Ce face Direcția de Sănătate Publică Cluj pentru a ne proteja în pandemie și ce ar trebui să facem și noi pentru a-i ușura munca. Asta vom afla astăzi de la Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj. Aflați din Gazeta de Cluj care este modul de gestionare al suspecților și bolnavilor, dacă personalul e suficient și care sunt contraindicațiile în cazul contaminării cu COVID. 

Claudiu Vlasie: Cluj-Napoca a trecut deja la scenariul roșu, ce va însemna asta pentru locuitorii orașului? Există și posibilitatea implementării unor restricții mai dure (cum ar fi cele de circulație)? 

Mihai Moisescu: După cum ați văzut și din hotărârile comitetului pentru situații de urgență, pentru unitățile teritoriale care au depășit rata de infectare de 3 la mie, s-au suspendat evenimentele private, s-au închis cafenelele și restaurantele. Bineînțeles, dacă situația se înrăutățește, există posibilitatea ca anumite unități teritorial-administrative să fie carantinate prin hotărâre de Guvern. 

C.V.: Deci putem să ne așteptăm și în Cluj la așa ceva?

M.M.: Nu vă pot răspunde nimic sigur în acest moment. 

C.V.: Care credeți că sunt factorii ce au cauzat această creștere abruptă a cazurilor, specific pentru Cluj-Napoca, deoarece, după cum bine știți, avem cel mai mare număr de infectări după capitală. 

M.M.: E o creștere oarecum naturală, sursele de îmbolnăvire s-au răspândit foarte repede pe teritoriul Clujului. Cu cât avem mai multe surse, cu atât ne putem aștepta la mai multe cazuri. Depinde foarte mult de cum controlăm sursele de îmbolnăvire, dar și de cum aplicăm măsurile de protecție. Purtatul corect al măștii, distanțarea și aerisirea spațiilor închise sunt necesare în procesul de prevenție. În plus, evitarea locurilor aglomerate și reducerea numărului de întâlniri neimportante reprezintă tot o conduită preventivă. În acest fel, fie că suntem sursă sau contact, întrerupem transmiterea bolii. 

C.V.: Care este situația la Spitalul Municipal Clujana? Din informațiile pe care la avem, mare parte din personal au contactat deja virusul.

M.M.: Momentan spitalul Municipal Cluj-Napoca funcționează ca o unitate Covid de sâmbătă. Nu e deschisă însă secția de Terapie Intensivă, pentru că după cum știți și dumneavoastră, există un mic focar. Un salon este totuși asigurat pentru persoanele care necesită acest tip de manevră. 

C.V.: Referitor la secția de “Terapie Intensivă”, ne puteți spune dacă mai sunt paturi libere la A.T.I pentru bolnavii de Covid?

M.M.: Gradul de ocupare la bolnavii de Covid pe secțiile de A.T.I este foarte ridicat. Încercăm să nu supraaglomerăm secția, luând doar cazurile cu adevărat grave. Afecțiunile care pot fi tratate în secțiile de Covid fără Terapie Intensivă sunt automat distribuite în acea zonă. Până ieri (n.r. 21 octombrie) mai erau libere 3-4 locuri. 

V.: Iar în legătură cu paturile de la terapie intensivă care nu au legătură cu Covid? 

M.M.: Aici putem spune că avem locuri suficiente, și putem primi în siguranță bolnavii care suferă de alte patologii și au nevoie de îngrijirea specifică A.T.I. 

C.V.:De ce mai este nevoie în momentul acesta la DSP Cluj: personal, fonduri? Cu ce v-ar mai putea sprijini în momentul acesta prefectura sau Guvernul? 

M.M.: La o evoluție alarmantă, precum aceasta, din punctul meu de vedere e nevoie de personal. La 200-300 de cazuri pe zi, ca să poți face rapid introducerea în baza de date a bolnavilor, demararea anchetelor epidemiologice, stabilirea surselor de îmbolnăvire, ai nevoie de mult mai mult personal. Trebuie să fim conștienți că o persoană poate efectua zilnic între 7 și 8 anchete epidemiologice. Volumul de muncă pe care l-am spus deja este enorm. Cu greu poate fi acoperit de personalul actual al DSP Cluj, chiar dacă tura de lucru ajunge și la 12 ore. Poți să dai de un caz în care sunt doar 2 contacți, sau poți să dai de exemplu de o petrecere unde sunt cel puțin 20 de contacți. Trebuie să vorbești cu toți și mai apoi să colectezi toate datele. Durează foarte mult și e un proces epuizant. Pe lângă asta mai trebuie să răspundem și persoanelor care sună din proprie inițiativă. Senzația persoanelor care sună la DSP este că nu se răspunde, dar eu vă spun că în momentul acesta de cât timp vorbim numai mie mi-a sunat telefonul de două ori. 

