Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani. Curtea de Apel Cluj a decis ce se va întâmpla cu Anna Horvath.
Serviciul Teritorial Cluj din cadrul DNA a dispus, în 11 octombrie 2017, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. În 8 decembrie a.c., DNA a decis să prelungească cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar deoarece încă subzistau motivele care au dus la instituirea acestei măsuri. În 21 decembrie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a viceprimarului pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. În aceeaşi cauză a mai fost deferit instanţei şi omul de afaceri Fodor Zsolt, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor. Potrivit rechizitoriului, în perioada februarie – mai 2016, Anna Horvath, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care Fodor Zsolt avea interese economice. Anna Horvath se află la al doilea mandat de viceprimar la Cluj-Napoca iar pe plan politic deţine funcţia de preşedinte al UDMR Cluj-Napoca.
În cazul în care magistratul Curţii de Apel Cluj înlătură măsura controlului judiciar, Anna Horvath îşi va putea relua atribuţiile de viceprimar, pe care însă nu le-a mai putut exercita de patru luni de zile. În cazul în care se va menţine măsura, situaţia Annei Horvath se va complica foarte tare. Şi asta deoarece e posibil ca Anna Horvath să fie pusă sub control judiciar încă două luni, cel puţin, ceea ce înseamnă că viceprimarul UDMR va avea o perioadă de şase luni în care nu şi-a exercitat mandatul.
Potrivit legii, în cazul în care viceprimarul nu-şi poate exercita atribuţiile timp de şase luni consecutive, această calitate îi încetează de drept. Asta va însemna că aleşii locali clujeni vor trebui să aleagă un alt viceprimar, fie din rândul consilierilor UDMR, aşa cum este înţelegerea dintre PNL şi UDMR, fie o altă variantă.
Anna Horvath şi-a schimbat avocatul
Pentru a se apăra în instanţă, Anna Hovath, viceprimarul Clujului a renunţat la serviciile avocatului Gaspar Szilagyi Janos şi l-a contractat pe avocatul Gheorghiţă Mateuţ.
În aceeaşi cauză a mai fost deferit instanţei şi omul de afaceri Fodor Zsolt, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, fiind reprezentat în instanţă de avocatul Anatol Pânzaru.
Ce au hotărât judecătorii Curţii de Apel Cluj
Curtea de Apel Cluj a decis menținerea măsurii controlului judiciar în cauza Annei Horvath: Astăzi, 10.02.2017, Curtea de Apel Cluj a dispus în cauza privind pe inculpata H.A. menţinerea măsurii controlului judiciar dispuse faţă de aceasta. În ceea cepriveşte judecarea pe fond a cauzei s-a stabilit termen pentru data de 24 februarie 2017 în vederea efectuării unei adrese către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Menţionăm că măsura menţinerii controlului judiciar poate fi atacată cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare.
Ce susţin anchetatorii în cazul Annei Horvath
Investigaţiile DNA în cazul viceprimarului Anna Horváth scot la iveală detalii surprinzătoare legate de modul în care reprezentanta UDMR a înţeles să-şi exercite funcţia publică. Potrivit anchetatorilor, Anna Horváth s-a folosit de funcţia de viceprimar pentru a-i urgenta unui om de afaceri avizarea unui proiect imobiliar. În schimbul acestui sprijin, viceprimarul UDMR i-a cerut omului de afaceri 60 de abonamente la două festivaluri de muzică pentru a le da voluntarilor care o sprijineau în campania electorală. Valoarea abonamentelor s-ar ridica la 20.000 lei.
Serviciul Teritorial Cluj din cadrul DNA a anunţat în 11 octombrie 2016 că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horváth pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Totodată, procurorii au anunţat că viceprimarul a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.
Şefa organizaţiei municipale a UDMR este acuzată de faptul că, în perioada februarie-mai 2016, în calitate de viceprimar la Primăria Cluj-Napoca şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.
“Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiei de construire. Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, inculpata Horváth Anna a pretins omului de afaceri procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale”, a anunţat DNA Cluj.
Anchetatorii susţin că Horváth şi omul de afaceri au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.
”De asemenea, în acelaşi context, inculpata Horváth Anna a promis că şi după alegerile locale îl va ajuta pe acelaşi om de afaceri şi în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice’’, mai arată procurorii, fără să precizeze cine ar fi omul de afaceri. Anna Horváth a fost dusă luni, 10 octombrie la audieri la DNA iar după aproximativ două ore de interogatoriu procurorii au luat măsura controlului judiciar.
DNA, restricţii pentru viceprimarul Clujului
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Anna Horváth trebuie să respecte următoarele obligaţii:- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Poliţie ori de câte ori este chemată; să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar; să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al Municipiului Cluj Napoca.
În cazul în care nu va respecta aceste condiţii, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu arestul la domiciliu sau preventiv.
Dacă cele prezentate de DNA se confirmă, Anna Horváth va intra în galeria politicienilor care înţeleg să-şi folosească funcţia pe care o deţin în detrimentul cetăţenilor a căror interese pretind că le reprezintă. E interesant faptul că, imediat după finalizarea studiilor, Anna Horváth a reuşit să promoveze în funcţii publice importante, care i-au adus venituri deloc modeste din buget. Potrivit CV-ului, Horváth obţine în 1996 licenţa în economie iar în martie 1997 devine deja consilier al ministrului. În decembrie 1998, Anna Horváth este promovată consilier guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, funcţie pe care o exercită până în 2007, când este numită secretar de stat. Începând 2010, Anna Horváth promovează într-o altă funcţie importantă: director regional în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Ne este greu să apreciem în ce măsură competenţele dânsei au stat la baza promovării în toate aceste funcţii, însă ştim că Anna Horváth este fiica fostului lider al UDMR, Nagy Benedek, deputat în Parlamentul României în perioada 1990-1996