Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite a publicat un raport în această săptămână cu privire modalitatea de transmitere a virusului SARS-CoV-2, conform ultimelor studii.

Studiile au arătat că sunt șanse minime de transmitere prin suprafețele comune, clanțe, alimente sau alte suprafețe publice. A fost depistat că sunt șanse de sub 1 la 10.000 de cazuri ca o persoană să contacteze virusul dacă a atins o suprafață comună contaminată. Totuși CDC, recomandă curățarea spațiilor comune în continuare ca măsură de igienă și prevenție. Cu alte cuvinte, dezinfectarea obsesivă pe care fiecare dintre noi am întreprins-o într-o formă sau alta în ultima perioadă nu ne-a ajutat prea mult în prevenirea infectării cu acest virus dar ne-a ajutat în lupta cu multitudinea de agenți patogeni care ne pot amenința oricum sănătatea.

Totuși, cum se transmite?

În continuare, modalitatea de transmitere este prin contact sau prin inspirarea particulelor de virus de la o persoană confirmată pozitiv de la o distanță mai mică de 2 m, în cele mai multe cazuri aflată într-o încăpere închisă, și nu în ultimul rând prin inspirarea particulelor cu fragmente ale virusului rămase într-o încăpere de la o persoană infectată.

În urma contactului, de exemplu, strângerea de mână, cu o persoană infectată, cel mai ușor virusul se poate transmite prin atingerea feței (ochi, nas, gură).

Dacă intrăm într-o încăpere unde a fost o persoană contaminată după 24 de ore, riscul de infectare este extrem de mic. Rata de transmitere este redusă cu 99% după 3 zile chiar dacă intrăm în contact cu suprafețe contaminate anterior.

În continuare virusul se poate contacta dacă petrecem timp îndelungat în aceeași cameră/spațiu cu o persoană contaminată chiar dacă purtăm mască.

Deși aceste concluzii sunt încurajatoare riscul în continuare este extrem de ridicat deoarece aproximativ 80% din populația globului este asimptomatică, drept urmare extrem de multe persoane au contactat virusul fără să știe acest lucru. Această statistică este îngrijorătoare deoarece, conform studiilor, persoanele fără simptome nu au dezvoltat nici anticorpi și în continuare prezintă același risc de contactare a virusului aflat în continuă evoluție.

Citește și: Cum au ajuns românii să se plictisească de coronavirus și să nu mai respecte regulile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.