C.V.: Pentru personalul acesta suplimentar este necesară pregătire medicală?  Din câte am înțeles, activitatea lor poate fi efectuată și de persoane din alte domenii. 

M.M.: Nu e nevoie neapărat ca aceștia să fi terminat medicina, dar ai nevoie de pregătire de specialitate pentru a înțelege care e procesul. 

C.V.: De exemplu, oamenii care s-au specializat în munca de cercetare, ar fi potriviți? Spre exemplu cei care au terminat Sănătate Publică. 

M.M.: Categoric, dar cei care au terminat Sănătate Publică nu sunt departe de medici.

C.V.: Cum se desfășoară la DSP o astfel de anchetă epidemiologică? Care sunt pașii și câte reușiți să faceți pe zi?

M.M.: N-aș putea să vă spun exact câte facem pe zi. Depinde foarte mult de cine și cum s-a infectat. Până la mijlocul zilei toate testele confirmate sunt centralizate către DSP, iar de acolo noi îi contactăm pe cei care au luat virusul. Se ia legătura cu respectivii pacienți și încercăm să aflăm cât mai multe despre ce au făcut în ultimele săptămâni: pe unde au umblat, cu cine au fost și ce simptomatologie au experimentat până atunci. Colectăm toate datele necesare pentru a putea efectua ancheta. Contează foarte mult să aflăm anumite date despre aceștia, cum ar fi prima zi de simptomatologie sau data prezentării la recoltare. Încercăm să-i izolăm așa încât să prevenim răspândirea virusului. Apoi, îl informăm pe bolanvul de Covid de conduita pe care va trebui să o respecte în următoarele 14 zile și comunicăm medicului de familie situația acestuia.

C.V.: Credeți că se desfășoară în acest moment suficiente anchete epidemiologice?

M.M.: La volumul mare de cazuri, consider că DSP-ul în forma lui actuală nu face față. Am demarat procedura pentru suplimentarea personalului.

C.V.: În ce condiții e ok să apelăm la testarea la cerere? Este simptomatologia ușoară, asemănătoare unei răceli, un motiv suficient?

M.M.: Cel mai bine e să avem o evaluare din partea medicului de familie.  Apelarea în primul rând a medicului de familie la experimentarea simptomelor este un pas important. Medicul de familie poate efectua o analiză. Simptomatologia ușoară e foarte ușor de confundat cu o viroză sezonieră. Cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau, pe lângă apelarea medicului de familie, este izolarea pentru măcar 3-4 zile, pentru a preveni perioada în care puteți transmite, în cazul în care suspiciunile de boală de adeveresc. 

C.V.: Ce ați contraindica în această situație? 

M.M.: Să supraaglomerăm serviciile de primire-urgențe sau să insistăm pentru internare în condițiile în care nu avem nevoie. În acest moment, serviciile medicale se află sub o presiune teribilă și chiar dacă nu trebuie să tratăm situația cu superficialitate, e bine să fim înțelegători și să urmăm recomandările medicilor.

C.V.: Dar dacă sunt în prezent contact al unei surse de îmbolnăvire și nu doresc să aștept 14 zile în izolare, se justifică testarea în prealabil la cerere?

M.M.: Dacă vă aflați într-o astfel de situație, în primul rând e bine să așteptați în izolare oricum câteva zile. Nu aveți de unde să știți când și dacă v-ați infectat. Virusul poate fi nedetectabil dacă v-ați testat prea devreme. Eu nu recomand ieșirea din izolare.

C.V.: Dacă am fost confirmați cu Covid, dar prezentăm numai simptome ușoare, este suficientă izolarea, sau trebuie să ne tratăm simptomele (febră, tuse) cu medicamente? 

M.M.: După cum am spus și anterior, sunați medicul de familie, povestiți-i exact situația dumneavoastră și el va ști dacă e nevoie de tratament. În funcție de evaluarea medicului de familie, veți ști cel mai bine ce aveți de făcut. În caz că situația se înrăutățește, puteți solicita intervenția personalului medical la domiciliu. 

C.V.: În final, ce îi sfătuiți pe părinții ai căror copii au fost confirmați cu Covid? Legislația în acest moment nu prevede măsuri de carantinare pentru aceste ca

M.: Dacă copiii au fost confirmați pozitiv, părinții trebuie automat carantinați. Nu știu despre ce prevedere legală vorbiți sau ce nu se specifică, dar eu le spun expres părinților că trebuie să se izoleze obligatoriu împreună cu copilul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.