UDMR nu vrea alegeri în două tururi pentru primari, ALDE se opune ca Secţia Specială pentru magistraţi să fie desfiinţată, PMP cere minister special pentru Republica Moldova, iar USR vine cu patru condiţii, plus un angajament pentru alegeri anticipate. ProRomânia râvneşte la un minister, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cum arată ciorna Guvernului Ludovic I.

Partidele de Opoziţie pun condiţii dure pentru a vota Guvernul Orban în Parlament. USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR, iar Dan Barna a venit cu patru cerinţe clare:

1. adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi.

2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“.

3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb.

4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

„Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament“, a scris Dan Barna pe Facebook. Ludovic Orban este de acord cu toate propunerile USR, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Nu toţi lierii USR sunt de acord cu planul lui Dan Barna. Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a cerut ca partidul să intre la guvernare şi să să primească două portofolii în viitorul executiv: Justiţia (pentru el) şi Mediul (pentru senatorul Mihai Goţiu).

De partea cealaltă, UDMR respinge clar alegerea primarilor în două tururi. Liderii maghiari i-ar cerut lui Ludovic Orban să nu modifice legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă dacă vrea voturile UDMR. Motivul: în cazul în care primarii ar fi aleşi în două tururi, UDMR riscă să piardă din edili în faţa unor alianţe între partidele româneşti din judeţele predominant maghiare.

ALDE nu are pretenţia de a intra la guvernare, însă continuă lupta cu „statul paralel“ şi din Opoziţie. Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut lui Orban, fost său coleg de partid, să nu desfiinţeze prin OUG Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, opera Comisiei Iordache. Problema e că PNL s-a angajat public să desfiinţeze Secţia Specială, însă ar putea să o facă şi prin lege, nu doar prin OUG. De asemenea, şefii numiţi de ALDE la conducerea instituţiilor din teritoriu nu vor fi schimbaţi.

PMP ar intra la guvernare, însă ar vota şi un Guvern format doar din liberali. Condiţia: noul Executiv să aibă şi un minister dedicat Republicii Moldova. E puţin probabil ca PNL să aloce un portofoliul separate, în condiţiile în care vor dispărea atât ministerul pentru românii de pretutindeni, cât şi ministerul pentru Afaceri europene, care vor fi înglobate în Ministerul de Externe.

Victor Ponta va vota Guvernul PNL din răzbunare, doar ca să vadă PSD în Opoziţie. Totuşi, mai mulţi lideri ProRomânia cer măcar un portofoliu, susţin sursele citate. „Am colaborat cu moţiunea de cenzură cu ProRomânia, cred că vom avea discuţii benefice“, a spus Ludovic Orban.

PSD s-a decis: votează împotrivă

Iniţial, Viorica Dăncilă ar fi vrut ca PSD să voteze Guvernul Orban, tocmai penru a pune presiune ulterior, exact cum s-a întâmplat şi în cazul Executivului Cioloş, pe care PSD l-a învestit, apoi l-a torpilat din Opoziţie. Potriit unor surse politice, Viorica Dăncilă s-ar fi răzgândit peste noapte. O decizie finală urmează să fie luată zilele viitoare.  Întrebat dacă e posibil ca PSD să voteze Guvernul PNL în Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a răspuns: „Vom avea această discuţie în grupurile parlamentare. Este normal ca noua majoritate să voteze Guvernul pe care şi-l doreşte. Vom lăsa luna de miere pentru noul Guvern, apoi vom intra în Opoziţie. Vom urmări minutele de întârziere la trenuri, kilometri de autostradă, pensii, salarii“.

Ciorna Guvernului Ludovic I

Europarlamentarul Rareş Bogdan, vehiculat pentru Ministerul de Interne sau pentru Ministerul Apărării, nu va fi cooptat în Guvernul Orban, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Raluca Turcan ar prefera şefia Camerei Deputaţilor în detrimentul Ministerului Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.