Consumul de heroină și cocaină are tendințe evidenate de declin, după cum reiese din Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri și Toxicomanii (EMCDDA) și lansat marți, 27 mai, de Agenția Națională Antidrog (ANA).

Mai bine 80% dintre capturile înregistrate în Europa sunt de canabis, acesta rămânând drogul consumat cel mai frecvent în Europa. Din cele mai recente estimări reiese că aproximativ 74 milioane de adulți europeni (15-64 ani) au experimentat consumul de canabis la un moment în viață, circa 20 de milioane fiind înregistrați numai în ultimul an, potrivit Raportului.

În raport se arată că 81 de noi substanțe psihoactive au fost notificate de statele membre în anul 2013, iar în prezent sistemul de avertizare timpurie monitorizează 350 de substanțe. Din data de 8 mai au mai fost notificate 34 de noi substanțe cu efecte psihoactive, în timp ce mai mult de o substanță nouă este raportată săptămânal la nivelul UE.

Dintre cele 81 de substanțe notificate în anul 2013, cele mai multe (29) sunt canabinoizi sintetici, în timp ce 30 de compuși nu corespund categoriilor chimice cunoscute (inclusiv plante și medicamente), ceea ce indică o creștere a diversității noilor droguri identificate.

Sistemul european de avertizare timpurie detectează, de asemenea, un număr crescut de medicamente și compuși care au uz legitim, dar care sunt totuși vândute pe piața ilicită ca ‘droguri legale’, ‘substanțe chimice utilizate în scop științific’ sau chiar ‘suplimente alimentare’.

Recent, au apărut noi opioizi sintetici și halucinogene, foarte potente din punct de vedere farmacologic, astfel încât din cantități mici se pot produce doze multiple. Este cu atât mai greu să fie detectate, cu cât aceste substanțe sintetice sunt mai potente, pentru că în sânge concentrația acestora este foarte mică, se arată în raport.

Internetul joacă un rol definitoriu în modul în care drogurile sunt vândute și prezintă provocări specifice în ceea ce privește oferta de droguri clasice.

Potrivit datelor ANA, ultimul exercițiu de monitorizare pe internet, realizat în anul 2013, a dus la identificarea a 651 de vânzători en-gros de substanțe noi cu efecte psihoactive către cetățenii europeni. Numărul rețelelor ascunse — așa numitele ‘darknets’ — care vând droguri traficanților și consumatorilor, este în creștere. Faptul că producătorii, furnizorii, retailerii, serviciile de găzduire pagini de web și de plată on-line au sediul în țări diferite, îngreunează eforturile de control.

Supradoza continuă să fie principala cauză de deces în rândul consumatorilor de droguri și Heroina și metaboliții săi sunt prezenți în majoritatea supradozelor cauzatoare de decese raportate, de multe ori în combinație cu alte substanțe, ca alcoolul sau benzodiazepine, potrivit Raportului european privind drogurile 2014.

Au fost raportate 6.100 decese prin supradoză în 2012, cifră similară celei raportate în 2011 când s-a înregistrat o scădere comparativ cu 2008, an în care au fost raportate 7.490.

Pentru anul 2012, media ratei mortalității datorate supradozei în Europa este estimată la 17 decese la un milion de persoane cu vârste între 15 și 64 de ani. Rata mortalității naționale variază considerabil și este influențată de factori precum tiparul de consum, caracteristicile populației consumatoare și practicile raportate. Ratele de peste 40 de decese la un milion au fost raportate în șase țări, cele mai mari fiind înregistrate în Norvegia (76) și Estonia (191).

Cantitatea de heroină confiscată în 2012 (5 tone) a fost cea mai scăzută din ultimul deceniu, reprezentând doar jumătate din cantitatea confiscată în 2002 (10 tone).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.