„Eu cred că pentru primele 6 luni de zile s-a înregistrat o schimbare de substanţă în relaţia pe care statul român o articulează în raport cu comunităţile din afara graniţelor. Această substanţiere ţine în egală măsură de definirea rolului exact pe care statul trebuie să-l joace faţă de aceste comunităţi, înseamnă şi stabilirea unui cadru instituţional, înseamnă definirea unui plan de acţiune integrat şi coerent şi înseamnă şi fixarea unor obiective realiste de relaţionare cu românii din afara graniţelor”, a spus David.

El a precizat că deţine un portofoliu fără Minister în sine, iar rolul său este de coordonare şi integrare, deoarece nu are o structură proprie de lucru.

„Tocmai din acest motiv încerc să coagulez cât mai multă energie şi cât mai multe resurse instituţionale, guvernamentale sau financiare în slujba acestei relaţii de legătură pe care o definesc alături de ceilalţi membri ai Cabinetului, alături de alianţa politică aflată la guvernare într-o nouă dimensiune”, a mai explicat ministrul.

El a menţionat că şi-a stabilit cinci direcţii de acţiune prioritară în ceea ce priveşte românii din străinătate: apărarea şi protejarea drepturilor românilor din diaspora, susţinerea şi promovarea identităţii culturale, spirituale şi lingvistice, facilitarea şi susţinerea procesului de integrare, aproprierea şi legătura cu familia şi românii din ţară, precum şi promovarea imaginii României şi românilor.

Cristian David a precizat că s-a format un comitet interinstituţional pentru gestionarea relaţiei cu românii din străinătate în care sunt implicate toate ministerele cu programe pe acest domeniu, Parlamentul, televiziunea şi radioul public, dar şi Biserica Ortodoxă Română.

În plus, ministrul a arătat că au fost declanşate demersuri pentru simplificarea documentelor consulare şi a procedurilor birocratice pentru românii din străinătate.

De asemenea, David a precizat că în a doua jumătate a lunii august va fi o săptămână dedicată diasporei româneşti, urmând să fie organizate expoziţii în statele în care se regăsesc comunităţi româneşti semnificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.