După ce Senatul a adoptat iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimţită între soţi, s-a iscat un scandal imens. Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie ce va avea loc în 6 și 7 octombrie, a împărţit România în două tabere. Cetăţenii care sunt contra, numesc acest referendum anti-gay și îl văd ca pe o dezbinare între cetăţeni, iar cei care sunt pro, susţin familia tradiţională creştină. În acest material vom prezenta părerile politicienilor cu privire la acest subiect care a stârnit atâta agitaţie.
Românii sunt așteptaţi la vot pe 6 și 7 octombrie pentru a decide prin referendum dacă schimbă art. 48 din Constituţie. Dacă majoritatea votează „da”, atunci noul articol va stipula că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie”. Actualmente, textul constituţional folosește cuvântul „soţi” în loc de „un bărbat și o femeie”. Cei care vor participa la referendumul vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, a decis, marţi, Guvernul.
”Căsătoria nu se face între genuri neutre”
Până când românii vor răspunde la întrebarea dacă doresc familie întemeiată pe căsătoria dintre o femeie și un barbat, parlamentarii au încercat ei să dea un raspuns.
Deputat ALDE, Alexandru Băișanu susţine că prioritar este ca viitoarea generaţie să nu înveţe „că se poate și altfel”.
„Familia tradiţională. Nu știu dacă acesta este termenul cel mai potrivit pentru ceea ce natură ne-a oferit și propria conștiinţa. E vorba despre familia care se întemeiază până la urmă pe soţ și soţie. Soţ și soţie nu în termenii care funcţionează astăzi, ci în termenii foarte clari pe care natură i-a oferit, bărbat și femeie.
Nu poţi fi soţ și soţie decât după ce te duci în faţă altarului și depui un jurământ sau la primărie până la urmă, dar înainte de toate, înainte de a fi soţ și soţie, suntem bărbat și femeie. Lucrurile sunt foarte simple, iar căsătoria se face între acești doi actori bărbat și femeie, nu între două genuri neutre care nu își asumă nimic, inclusiv și cel mai important lucru, procreerea noii generaţii”, a declarat Alexandru Baisanu.
Parlamentarul spune că mesajul trebuie să fie clar pentru viitoarea generaţie în această privinţă.
„E simplu, nu îmi doresc reeducarea propriilor copii, să mă trezesc mâine că vor învaţă în școală că se poate și altfel, da, știm că se poate și altfel, dar asta nu este un exemplu. Iubesc Europa, dar nu cu reziduurile ei, îmi doresc până la urmă să perpetuăm până la urmă ceea ce natură ne-a oferit, ceea ce propria raţiune ne oferă, nu greșeli ale ei, nu anomalii pe care să le ridicăm la standard sau la nivel de generalitate”, a mai spus Baisanu.
Mihai Goţiu, senator USR crede că acest referendum este doar o distragere a atenţiei de la problemele reale ale societăţii.
„Noţiunea de familie este definită, zic eu, foarte corect în Codul Civil și nu știu de ce ar fi nevoie de a o defini încă o dată în același mod în Constituţie, iar dacă vorbim despre această modificare care a fost votată în Senat, în Parlament, practic, pentru că a fost votată anul trecut și în Camera Deputattilor, din punctul meu de vedere nu reprezintă decât o distragere a atenţiei de la problemele reale ale societăţii din acest moment, de la asaltul asupra Legilor Justiţiei iniţiată de PSD și ALDE, de la criză în care am ajuns din cauza gripei porcine ori scandalul manualelor eșuate”, a declarat Mihai Goţiu.
Deputatul PSD, Doina Pană susţine acest demers.
„Pentru mine, că pentru orice cetăţean român creștin, familia tradiţională este familia care are la baza mama și tată, însemnând femeie și bărbat”, a susţinut Doina Pană.
Dan Barna, deputat USR: „Familia tradiţională? E orice familie în care oamenii adulţi sau copii au șanse să își găsească fericirea”
Florin Roman, deputat PNL a semnat ca și cetăţean această iniţiativă cetăţenească.
„În calitate de deputat am susţinut și voi susţine referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie. Am semnat și că cetăţean această iniţiativă cetăţenească și o fac pentru că cred pe deplin în această idee”, a declarat Florin Roman.
Petru Movilă, deputat al PMP susţine în totalitate familia tradiţională românească și este de părere că majoritatea cetăţenilor sunt de aceeași părere.
„Partidul Mișcarea Populară susţine fără nicio rezervă familia tradiţională românească. Sigur, acest lucru îl putem face și fără referendum și fără proiect de lege, pentru că noi românii suntem creștini ortodocși și cred că 99% dintre români susţin acest lucru.”, a declarat Petru Movilă.
