pacient donând plasmă

Persoanele care supraviețuiesc unei boli infecțioase – cum este și COVID-19, spre exemplu – au în plasma sângelui lor anticorpi creați pentru a lupta împotriva bolii respective. Acest sistem de creat pentru a lupta împotriva unui virus poate fi transferat la pacienții infectați cu același virus, pentru a încerca recuperarea lor. La nivelul județului Cluj, doar 20 de persoane prezentând istoric de infectare cu coronavirus au donat plasmă pentru pacienții depistați pozitiv. 

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Adriana Sime, a transmis că numărul donatorilor de plasmă convalescentă este extrem de mic la nivelul judeţului Cluj. Dintre orașele mari, în București s-au înregistrat cele mai multe donații de plasmă, iar în Craiova cele mai mici.

Viețile pacienților cu coronavirus care sunt în stare critică depind de tratamentul cu plasmă. Din păcate, foarte puține persoane vindecate de boală donează. 

Medicii semnalează faptul că mulţi dintre cei care s-au vindecat de acest virus şi s-au imunizat au o reţinere în a dona plasmă, ceea ce face ca mulţi pacienţi aflaţi într-o stare avansată a bolii să nu poată fi trataţi corespunzător.

„Numărul donatorilor de plasmă convalescentă Covid în Centrul Regional de Transfuzie Cluj este destul de redus. Noi obţinem această plasmă dintr-o donare de sânge standard pe care o procesăm. De la începutul pandemiei şi până acum au donat aproximativ 20 de persoane”, a declarat Adriana Sime, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, citată de Radio Cluj.

Medicii clujeni fac apel la toţi cei care au trecut prin infecţia cu SARS-COV-2 să doneze plasmă, ajutându-i astfel şi pe alţii să se vindece.

Până la data de 9 septembrie, 636 de clujeni au fost declarați vindecați de coronavirus și externați din spitalele dedicate.

Punctele extreme în acest context sunt reprezentate de București și Craiova. București înregistrează cele mai multe donații de plasmă, iar orașul Craiova înregistrează cele mai puține recoltări de plasmă.

În București se recoltează plasmă la nivelul Centrului de Transfuzie Sanguină al Municipiului București. În cursul anului curent, până la data de 4 septembrie, s-a recoltat plasmă de la 929 de donatori care au trecut prin infecția cu SARS-COV-2. Dintre aceștia, un număr de 204 de persoane au donat în București. 

În Craiova există un singur centru de recoltare de plasmă, și anume Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova. Numărul de plasmă recoltată este de 5. 581 unități, dintre care 9 donatori au istoric de coronavirus.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța recoltează sânge și componente sanguine și le procesează în scopul preparării de componente sanguine incluse în Nomenclatorul Național al sângelui uman și al componentelor sanguine umane pentru utilizarea terapeutică. Recoltarea se face atât prin metoda standard, constând în recoltare de sânge total, procesat ulterior în diferite componente sanguine, printre care se numără inclusiv plasma, cât și prin metoda afereză. 

De la începutul anului curent până în luna august inclusiv, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța au fost efectuate în total 7.428 donări de sânge total și componente sanguine de la un număr de 5.981 donatori. 

Dintre aceștia, 14 donatori au avut un istoric de infectare cu coronavirus. 

În ceea ce privește municipiul Iași, Centrul Regional de Transfuzii Iași nu a transmis nicio informație în legătură cu numărul de donatori cu istoric de coronavirus până la momentul redactării acestui material.

La Iași, luna trecută, criza de sânge respectiv de plasmă pentru pacienții în stare critică a provocat autoritățile să ofere o remunerație consistentă pentru donatori. Mai exact, o sumă de 500 de lei, pe care, potrivit presei, o primesc inclusiv cei care se deplasează la Iași din alte județe cu scopul donării de plasmă.

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a declarat că fără a oferi beneficii bănești, “nu îi poți aduce acolo” pe donatorii de plasmă. 

Hotărârea Iașiului este valabilă în acest sens pe perioada stării de alertă, potrivit informațiilor transmise. 

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara fac și ei apel la cei care au trecut prin infecția cu Covid-19 să vină să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe cei aflați în stare critică să treacă prin boală.

La Timișoara, autoritățile oferă o zi liberă de la locul de muncă, 50 la sută reducere pe transportul în comun timp de o lună, șapte bonuri valorice și un set gratuit de analize persoanelor care donează plasmă, potrivit informațiilor publice. 

Ultimele condiții stabilite pentru donatorii de plasmă

În contextul dat, reamintim ultimele condiții care s-au stabilit prin ordinul Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, pentru cei care s-au vindecat de COVID-19 și vor să doneze plasmă pentru pacienți în stare critică: 

  • semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană; 
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii; 
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale; 
  • intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate de coronavirus care pot să doneze sânge sau plasmă, precum și a numărului pacienților critici de la Anestezie și Terapie Intensivă care pot să primească plasmă, potrivit Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Plasma recoltată de la persoanele care au trecut prin boală și s-au vindecat este administrată pacienților cu SARS-COV2 aflați în stare critică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.