În mai anul trecut, Ion Turnagiu a fost eliberat condiționat din închisoare unde fusese condamnat pentru crime multiple. Săptămâna trecută, el a incendiat o fată de 17 ani care a depus împotriva lui o reclamație de viol.

Judecătorii de la Tribunalului Mehedinţi au motivat în eliberarea condiționată a criminalului că ”a îndeplinit recomandările de participare la programele şi activităţile de reintegrare socială şi a participat la activităţi lucrative, obţinând 215 zile câştig. În cauza de faţă, în raport de cerinţele prev. de art. 59 C .p., se reţine că judecătorul fondului nu a apreciat în mod corect, raportat la actele şi lucrările dosarului, că la acest moment nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege şi nu se impune liberarea condiţionată a condamnatului. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că persoana condamnată a depus eforturi susţinute pentru a demonstra îndreptarea sa, raportat la faptul că, fiind sancţionat disciplinar de 7 ori, a adoptat o atitudine pozitivă şi un comportament corespunzător, ce s-au concretizat în ridicarea acestor sancţiuni (…) Nu lipsit de relevanţă este şi faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiţionată cu unanimitate de voturi, la a noua analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului T. I. şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”.

După eliberarea condiţionată, bărbatul a ajuns să lucreze cu ziua şi a devenit prieten cu tatăl fetei pe care a incendiat-o. Şi-a deschis un cont pe Facebook, pe care a postat mai multe fotografii din ţară şi din Olanda, precum şi o serie de mesaje ciudate. Cu o zi înainte de a o incendia pe tânăra de 17 ani, el a înregistrat un video cu un ciudat mesaj de adio: „Va mulţumesc tuturor şi bunul Dumnezeu să le dea la toţi de acum înainte după inima şi sufletul nostru. Va iubesc, adio!”.

Acum, tânăra e în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului.

Judecătorul Cristi Danileț mărturisește că el însuși este speriat și revoltat de ferocitatea faptelor, dar spune că legea este imperfectă și i-a obligat pe judecători să pună în libertate foarte mulți deținuți.

Judecătorul Cristi Danileț

Judecătorul mai spune că suntem „impotenți instituțional”, iar cazul Caracal nu a schimbat nimic în sistem, în ciuda impactului emoțional mare pe care l-a avut.

„Paradoxul pe care îl trăim în sistemul nostru de drept este că eliberarea condiționată a unor astfel de indivizi este legală”, a subliniat judecătorul. E nevoie de o schimbare de legislație, dar și de mentalitate, de o anumită educație, de o pregătire specială a polițiștilor, a magistraților și chiar a populației, a declarat Cristi Danileț.

Magistratul a explicat când și cum se face, pe ce criterii, o eliberare condiționată a unui deținut, fie el și condamnat pe viață pentru cinci crime.

„În momentul în care este îndeplinită o fracție, deținutul a executat o perioadă importantă din pedeapsă, pentru bună purtare, se face o analiză a situației sale de către o comisie specială din cadrul penitenciarului și se face apoi o propunere de eliberare condiționată către judecătorul de la Judecătorie și insist aici, pentru că astfel de cauze, deși sunt extrem de serioase, se duc direct la judecătorii cei mai tineri, la judecătorii. Acolo, judecătorul se uită puțin în dosar, se uită la lege și trage de multe ori o concluzie, uneori formală: sunt îndeplinite condițiile, îi dăm drumul deținutului”, a explicat Danileț.

„Aș vrea să spun că avem o problemă mare, și de natură legislativă, dar și de aplicare a legii, pentru că astăzi, cumva, eliberarea condiționată a devenit oarecum formală și mai degrabă o regulă, adică noi am fost cumva obligați, din cauza legislației imperfecte, să punem în libertate foarte mulți deținuți atât în perioada cât a fost în vigoare acea lege oribilă a recursului compensatoriu, cât și în prezent”, a spus Cristi Danileț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.