Vicepremierul României, Dan Barna, a declarat că a primit sute de mesaje de nemulțumiri după ce aproximativ 1.000 de directori din cadrul instituțiilor școlare au fost înlocuiți. Barna susține că acțiunea nu este a Guvernului, ci a Inspectoratelor Școlare Județene.

”Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproşuri, nemulţumiri sau întrebări despre înlocuiri şi numiri de noi directori de şcoli prin aproape toate judeţele ţării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de şcoli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e şi firesc în mijloc de an şcolar, dar se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiţi din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele şcoli aceste înlocuiri erau inerente şi posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare în rândul dascălilor şi al părinţilor. Acest demers ruşinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o iniţiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua aşa în educaţie”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Dan Barna.

Acesta precizează că Legea lasă acest atribut de numire a directorilor de şcoli la bunul plac al inspectorilor şcolari generali ”care fac, cu marginale excepţii, ce-au vazut şi au învăţat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectam ordinele şi schimbăm buni, răi, cu de-ai noştri, oricare ar fi ei”.

”Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obedienţă. Unul dintre obiectivele acestui guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare. De prea mulţi ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi. Am discutat azi cu premierul şi ministrul educaţiei. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naţionale, pe bune, atât pentru inspectori, cât şi pentru directorii de şcoli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalţi vor avea ocazia să confirme”, a mai scris vicepremierul.

La Cluj a fost pus în funcție un director care nu a trecut proba scrisă

Alin-Liviu Giurgiu, actualul conducător al CSS Viitorul Cluj-Napoca, a obţinut acum 4 ani de zile doar 31,85 de puncte la proba scrisă şi a fost declarat „respins”. Cu toate acestea, ISJ l-a pus anul acesta în funcție.

Giurgiu Alin este susținut de către Păunescu Alin, angajat al Ministerului Educației și Cercetării, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, precum și de către Mircea Giurgiu, membru al PRM în perioada 2004-2008, al PDL în perioada 2008-2012 și fost membru al PSD.

Giurgiu Alin a ocupat, înainte de 2017, post de director aproape 10 ani numai prin numiri și doar datorită susținerii din partea acelorași persoane. Modalitatea sa de conducere a creat de-a lungul timpului nenumărate nemulțumiri în cadrul corpului profesoral și al angajaților clubului.

Citește mai multe detalii – Director care a picat proba scrisă, pus în funcție la CSS Viitorul Cluj-Napoca

Alianţa USR-PLUS a cerut, joi, explicaţii cu privire la cazurile în care au fost schimbaţi directori ai unităţilor şcolare cărora le expiră mandatul de manager şcolar pe 9 ianuarie. În acest sens, Ştefan Pălărie şi alţi parlamentari din Comisia pentru învăţământ a Senatului au transmis adrese către Inspectoratele Şcolare Judeţene, potrivit stiripesurse.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.