De azi dimineață,polițiștii efectuează 58 de percheziții, în 15 județe și în municipiul București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, prin evaziune fiscală. „La data de 2 iulie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice — IGPR, efectuează 58 de percheziții domiciliare, pe raza a 15 județe (Mehedinți, Bihor, Cluj, Timiș, Arad, Ilfov, Maramureș, Sibiu, Bacău, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Mureș și Neamț) și a municipiului București”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 — 2014, 46 de persoane, în calitate de reprezentanți legali (asociați, administratori, împuterniciți) ai unor societăți comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală.

„Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziția de materiale de construcții, piese și componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit”, se arată în comunicat.

Sursa citată adaugă că, prin aceste operațiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).

„Ulterior, prin intermediul societăților controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de ‘rularea’ acestor valori prin conturile bancare ale societăților. Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienței banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală”, arată IGPR.

Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, iar la ea participă peste 250 de polițiști.

Activitățile beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

1 COMENTARIU

  1. DNA , sa controleze toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014-2015 de la CFR Calatori?
    Ar fi interesant si nu numai…
    Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca, sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat in acest moment), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS privat), Carmen Maria Popescu(director achizitii), Miu Ileana(director economic),Liliana Constantinescu(jurista sefa),Claudiu Dumitrescu(inculpat), Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif(director general), etc? Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?
    Numirea pesedistului Alexandru Petrescu in fruntea CA de la CFR Calatori vine dupa ce Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes. Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”, in prezent dirijorul trenurilor private de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,in prezent inculpat , au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat.
    Totodata,fostul ministru, Ioan Rus o mentine in CA al CFR Calatori pe directoarea Dana Galbeni Rachila, cea care este acuzata de Curtea de Conturi a Romaniei de insusirea ilegala de catre mai multe persoane din ograda Ministerului Transporturilor de indemnizatii conform OUG 109/2011 din CA si AGA in valoare de circa 1.200.000 de euro. Mai mult, Dana Galbeni Rachila a detinut o firma impreuna cu cea care dirijeaza si regizeaza de ani buni toate achizitiile “in totalitate legale” de la CFR Calatori – Carmen Maria Popescu. Dar, in acealasi timp, ministrul transporturilor, Ioan Rus, il mai mentine in CA de la CFR Calatori si pe controversatul Iulius Dan Plaveti, implicat in mai multe inginerii imobiliare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.