Ieri, Judecătorii Curţii Constituţionale a României au amânat decizia privind sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu până la 15 iunie, solicitând parchetelor statistici legate de dosarele în domeniu.

Zegrean a explicat că amânarea unei decizii în cazul excepţiei de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu a fost luată pentru a obţine date legate de dosarele pe această temă, propunerile formulate de procurori şi deciziile instanţelor.

O decizie de neconstituţionalitate a CCR ar fi avut consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit datelor DNA.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CCR existau 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre care cele aparţinând fostei şefe DIICOT, Alinei Bica, şi baronilor Nicușor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul controversat din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.