Hotii de apartamente de la începutul anilor 2000 nu au platit deocamdata pentru nedreptatile facute oamenilor simpli # Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a disjuns cauza catre completul de judecata de la Oradea # Parchetul de pe lânga Judecatoria Oradea judeca faptele dupa unitati de masura diferite # Bujor Hasas este primul membru al lantului mafiot, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare # În ciuda legislatiei în vigoare, Bujor Hasas continua sa fie sef la Asociatia Gradinarilor din Velenta

Au scos afara din casa cetateni de rând, lipsiti de aparare, chiar nevoiasi… Pentru debite de doar 2-3 milioane la Asociatia de Proprietari, i-au dat afara din propria locuinta. Uneori, au folosit si ranga. Cei cu debite de 500 de milioane au scapat basma curata. Au facut de râs justitia, care ani la rând, a stat cu mâinile în sân în fata furturilor de locuinte desfasurate pe banda rulanta. „SC Fur Apartamente SRL” a avut perioada ei de „glorie”. Firma mergea ca pe roate. A lasat însa în urma multe „creante”. Nu la Finante, ci la… Dreptul Uman. Magistratii bihoreni au fost însarcinati sa judece… cauza Dreptului Uman. De recuperarea creantelor, se va ocupa probabil, Cel ce e mai presus de toate…      

Boschetar peste noapte

Trei milioane de lei vechi datorate la Asociatia de proprietari i-au fost fatale. Atât lui cât si fiicei minore, de doar noua anisori. Au „boschetat” trei ani pe strada din cauza unor oameni lipsiti de scrupule. Abia în 2006, magistratii români si-au dat seama ca au comis o greseala îngrozitoare si l-au repus pe batrân in drepturi. Bolnav de inima rea si nu  numai, Ungvari Tamas s-a reîntors agale în apartamentul cu doua camere din Velenta. De aproape doi ani, face naveta între judecatorie, scoala fetitei, ajunsa între timp la 14 ani, si locuinta din Velenta.    

Pâna sa ajunga sa fie “taiat” felii pe masa Justitiei, Ungvari s-a lovit de primul nivel al mafiei apartamentelor din Oradea. Reprezentat prin Bujor Hasas ( presedinte – cu toate ca are o condamnare –  al Asociatiei “Gradinarilor”, de care apartine pensionarul), jurista Monica Buzatu, executorul judecatoresc Mihai Negrau si expertul tehnic Ioan Horhat.

Hasas era responsabil sa caute fraieri, jurista se pricepea de minune sa puna ipoteca in CF fara sa aiba hotarâre judecatoreasca, Negrau era singurul executor judecatoresc capabil sa scoata afara un proprietar pentru o datorie infima, iar expertul Horhat stia cel mai bine sa sub-evalueze o locuinta, chiar daca de meserie era inspector vamal.

Prin intermediul echipei de hoti, Ungvari Tamas a ajuns în strada, de mâna cu fiica sa. Degeaba au facut greva foamei în fata Prefecturii Bihor, sau chiar la Cotroceni.

“Acumulasem datorii la asociatie dupa 1996”, recunoaste Ungvari. Totusi, la un moment dat a vrut sa le plateasca. “In 1998, am avut ceva bani sa platesc o parte din datorii. Numai ca Bujor nu a acceptat sa primeasca banii. Spunea ca nu pot plati partial, doar tot. Nu a vrut deoarece, împreuna cu ceilalti mafioti, urma sa puna la cale scoaterea mea afara din apartament”, sustine batrânul.

Judecatoria Oradea a scos apartamentul batrânului la licitatie publica printr-o sentinta data în 7 noiembrie 2000. Locuinta a fost vânduta in 17 septembrie 2001, fiind cumparat de fiica Floricai Ban, administratorul unei alte asociatii de locatari. “Am ramas stupefiat pentru ca cineva mi-a spus ca a vazut anuntul in ziar. Eu eram atunci la spital fiindca eram bolnav de astm. Nici macar nu au avut decenta sa ma anunte ca îmi scot la licitatie locuinta”, zice batrânul.

