracțiunilor din Cluj pentru  prima jumătate a anului 2019.

Cu toate că trăim într-o eră modernă, în care educația și moralitatea se situează între principiile de bază ale societății iar Clujul este a doua capitală a României, comiterea de infracțiuni este la „ordinea zilei”. Solicitând la IPJ o situație generală a infracțiunilor din Cluj din primele 6 luni ale anului 2019 am obținut informații care nu prea ne fac cinste.

Au fost sesizate infracțiuni de natură violentă și sexuală. În primele 6 luni au fost înregistrate 22 de fapte de viol. În 16 situații autorii au fost identificați și sancționați corespunzător conform legii, însă în alte 5 cazuri acțiunea nu s-au confirmat. Agresorii neidentificați fiind astfel încă în stare de libertate, ceea ce reprezintă un pericol pentru comunitatea clujeană. Cu un an în urmă au fost semnalate 48 de cazuri de infracțiuni de viol, rămâne de văzut până la sfârșitul anului acesta care va fi numărul.

În ceea ce privește faptele de tâlhărie, au fost sesizate 63, cu peste 26% mai puține față de perioada similară a anului trecut. În 40 de cazuri au fost identificați autorii, iar în 9 situații fapta nu s-a confirmat.

În perioada menționată anterior au fost sesizate 100 de dispariții de persoane din județul Cluj și totodată a fost clarificată situația a 104 persoane ale căror dispariții au fost semnalate și anterior intervalului indicat.

O veste „bună” primită de la IPJ Cluj, dar e mult să o numim așa, este faptul că în primele 6 luni ale anului curent la nivelul județului Cluj nu au fost înregistrate fapte de omor. Iar în ceea ce privește infracțiunea de tentativă de omor, au fost sesizate 3 cazuri. O evoluție pozitivă față de anul 2018 în care au fost înregistrate 4 cazuri de omor și 10 de tentativă de omor.

Situația actuală nu este departe de cea a anului trecut, fiind greu astfel de estimat dacă evoluăm sau nu înspre bine. Cert este că potrivit Inspectoratului Poliţiei Judeţene Cluj, în primele şase luni ale anului 2019, pe raza judeţului s-au înregistrat un total de 7919 infracțiuni, în scădere cu 6,30%  față de perioada similară a anului trecut. Printre faptele înregistrate se numără și infracțiuni contra vieții, infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni contra patrimoniului, infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice sau infracţiuni de natură economico-financiară.

Ce declară autoritățile

Reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu Purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj pentru a solicita un punct de vedere cu privire la infracțiunile care au avut loc în perioada ianuarie-iunie 2019, în special cele de natură sexuală: „Situația diferă de la caz, la caz, noi recomandăm femeilor,  fetelor dar și băieților să fie atenți la persoanele cu care încep o relație socială. Multe cazuri de viol și agresiune sexuală au loc cu persoane cunoscute pe rețelele de socializare. Și fetele și băieții trebuie să fie atenți deoarece în spatele unor persoane prietenoase se pot ascunde alte intenții. Ceea ce sugerăm noi este să nu se întâlnească în spații închise și dacă este posibil să mai fie și alte persoane prezente. Statisticile actuale arată că 2/3 cazuri de viol se întâmplă cu persoane cunoscute victimelor. Deci tot ceea ce putem să le transmitem noi, ca măsură de precauție este: ATENȚIE în primul rând. Pentru că traumele vor marca viața victimei pentru totdeauna”.

Carmen Dan, fostul ministru de Interne a declarat public cu mândrie că în timpul mandatului său faptul că fără să ia seama de faptul că România se încadrează pe primele 10 locuri în statisticile europene privind criminalitatea: „În ultimii ani valorile infracționalității, la nivel național, au scăzut. S-a întâmplat și în 2017, iar 2018 a fost al 7-lea an consecutiv în care s-a înregistrat acest trend.”

Cum stă situația la nivel național

Conform datelor oferite de către Inspectoratul General al Poliției, au fost contorizate un număr de 946 de infracțiuni de viol la nivel național în doar primele 6 luni ale anului 2019. Pentru întregul an 2018 au fost sesizate în total 1.999 de fapte de acest gen, pe tot teritoriul României. În ceea ce privește infracțiunea de omor în perioada de analiză ianuarie-iunie 2019 au fost înregistrate 112 cazuri iar pentru anul 2018  un număr de 232 infracțiuni de viol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.