Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit ieri seară despre efectele secundare ale vaccinului anti-covid, care ar urma să fie furnizat în România în luna februarie a anului 2021.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

Orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare

„Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a mai spus Alexandru Rafila, în exclusivitate la Antena 3.

Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Pfizer și BioNTech produce efecte secundare asemănătoare unei mahmureli severe, scrie evz.ro.

Voluntarii care au primit acest vaccin, dezvoltat de cele două companii împotriva noului coronavirus, au acuzat efecte secundare precum dureri musculare sau migrene.

Informația a fost difuzată de publicația The Independent și a apărut la câteva zile după ce reprezentanții Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul are o eficiență de 90% în prevenirea infecției cu coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here