Dat afara

Desi scriptic apartamentul îi era vândut, a fost scos în strada abia în iunie 2003, moment in care a intrat în actiune executorul judecatoresc Mihai Negrau. “Executarea silita a avut loc pe 17 iunie 2003, dimineata, când au venit la mine, fara sa se prezinte, doi politisti, care m-au dus la parterul casei scarii din blocul in care locuiam. Nici pâna acum nu am reusit sa aflu identitatea lor. Pe toata perioada executarii silite am fost tinut sechestrat de catre acesti asa zisi politisti. Pe urma a aparut executorul judecatoresc însotit de niste tigani, care s-au deplasat la apartamentul meu. Ajunsi acolo, executorul mi-a spart cu mâna lui usa apartamentului si a aruncat în strada toate lucrurile mele si ale fiicei mele”, povesteste Ungvari modul cum a fost aruncat în strada precum o masea stricata.

Subevaluat

Practic,  pentru o datorie de 3 milioane de lei, s-a vândut un apartament care acum valoreaza 700 milioane de lei, iar dupa vânzare, proprietarul nu a vazut nici un sfant. “Nu am primit niciun ban si nici un act justificativ din partea instantei judecatoresti cu privire la efectuarea licitatiei”, sustine bolnavul pensionar.

Aici, si-a intrat în rol expertul Ioan Horhat, care a subevaluat apartamentul. Si cu ajutorul caruia licitatia s-a facut în familie. “Valoarea de circulatie a apartamentului (…), la data de 15 iulie 2001, se estimeaza la 90 de milioane de lei”, suna “sentinta” data de Horhat. Cam jumatate din suma reala.

”În conformitate cu cele descrise si calculate în raportul de expertiza tehnica solicitat de Ungvari Tamas, valoarea de circulatie la zi, la 15 iulie 2001 a apartamentului sau era de 180 milioane lei”, spune expertul tehnic Corneliu Huplea.

“De la aceasta valoare trebuia pornita licitatia acestui imobil, licitatie ce trebuia sa se efectueze conform legislatiei în vigoare, cu respectarea cu strictete a tuturor legilor”, acuza Huplea.

Victimele mafiotilor

Ungvari Tamas este poate doar cea mai „încercata” victima a oamenilor fara scrupule. Lista este la fel de lunga precum articolele de lege încalcate de asociatii SC Fur Apartamente SRL. Victoria Pop a fost o alta victima a lantului mafiot condus din umbra de Hasas si Negrau. Bolnava si vaduva, pensionara de 54 de ani, proprietara unui apartament situat pe strada Gradinarilor nr 68, bloc X3, scara C, apt. 55, era o tinta aproape sigura. “Bujor Hasas este un escroc care a vrut sa-mi fure casa”, acuza Victoria Pop. “Am avut datorii la asociatia de proprietari în suma de 6,3 milioane de lei cu penalitati cu tot. Am început sa-mi platesc datoriile între 1997 si pâna în 2000. Banditul de Hasas nu a vrut sa recunoasca plata datoriilor desi aveam chitante în acest sens. M-a trimis în judecata total nejustificat. A avut-o de partea sa si pe jurista Buzatu, care mi-a pus ipoteca in CF. Cu toate acestea, cei doi nesimtiti mi-au scos casa la licitatie pe data de 17 septembrie 2001, fara sa aiba nici o hotarâre judecatoreasca, în urma unui anunt în ziar facut în 29 august. Din fericire pentru mine, nu au reusit sa-mi vânda casa pentru ca nu puteam sa ma las in conditiile în care aveam acte care dovedeau plata datoriilor”, mai spune Victoria Pop.

Nu la fel de norocoasa s-a dovedit a fi Ana Kis, o batrânica din Salonta, care a fost evacuata cu ranga din propria casa. Desi are în mâna deciziile favorabile date de trei instante judecatoresti, Ana Kis a fost evacuata din propria casa de executorul judecatoresc Mihai Negrau. Executorul a scos la licitatie apartamentul Anei Kis în 12 martie 2003, bazându-se pe o somatie „ciudata” neplatita la timp. De patru ani de zile, pensionara bolnava se zbate, degeaba, sa-si reintre în drepturi. Negrau a sfidat practic justitia, scotând la licitatie apartamentul femeii. Nu a fost deocamdata tras la raspundere…

Ghinionisti s-au dovedit a fi si sotii Florica si Mihai Puscas, care si-au pierdut apartamentul de pe strada Gradinarilor, nr. 68, bloc X3, scara C, apartamentul 42. Tot pentru o datorie infima la asociatia de proprietari. La fel ca si în cazul Victoriei Pop, licitatia urma sa aiba loc in 17 septembrie 2001, dupa un anunt în prealabil facut pe 29 august în acelasi an.