Suntem oameni credincioși, suntem oameni care avem familii sănătoase, familii românești formate, cum este firesc, din bărbat și femeie, avem copii, deci este un lucru absolut normal. Este caduc acest referendum”
Importanţa referendumului pentru familie
Deputatul PSD Aida-Cristina Căruceru, a susţinut miercuri, 19 septembrie, de la tribuna parlamentară, o declaraţie politică privind importanţa referendumului pentru familie. „Sunt o femeie tânără și un deputat tânăr aflat la primul mandat și susţin referendumul pentru familia tradiţională! Spun acest lucru cu mândrie, pentru că am văzut în ultimele zile o tendinţă pe care o consider periculoasă: aceea de a asmuţi și instiga tinerii împotriva acestui referendum. Vreau să profit de această ocazie pentru a arăta, de la înalta tribună a Camerei Deputaţilor, care sunt motivele pentru care eu cred în referendumul pentru familie și de ce cred că acesta este important. Referendumul pentru familia tradiţională contează pentru unitatea socială, pentru că ne ajută să redescoperim lucrurile ce ne unesc, care sunt mult mai numeroase decât cele care ne dezbină, pentru că ne canalizează atenţia către familie, lucrul cel mai drag și mai aproape de sufletul unei persoane, și pentru că ne apropie de religia ortodoxă și de tradiţiile noastre. Da, trebuie să avem curajul să spunem că referendumul pentru familia tradiţională, organizat în anul Centenarului, este un liant naţional. Tineri sau mai în vârstă, cu opţiuni politice de stânga sau de dreapta, bărbaţi sau femei, toţi suntem, în primul rând români și toţi suntem uniţi de aceleași lucruri importante: ţara, tricolorul, familia”, a declarat deputatul PSD.
De asemenea, deputatul PSD a transmis: „Pentru mine, familia a contat mereu enorm: am avut norocul și binecuvântarea de a mă naște într-o familie unită, în care am găsit mereu înţelegere, susţinere, căldură și sprijin. Nimeni nu poate nega importanţa căldurii și sprijinului pe care un cămin alcătuit dintr-un bărbat și o femeie, uniţi, care se înţeleg, se respectă și se iubesc, îl poate oferi unui copil, mai ales în timpul copilăriei, atunci când personalitatea sa este în formare. Mai departe în viaţă, această căldură și acest sprijin contează foarte mult pentru o dezvoltare armonioasă și echilibrată. Toţi copiii merită să profite la maximum de șansele pe care le oferă viaţa. Nu ar fi păcat să riscăm ca unii dintre ei să rateze aceste șanse din motive pur politice? Nu este păcat să facem politică pe seama unor subiecte atât de importante precum familia și viitorul copiilor acestei ţări? Nu ducem prea departe lupta politică?!”
„Să fii pentru familia tradiţională și să votezi la referendumul din octombrie nu înseamnă să fii împotriva unor categorii de persoane, nu înseamnă să dorești mai puţin pentru unii, ci dimpotrivă, înseamnă să dorești cât mai mult pentru toţi. Pentru că asta facem noi cei care susţinem familia tradiţională, ne dorim o dezvoltare cât mai bună, cât mai sănătoasă, cât mai completă a întregii societăţi. Iar pentru asta, plecăm de acolo de unde contează, de la familie, celula de bază a societăţii”, a declarat deputatul PSD.
În încheiere, deputatul PSD a ţinut să transmită un mesaj: „Stimaţi colegi, eu vă îndemn să nu cădeţi în capcanele care se întind de către cei care vor să vadă cum românii se luptă cu alţi români, care vor să vadă cum tinerii intră în conflict cu cei mai vârstă, sau care vor să pară moderni demolând tradiţiile și atacând credinţa ortodoxă!”
Și Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că va vota la referendumul pentru familia tradiţională din 6-7 octombrie, deși, cel mai probabil, va fi plecat din ţară, la un eveniment cu oficiali europeni. Toader a spus că își va lua un bilet de întoarcere în ţară mai repede pentru că, din anii 90 și până acum, nu a lipsit niciodată de la un scrutin.
nu stiu cat de traditionala e casatoria intre un barbat si o femeie probabil de pe vremea romanilor.Nu stiu de ce cuplurile de gay nu se multumesc cu notiunea de uniune civila,care le da dreptul la la mosteniri,hotarari in interesul partenerului.Easa caraghios sa vezi 2 barbati,unul e sot si celalalt sotie,valabil si la lesbiene. si ce mai e deranjant e exchibitionismul lor.Tare mandri ca sunt un fel de rebut al naturii.nu am nimic cu ei,dar taca dracului din gura,nu ma intereseaza viata lor sexuala
si iar va sculati UE in cap,de dragul bisericii ortodoxe!Dati mana cu rusii