Catedrala Greco-Catolica din Piata Cipariu a intrat in ultima faza a constructiilor. Oficialii bisericii mai au nevoie de aproximativ 700.000 de euro pentru a finaliza lucrarile la „rosu”. Catedrala din Piata Cipariu va fi inaugurata cel tarziu in primavara anului viitor. De la reluarea lucrarilor(2011) si pana in prezent s-au investit 1,5 milioane de euro in cadrul constructiei. Oficialii bisericii spun ca in cursul primaverii anului viitor vor finaliza si restul lucrarilor ramase, respectiv montarea a doua  cuplole: una de bronz si deasupra acesteia una de metal. Oficialitati locale si nationale vor participa maine la inaugurarea ultimei faze a lucrarilor care va presupune si o binecuvantare. Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, este si el asteptat la eveniment. 

 

Citeste si:

Tineretul greco-catolic se intalneste la Floresti

Credinciosii Eparhiei de Cluj-Gherla, distinsi cu premii pontificale de Papa Francisc

 

Constructia pentru Catedrala Greco-Catolica din Piata Cipariu a inceput in 1992, insa lucrarile au fost oprite in perioada 1999-2011. Biserica Schimbarea la Fata(1779) de pe Bulevardul Eroilor este considerata actuala catedrala Greco-Catolica pana cand constructia din Piata Cipariu este finalizata.

„Inauguram o noua etapa importanta pentru Catedrala Greco-Catolica: penultima faza din constructie. Acum se lucreaza la o structura care micsoreaza diametrul catedralei pentru ca pe aceasta structura sa se fixeze mai apoi cupola. Este o cupola mica din beton peste care se va monta o cupola din metal care imita cupola catedralei Sfantul Petru din Roma(n.r. foto jos), biserica mama pentru toate lacasele noastre”, a marturisit Daniel Avram, consilier cu mass-media in cadrul Eparhiei Greco-Catolice.

st-peters-dome
Oficialii Bisericii Greco-Catolice ne marturisesc ca au investit din 2011 si pana in prezent aproximativ 1,5 milioane de euro in cadrul constructiei. Responsabilul cu mass-media nu a putut sa precizeze care a fost contributia autoritatilor locale si nationale din cadrul acestei sume. Cupola mica va costa 326.000 de euro, iar cupola mare aproximativ 350.000 de euro. Ulterior, mai sunt si alte etape de finisaje, dar pentru ca respectiva constructie sa fie predata „la rosu” mai este nevoie doar de lucrarile mentionate. Lucrarile sunt efectuate de firma TCI.

„Sigur ca este un obiectiv in principal pentru credinciosii greco-catolici, insa este si un monument al orasului. De aceea si autoritatile au considerat necesar sa ne ajute. Este o catedrala foarte mare, insa am redus foarte mult din ea. Proiectul initial era mult mai mare si mai grandios”, a declarat sursa mentionata.

De altfel, greco-catolicii sustin ca la binecuvantarea de maine nu se va face politica.

 

Datele parohiei Andrei Muresanu din Piata Cipariu:

  • Adresa: Piaţa Timotei Cipariu f.n., 400191 Cluj-Napoca, judeţul Cluj, România
  • CUI: 7777978
  • Cont bancar: RO30RNCB0106026612080001, Banca Comercială Română

Daca vreti sa luati legatura cu preotii Parohiei Andrei Muresanu puteti accesa site-ul lor: parohiaandreimuresanu.ro/contact/.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here