Asa zisa licitatie a avut loc în Parcul Traian la data stabilita. “Apartamentul a fost vândut la un pret modic, de 60 de milioane de lei, din cauza lui Ioan Horhat care, desi, de meserie este inspector vamal, a primit acceptul sa poata evalua o locuinta”, sustine Ungvari. Acelasi apartament a fost revândut la pretul real în urma anuntului din 25 ianuarie 2002.

Membrii familiei Puscas nu au fost de gasit. “Din câte stiu eu, s-au mutat undeva la tara”, spune Ungvari. “Ei au preferat sa plece, nu au luptat împotriva mafiei. Nu stiu daca instanta le-a dat si lor dreptate”, mai spune batrânul.

Piesele de domino

Fostii asociati ai SC Fur Apartamente sunt însa din ce în ce mai vulnerabili si au început sa pice precum piesele de domino….

În urma plângerilor penale facute de pagubiti, Hasas Bujor a ajuns un client fidel al salilor de judecata, fiind cel mai expus membru al clanului, practic bagat la înaintare dupa ce a fost folosit. Problemele pentru el au aparut în martie 2005, când Tribunalul Bihor l-a condamnat la un an de închisoare pentru un numar de cinci infractiuni sanctionate de Codul Penal.

“Inculpatul, în calitate de administrator, contabil si casier al asociatiilor de proprietari Gradinarilor, nr 64 si 68 Oradea si-a îndeplinit în mod necorespunzator atributiile de serviciu, ori nu si-a îndeplinit cu stiinta atributiile de serviciu care îi reveneau, cauzând astfel vatamari însemnate partilor civile, membrii ai celor doua asociatii de proprietari”, a fost concluzia judecatorilor bihoreni.

“Acesta a refuzat încasarea sumelor pe care doreau sa le plateasca partilor civile cu titlu de cheltuieli comune de întretinere, prin conduita sa, determinând o majorare semnificativa a debitelor catre asociatie ca urmare a calcularii si perceperii unor penalitati de întârziere, finalmente partile civile fiind puse in imposibilitatea de a achita aceste cheltuieli catre asociatia de

proprietari. S-a facut astfel o apreciere gresita în sensul ca datoriile partilor vatamate catre asociatiile de proprietari ar fi purtatoare de dobânzi”, a fost una dintre motivatiile judecatorilor de pe lânga Tribunalul Bihor.

Doi ani puscarie

Recursul formulat atât de partea civila cât si de inculpatul Hasas Bujor s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Si a adus nou sub soare,… înca un an de închisoare pentru Hasas. Tot cu suspendare însa…

“Desi obligatiile de serviciu ale inculpatului erau de reprezentare a intereselor legale ale membrilor asociatiilor al caror administrator, contabil si casier era, acesta a procedat în mod deliberat lezând interesele legale si patrimoniale ale celor pe care de fapt îi reprezenta”, au spus anchetatorii din Alba Iulia. “Un exemplu în acest sens este atitudinea inculpatului de a refuza în mod nejustificat în martie 1998, de a încasa de la partile vatamate Ungvari Tamas suma de 300 mii lei, suficienta pentru acoperirea debitelor cheltuieli comune plus penalitati de întârziere pe o perioada de cel putin o luna. Este evident ca partile vatamate au facut o plata integrala, refuzul inculpatului de a încasa banii fiind nejustificat, demers care s-a repetat la asociatie pentru a plati suma de 700 de mii lei suficient pentru acoperirea debitului pe cel putin o luna. În cursul anului 2000, partea vatamata Ungvari Tamas a predat martorei Orban Margit suma de doua milioane de lei, rugând-o sa achite în contul sau cheltuieli catre asociatie. Si, în situatia aratata, suma de doua milioane de lei era suficienta pentru acoperirea debitelor pe câteva luni, însa inculpatul a refuzat în mod nejustificat încasarea banilor predati la plata”, au conchis judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia.

În urma probelor administrate la dosarul cauzei, comisia Curtii de Apel admite recursul declarat de partea civila Ungvari Tamas si respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul Hasas Bujor. Mai mult decât atât, majoreaza cuantumul pedepsei aplicate inculpatului de la un an de închisoare la doi ani de închisoare cu suspendare conditionata.

În ciuda condamnarii, Hasas Bujor îsi continua nestingherit activitatea de la asociatia de locatari. Unde ocupa aceeasi functie de conducere. Si de care tine cu dintii.

