Pe 25 mai, va începe cea de-a șaptesprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. TIFF 2017 a bătut toate recordurile, așa că se așteaptă și anul acesta un trafic mare de vizitatori, dar și sute de filme rulate.

Deja este o tradiție ca orașul nostru să devină un centru cultural an de an. Deja Clujul este pe lista multor regizori internaționali, actori, directori și artiști. Prima ediție a TIFF a avut loc în anul 2002 și de atunci a crescut încet-încet și s-a făcut tot mai mare. Ediția de anul trecut a demonstrat-o cu vârf îndesat și a bătut record după record: 225 de filme din 53 de țări, peste 90.000 de bilete achiziționate, peste 130.000 de spectatori și peste 1.200 de invitați români și străini au sosit la Cluj, în cele zece zile de festival.

Surpriza de anul trecut a fost vânzarea online de bilete care a crescut simțitor: 38.9% din bilete așa au fost cumpărate.

1

Ca la fiecare ediție, există invitați speciali și nume sonore din cinematografie care poposesc în Clujul nostru. Anul trecut, marele actor Alain Delon a primit Premiul pentru Întreaga Carieră. Aplaudat îndelungat de publicul de la TIFF, actorul francez a declarat emoționat că a avut norocul de a face doar ceea ce și-a dorit în viață și că a avut cea mai frumoasă meserie din lume. Premiul i-a fost acordat de regizorul Tudor Giurgiu, iar actrița Oana Pellea i-a făcut o scurtă prezentare starului francez. Alain Delon și-a început cariera în anii ’50, a fost unul dintre cei mai proeminenți actori ai secolului și a devenit un adevărat sex-simbol în anii ’60. Printre filmele cele mai cunoscute în care a apărut, se numără “Rocco and his Brothers” (1960), “The Leopard” (1963) sau “Le Samourai” (1967). Actorul și-a arătat dintotdeauna admirația pentru Marlon Brando și a declarat, nu de puține ori, că și-ar fi dorit să joace alături de acesta. Marlon Brando a fost un star al anilor ’50, cunoscut pentru filmele “A Streetcar Named Desire”, un film adaptat după o piesă de teatru, dar și pentru “Guys and Dolls”, un film despre jocurile de noroc.

Pe lângă Alain Delon, mulți alți zei ai cinematografiei au fost premiați la TIFF de-a lungul anilor, printre care Jacquline Bisset, Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Vanessa Redgrave sau Franco Nero.

TIFF este membru al Alianței Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est – CENTEAST. În 2011, a fost acreditat de FIAPF – Federația Internațională a Asociațiilor de Producători de Film, astfel festivalul de la Cluj a devenit unul dintre cele 40 de festivaluri importante de film din întreaga lume.

În 2016, TIFF-ul s-a extins și a organizat prima ediție în afara Clujului: TIFF Chișinău. Ediția din Moldova a celui mai mare festival de film din România a adus numai povești de Oscar și a fost un succes incontestabil.

TIFF 2017 a avut loc timp de zece zile, iar anul acesta ediția va ține de pe 25 mai până pe 3 iunie, tot zece zile. Pe parcursul acestor zile, sunt prezentate peste 200 de filme, atât românești, cât și internaționale, se organizează workshopuri, întâlniri cu actori și regizori, sunt organizate tot felul de activități cu și pentru artiști, galerii de artă sau expoziții de pictură. Arta este încurajată în orice manifestare a ei.

Festivalul a creat și dezvoltat și o platformă educațională extrem de puternică pentru copii, se numește EducaTIFF și a primit premiul pentru cel mai bun proiect educațional din România, în 2011. De asemenea, există și platforma digitală “Let’s Go Digital”, adresată mai mult adolescenților. Li se oferă șansa de a învăța toate etapele realizării unui film de lungmetraj direct de la profesioniștii din domeniu.

Deja au fost anunțate primele zece filme care vor fi rulate la ediția din anul acesta. Acestea vin de la Festivalurile de Film de la Veneția și San Sebastian: „Foxtrot”, câștigător al Leului de Argint de la Veneția, “Longing”, câștigător al Premiului Publicului tot la Veneția, “Candelaria”, “Life and Nothing More”, “Giant/Handia”, “A Sort of Family”, “Caniba”, “Nico” și “Love and Bullets”. Așa că aveți toate motivele să vă aflați în Cluj, la sfârșitul lunii mai.

 

3 COMENTARII

  1. Oare se va abține lobby-ul homosexual de la a-și injecta otrava în mințile participanților? Bazat pe experiența trecutului, s-ar spune că există toate șansele pentru a fi iarăși bombardați cu mizeriile acestor degenerați.

  2. BAI FRATILOR, lamuriti-ma si pe mine, eu unul am auzit ca TIFF este un festival de film intr-un orasel canadian, pe numele lui … Toronto, cu doar vre-o 4 milioane de locuitori …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here