CDT, vândut „la kilogram”. Stamatian se teme de „contra-pile”. Mircia Giurgiu doreşte o soluţie cât mai bună pentru populaţie

Centrul de Diagnostic şi Tratament Cluj-Napoca (CDT) este într-o situaţie critică de aproximativ două luni. Problemele financiare ale centrului persistă de mulţi ani, datoriile ajungând în prezent la peste 180.000 de lei. În momentul de faţă, potrivit unor surse, prefectul Clujului intenţionează să vândă cabinetele din cadrul policlinicii. Această soluţie e departe de a fi una „ideală”, din cel puţin două motive. În primul rând, prin vânzarea cabinetelor, categoriile defavorizate nu mai pot avea acces la servicii sanitare publice. Mai mult, după cum preciza purtătorul de cuvânt al CDT, Lucia Feticu, o astfel de reorganizare ar transforma instituţia într-un fel de centru de afaceri cu buticuri la mâna a doua. Potrivit deputatului PDL, Mircia Giurgiu, situaţia CDT ar trebui rezolvată în favoarea categoriilor defavorizate. „Astăzi dimineaţă (n.r. miercuri, 5 august) m-am întâlnit cu prefectul Stamatian, care a spus că merge la Guvern să rezolve problema CDT. Aştept să vedem ce rezolvă domnul prefect. Varianta propusă de Stamatian prevede vânzarea cabinetelor celor care doresc să le cumpere. Aceasta e propunerea lui. Problema este că, în cazul acesta, există riscul să se dea peste cap sistemul care funcţionează în prezent la CDT. Eu, împreună cu Ştefan Roman (n.r. preşedintele sindicatului Sanitas Cluj), am discutat ca CDT să fie preluat de Primărie şi să rămână în subordinea Consiliului Local, să aibă tot servicii sanitare publice pentru persoanele cu venituri mici şi chiar foarte mici. Mă refer la pensionari, şomeri, studenţi, toate categoriile defavorizate. În funcţie de răspunsul domnului Stamatian, vom relua discuţiile cu primarul Sorin Apostu. Momentan, prefectul a spus că vrea să încerce varianta aceasta. Important este să se rezolve problema, dar cât mai bine pentru populaţie”, a explicat Mircia Giurgiu.

CDT se îndreaptă spre „morgă”…

După şedinţa de Guvern din 5 august, reporterii Gazetei de Cluj l-au contactat pe Florin Stamatian pentru a afla cum se „vede problema de la Bucureşti”. Prefectul a refuzat să facă publică soluţia deoarece, potrivit acestuia, vor apărea prea multe comentarii. „Acum 20 de minute (n.r. miercuri, 5 august), am expus problema în şedinţa de Guvern, am prezentat o soluţie care trebuie să fie agreată de Guvern. Nu pot să public soluţia propusă pentru că iar se comentează dacă e bună sau nu şi iar apar „contra-pile”. Deci am propus o soluţie care urmează să fie analizată şi în decurs de cel mult o săptămână să primesc o rezoluţie”, a declarat Florin Stamatian.

Aceeaşi atitudine defensivă o are şi directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma. Aceasta a dorit să sublinieze faptul că problema centrului îi ocupă, în fiecare zi, prima parte a programului de muncă şi că, în prezent, există trei posibile soluţii. „O soluţie concretă încă nu există, dar în continuare căutăm una. În fiecare zi discutăm această problemă, trebuie găsită o soluţie, dar soluţia trebuie să fie legală. Soluţia de presiune şi de soluţionare în afara legii nu există. Este foarte greu să stingem datoriile Centrului de Diagnostic şi tratament, mai ales acum, în condiţii de criză. Trebuie neapărat să găsim o soluţie cu autorităţile locale, am fost şi la Ministerul Sănătăţii şi am mai discutat situaţia, avem câteva variante pe care sper să le concretizăm. Le mai analizăm, le mai discutăm şi, dacă se va ajunge la concluzia că una dintre variante este bună, o vom adopta şi vom ieşi din toată situaţia aceasta. Aceste variante le discutăm noi, nu le împrăştiem în presă pentru păreri neprofesioniste şi pentru păreri care nu coincid cu legea. Fiecare îşi dă cu părerea, dar aici nu discutăm despre un pom, ci discutăm despre o structură care trebuie analizată, gândită şi pusă în discuţia celor care sunt în cauză. Veţi şti la timp, momentan am rămas la trei variante pe care le vom propune şi vom ajunge la o variantă finală. Ne facem treaba. În continuare, la CDT o parte vor organizarea, o parte nu vor, iar datoria există pentru tot centrul. Ca să găsim o soluţie amiabilă şi corectă pentru toată lumea necesită un pic de timp de gândire”, a declarat Dorina Duma.  
    