Abuz în serviciu

Mihai Negrau este urmatoarea „piesa de domino”, care este pe cale sa pice. La „pachet” cu Ioan Horhat.  Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a luat în calcul repetatele plângeri penale facute de Ungvari Tamas, iar completul de judecata  i-a dat partial dreptate. „Apreciez ca exista indiciile savârsirii infractiunii de abuz în serviciu de catre executorul judecatoresc Negrau Mihai. În ceea ce priveste expertul tehnic Horhat Ioan, acesta a efectuat o expertiza tehnica finalizata cu un raport la cererea creditoarei, în baza unei conventii cu biroul sau de expertize. Apreciez ca expertul Ioan Horhat poate fi subiectul acestei infractiuni, deoarece activitatea de executare silita este ultima faza a unei cauze civile si expertizarea bunului este prevazuta de lege. Din considerentele de mai sus, urmeaza a se dispune disjungerea cauzei fata de executorul judecatoresc Negrau Mihai si expertul tehnic Horhat Ioan fata de Parchetul de pe lânga Judecatoria Oradea, v-a continua cercetarile sub aspectul infractiunilor prevazute de art 246 din Codul Penal”, a fost decizia procurorului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie din 20 martie 2006.

Masuri diferite

Decizia Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a fost „tratata” diferit de magistratii din teritoriu. Acestia au judecat din doua unghiuri diferite. „În urma cercetarilor efectuate în cauza, nu au fost stabilite date si indicii temeinice din care sa rezulte ca expertul tehnic Horhat Ioan a actionat cu intentia de a înscrie date ce nu corespund adevarului cu ocazia redactarii raportului de expertiza tehnica. De asemenea, nu este întrunit continutul elementelor constitutive ale infractiunii art 260 Cod Penal pentru care a fost cercetat executorul judecatoresc Negrau Mihai, sub aspectul laturii subiective. Se confirma propunerea de neîncepere a urmaririi penale fata de executorul judecatoresc Negrau Mihai si propunerea de neîncepere a urmaririi penale fata de expertul tehnic Horhat Ioan sub aspectul infractiunii prevazute de art 260 Cod Penal”, a fost decizia procurorului Parchetului de pe lânga Judecatoria Oradea în 10 ianuarie 2007. Numai ca, în urma recursului facut de Ungvari Tamas, în 10 aprilie 2007, magistratii Parchetului de pe lânga Judecatoria Oradea a decis altceva. „Dispun admiterea plângerii numitului Ungvari Tamas si infirmarea solutiei adoptate în dosarul 1468/P/2006 la data de 10 ianuarie 2007. Dosarul se trimite la Politia municipiului Oradea pentru conformare”, a fost cel de-al doilea verdict al Parchetului de pe lânga Judecatoria Oradea. Taraganarea luarii unei decizii prin „plimbatul” dosarului de la un procuror la altul sau de la o institutie la alta, este o moda veche. Care este succes si care tine…   

Muma si ciuma

Puternic si influent, executorul judecatoresc Mihai Negrau se dovedeste a fi pentru unii muma, pentru altii ciuma. Daca pe altii îi scoate afara din casa pentru mizilicuri de datorii, pe altii îi scoate usor. Pentru o datorie de 450 de milioane (de o suta de ori mai mare decât a lui Ungvari), nu i-a vândut casa, ci doar frigiderul, mobila de sufragerie si televizorul color.

Sef contrar legii

Potrivit Hotarârii de Guvern nr 1386/2003 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, pot fi atestate ca administratori de condominii numai persoanele care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au capacitatea deplina de exercitiu si prezinta garantii morale pentru îndeplinirea corecta a obligatiilor ce revin administratorilor.

Nu este însa cazul unei persoane condamnate la doi ani de puscarie…

Legea lui… Negrau

„Recuperarea pe cale amiabila a oricaror creante”, art 7, litera d din Competenta executorilor judecatoresti; „Este interzis executorilor judecatoresti sa dobândeasca direct sau prin persoane interpuse, pentru ei sau pentru altii, bunurile ce au facut obiectul activitatii de executare silita”, este art 43 din Îndatoririle si raspunderea executorilor judecatoresti; „Executorul va stabili de îndata pretul imobilului, iar în cazul în care considera necesar, va cere parerea unui expert”, este art 500, punctul 2 din legea privind vânzarea la licitatie.

 Sunt doar câteva articole de lege încalcate de executorul judecatoresc, care aplica doar legea sa. Cu riscul de a trece peste cadavre umane.

Calin Miron

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.