Curtea Constituțională a României (CCR) discută marți sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind legea care aprobă înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG).

Decizia de sesizare a CCR a fost luată pe 17 decembrie 2024, în plenul reunit al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți, cu participarea a 77 de judecători. Instanța supremă invocă posibile încălcări ale mai multor articole din Constituție, printre care cele privind separația puterilor în stat, securitatea raporturilor juridice și regimul ordonanțelor de urgență.

Sesizarea vizează legea de aprobare a OUG nr. 81/2024, prin care Guvernul a înființat noua autoritate și a modificat mai multe acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon, informează Agerpres.

Guvernul a adoptat ordonanța pe 28 iunie 2024. Prin acest act, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este reorganizată și transformată în ANRMPSG, instituție subordonată direct prim-ministrului, prin Cancelaria acestuia. Noua autoritate va fi finanțată integral din venituri proprii și va avea maximum 300 de angajați, excluzând demnitarii.

ANRMPSG va funcționa ca autoritate de reglementare în domeniile minier, petrolier și al stocării geologice a CO₂, cu roluri ce includ:

  • gestionarea fondului geologic și a resurselor minerale;
  • promovarea unei piețe interne europene competitive și durabile;
  • elaborarea de norme și proceduri privind stocarea geologică a dioxidului de carbon;
  • completarea regimului juridic pentru licențele de exploatare.

CCR va decide dacă actul normativ respectă prevederile constituționale sau dacă trebuie retrimis în Parlament. Miza este una importantă, întrucât vizează controlul asupra unui domeniu strategic pentru economia națională și tranziția energetică.

 Citește și: CNA pregătește cenzura oficială în România. Guvernul vrea să controleze tot ce vezi, auzi și spui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.