Dosarul în care omul de afaceri Mihai Călin Stoia a fost trimis în judecată, în urma cu doi ani, pentru trafic de influenţă, a fost retrimis la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, pentru refacerea urmăririi penale. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat, la începutul săptămânii trecute, hotărârile pronunţate de Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj, prin care Călin Mihai Stoia primise o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa supremă a decis, luni, 16 decembrie, că dosarul de urmărire penală în care omul de afaceri Călin Stoia este acuzat de trafic de influenţă trebuie refăcută de DNA Cluj, după ce el a fost condamnat de alte două instanţe la doi ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au hotărât să admită recursul lui Stoia la decizia Curţii de Apel Cluj prin care s-a hotărât, în 19 iunie, menţinerea condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare, aceasta fiind dată iniţial, în iulie 2011, de Tribunalul Cluj.

La data la care procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia, decembrie 2011, acesta era deja cercetat în aceeaşi cauză în care este acuzat şi primarul Sorin Apostu. De data aceasta DNA îl acuza că ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcţionari publici din Guvern, pentru alocarea de bani prin Hotărâre de Guvern pentru o comună vâlceană.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în 28 august 2011, Călin Stoia a lăsat o persoană să creadă că are influenţă, prin intermediul unor cunoscuţi, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea. Suma ar fi fost provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011.

100.000 euro mită

 

Ulterior, persoana respectivă l-a denunţat la DNA. Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor unei societăţi comerciale care era interesată în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 – 2009. Călin Stoia i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate.

 

”La data de 28 august 2011, inculpatul Stoia Călin Mihai a lăsat să se creadă faţă de un denunţător că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului României pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin Hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea, provenite din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011. Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor unei societăţi comerciale care erau interesaţi în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 – 2009. Inculpatul Stoia Călin Mihai i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10 la suta din valoarea totală a sumei solicitate”, se arată în actul de acuzare.

 

Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

 

Cercul se închide la DNA Cluj

 

Procesul în instanţă a început să se judece la Tribunalul Cluj. Instanţă a pronunţat sentinţa pe fond pe 23 iulie 2012, Mihai Călin Stoia fiind condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Atât DNA, cât şi Stoia au atacat sentinţa cu apel, la Curtea de Apel Cluj. Instanţa de apel s-a pronunţat la data de 19 iunie 2013, când a respins ambele recursuri, atât al procurorilor, cât şi al inculpatului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat, la începutul săptămânii trecute hotărârile pronunţate de Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj, prin care Călin Mihai Stoia primise o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare, iar dosarul s-a reîntors la DNA Cluj, pentru refacerea urmăririi penale.

 

Colegi în Dosarul Apostu

 

Omul de afaceri a mai fost implicat într-un alt dosar, alături de fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. În acest proces, Stoia a fost achitat de Curtea de Apel Târgu Mureş, în timp ce Apostu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare

Cei doi au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011 la iniţiativa procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În decembrie 2011, DNA anunţa că i-a trimis în judecată pe soţii Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia şi pe denunţătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Apostu Sorin, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Apostu Monica Undina.

 

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

 

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

 

Călin Mihai Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureş, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a primit atunci interdicţie de a părăsi ţara. De asemenea, Călin Stoia a fost achitat pentru toate infracţiunile pentru care a fost acuzat în acest dosar.

 

Crina Crainic

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here