Marți, Comisia juridică a Senatului a adoptat raportul de respingere a ordonanța de urgență privind reglementarea alegerilor anticipate, cu opt voturi „pentru” și trei „contra”.

OUG privind alegerile anticipate a fost respinsă la Senat, în comisia juridică, pentru că nu avea toate avizele, al Consiliului Legislativ și al MAI. Ordonanța va merge în plen unde, probabil, va fi respinsă, odată ce a primit aviz negativ. După ce va trece de votul Senatului, săptămâna viitoare, actul normativ va merge la Camera Deputaților, pentru dezbateri și votul final.

Liberalii speră că aici, ordonanța va fi adoptată, cu unele amendamente, eventual cu eliminarea articolului care permite alegătorilor să voteze în orice secție de votare

Luni, biroul permanent al Senatului a decis ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență, Senatul fiind primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.
„E repartizată la comisia juridică şi alte comisii de specialitate, e sesizată în fond. Termenul este ziua de mâine (marți – n.r.). Vom vedea în funcţie de decizia comitetului liderilor când se face primul plen la care vom avea această ordonanţă de urgenţă”, declarase președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean.

Senatorul PSD a adăugat că sunt probleme grave în actul normativ, iar comisia juridică trebuie să dezbată rapid aceste chestiuni: „Pentru că este o ordonanţă care ridică nişte probleme cel puţin din punctul de vedere al celor care sunt jurişti, probleme foarte grave şi atunci avem nevoie ca de urgenţă comisia juridică să dezbată asupra acestor probleme”.

Premierul desemnat Ludovic Orban spunea în fața parlamentarilor nemulțumiți de ordonanță că actul normativ poate fi modificat atunci când intră în procedură legislativă, însă nu ar trebui ca aleșii să respingă din start actul normativ.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

Vineri, ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce mai întâi a ajuns la Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.