Un om fără bac devine profesor universitar & coordonator de doctorate și e numit, apoi, într-o funcție cu rang de secretar de stat. Toate astea se întâmplă după 2016, anul în care o instanță românească i-a anulat toate documentele de studii (19 la număr). Să despletim întrebarea „cum a fost posibil?” în toate firele ei componente; întrebările precise duc de obicei la răspunsuri relevante, scrie PressOne.

Cine l-a propus?

Cine anume din anturajul lui Ludovic Orban i l-a propus pe Laurențiu Barangă pentru șefia Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB)? 

Și, chiar presupunând că toate diplomele lui ar fi fost autentice – în 2016 au fost anulate de instanță – ce anume îl recomanda pe Barangă pentru o astfel de funcție? 

  • Ca experiență în muncă: Barangă fusese adjunct al unui șef de departament din ORNISS până în 2016, atât. 
  • Ca studii: își dăduse un doctorat în management, nu în drept, ordine publică sau măcar finanțe (tema lui: „organizațiile românești și responsabilitatea socială”) și fusese evaluator al calității învățământului superior tot la categoria management. Din 2017 conducea doctorate pe domeniul „inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală” la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Care anume dintre aceste presupuse competențe îl recomandau drept persoana potrivită să conducă ONPCSB – care pe propriul site se definește drept „lider în elaborarea, coordonarea și implementarea sistemului național de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului”?

Cine a știut, dar n-a spus mai departe?

Instanța i-a desființat lui Barangă, în 2016, toate diplomele – bac, licență, doctorat (+ copii legalizate, foi matricole, certificate). 

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), unde acesta a lucrat, a trimis presei ieri câteva precizări în care spune că i-a suspendat contractul în perioada octombrie 2016 – septembrie 2019, iar de la 1 octombrie 2019 contractul cu el a încetat cu totul. 

Mai spune ORNISS și că Barangă „nu a îndeplinit niciodată și sub nicio formă calitatea de adjunct al conducătorului instituției”, cum scria în CV-ul acestuia și în declarațiile lui de avere. 

Și, ca să ne fie tuturor foarte clar, oficiul ține să concluzioneze: „Practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS”. 

Spălare pe mâini.

Ce nu ne spune fostul angajator al lui Barangă – instituție care se ocupă de autorizarea accesului la informații clasificate, deci se presupune că pricepe la verificări de background – este motivul pentru care i-a suspendat acestuia contractul de muncă în septembrie 2016, la trei luni după ce instanța i-a desființat toate documentele de studii. Barangă lucra acolo din 2009.

Dacă ORNISS a știut încă din 2016 că diploma de bacalaureat a lui Barangă e falsificată – ca să fii angajat la stat îți trebuie cel puțin diplomă de bacalaureat – de ce, atunci, l-a ținut încă trei ani cu contractul suspendat, în loc să i-l întrerupă cu totul?

De ce nu a sesizat Parchetul? De ce nu l-a dat în judecată pentru recuperarea prejudiciului?

Mai departe, ajungem și în 2020: ca să conduci o instituție de stat care se ocupă de „sistemul național de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului” trebuie să ai acces la informații clasificate (sporul aferent e stabilit pentru toate funcțiunile din listele de salarizare ale ONPCSB, inclusiv pentru șoferi și îngrijitori; la președinte și vicepreședinte acesta e inclus în salariul de bază).

Acces la astfel de informații ar fi trebuit să-i dea lui Barangă chiar ORNISS, unde acesta a lucrat efectiv în perioada 2009–2016.

Și încă o întrebare: cu ce s-a ocupat, înainte ca hârtia cu numirea să ajungă sub pixul lui Ludovic Orban, SRI-ul?

Cum ajunge un om care și-a obținut ilegal toate diplomele și titlurile academice să conducă instituția guvernamentală de luptă împotriva spălării banilor (o activitate care, conform unui manual intern, este „un proces prin care se dă o aparență de legalitate unor profituri obținute ilegal de către infractori care, fără a fi compromiși, beneficiază ulterior de sumele obținute”)? 

Până la urmă, Barangă a făcut cam ce fac toți spălătorii de bani, conform definiției de mai sus: de vreo 15 ani încoace, de când a devenit student la o universitate neacreditată din Alexandria în baza unei diplome false de bac, a dat o aparență de legalitate ascensiunii sale academice pentru a obține ilegal niște sume de care, fără a fi compromis, a beneficiat ulterior

Citește continuarea pe pressone.ro

4 COMENTARII

  1. Bune intrebari…sunt multi ca el, in mediul academic, care cum ai clipit au si ajuns Profi, iar majoritatea stau si se chinuie pe pozitii (didactice) joase zeci de ani.
    Oare toti sefii astia, care au plagiat, pe unde au obtinut ei titlurile de doctori? Stiti la ce univ ma refer?!

  2. Te referi la TOATE univ, ca e la fel peste tot. dar profi de 65 de ani, fara doctorat, care mai predau cu acordul decanului si al rectorului stii? Stiti la ce univ ma refer?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.