„Tratament” alternativ

În anul 2006, Consiliul Local Cluj-Napoca a emis o hotărâre prin care îşi exprimă disponibilitatea de a prelua Centru de Diagnostic şi Tratament. Hotărârea Consiliului Local (HCL 485/2006) prevede, printre altele, păstrarea „in integrum” a activităţii medicale. „Se acceptă de către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca preluarea în domeniul public al municipiului şi în administrarea Consiliului Local al Centrului Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj-Napoca din imobilul situat în strada Moţilor numărul 19, prin alipirea la managementul şi patrimoniul Spitalului Municipal Cluj-Napoca, cu păstrarea în integrum a activităţii medicale”, se arată în respectiva hotărâre. Aceasă ofertă este încă valabilă, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat în ultima perioadă faptul că oferta rămâne „pe masă”. „Am spus că avem o hotărâre de Consiliu Local în care ne-am arătat disponibilitatea de a prelua Centrul de Diagnostic şi Tratament, dar înţeleg că sunt probleme la Casa de Asigurări cu achitarea datoriilor. Acolo se lucrează acum şi, între timp, inclusiv prefectul Stamatian a lucrat pe această temă şi a găsit soluţii, dar se lucrează la problema datoriilor. Întrebaţi-l pe dânsul, căci are toate detaliile”, a precizat Sorin Apostu.

Poziţia CDT

În cursul săptămânii trecute, reporterii Gazetei de Cluj au încercat să afle ce se întâmplă în cadrul policlinicii „direct de la sursă”. Deşi sunt direct afectaţi de această situaţie, cei peste 240 de angajaţi ai instituţiei nu cunosc variantele existente pentru rezolvarea acestui caz. „Din punctul nostru de vedere, situaţia este neschimbată. Noi nu ştim variantele, nu ştim ce urmează să se întâmple. Noi aşteptăm în continuare, din păcate nu avem amănunte”, a precizat purtătorul de cuvânt al CDT, Lucia Feticu. Aceasta a mai precizat că angajaţii policlinicii continuă să fie împărţiţi în două tabere, una care îşi doreşte reorganizarea, în baza Legii 124 şi o tabără care preferă să rămână într-un sistem care le oferă servicii medicale oamenilor cu o situaţie materială „dificilă”. Vă reamintim faptul că, la începutul lunii iulie, Lucia Feticu a declarat că, prin reorganizare, cele 70 de cabinete vor fi vândute, ceea ce înseamnă că nu se vor mai putea oferi toate serviciile. „În instituţia noastră, oamenii găsesc toate serviciile necesare, noi nu ne dorim reorganizarea în baza Legii 124, pentru că atunci nu am mai putea să oferim toate serviciile. Există, într-adevăr, un grup mai mic de interese care îşi doreşte acest lucru, să aibă propriul cabinet pe care să şi-l administreze. Trebuie să se găsească o soluţie pentru ca serviciile noastre să fie evaluate la valoarea lor reală, astfel încât să fie rentabile. Valoarea noastră ca instituţie tocmai aceasta este, că avem toate specialităţile, putem să oferim toate tipurile de servicii medicale şi că unui pacient i se pot face toate examinările necesare”, a explicat Lucia Feticu.

Veniturile Centrului de Diagnostic şi Tratament Cluj-Napoca sunt fluctuante de la o lună la alta, în funcţie de contractul cu Casa de Asigurări şi de numărul de consultaţii. Modul în care a fost forţată instituţia să lucreze până în prezent, adică să îşi plătească toate cheltuielile din veniturile pe care le realizează în contractul cu Casa de Asigurări, s-a dovedit a fi neviabil. Potrivit Luciei Feticu, dacă medicii ar fi plătiţi în funcţie de ceea ce realizează, s-ar putea evita discrepanţele între veniturile realizate de instituţie şi posibilităţile de a plăti salariile.

În structura actuală, CDT oferă servicii profilate pe Medicină Internă, Cardiologie, Neurologie, Chirurgie, Oncologie, Ortopedie, Psihiatrie, Psihologie, Endocrinologie, Oftalmologie, O.R.L., Stomatologie, Gastroenterologie, Urologie, Obstretică-Ginecologie, Planning Familial, Dermatologie, Reumatologie şi Balneologie.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.