Ce masuri pregateşte Corneliu Dobriţoiu pentru militarii din Armata
Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apararii Naţionale, a declarat intr-un interviu acordat ZIUA VECHE ca vrea sa elimine nedreptatile care s-au facut cu procesul de recalculare a pensiilor. Dobriţoiu intenţioneaza sa faca o analiza in interiorul armatei in urma careia sa elimine din sistem persoanele numite pe criterii politice.
“La armata sunt niste chestiuni foarte clare, adica exista oameni care au fost promovati, au crescut precum Fat Frumos, peste noapte. Trebuie sa repunem in ordine problema promovarilor, in asa fel incat sa eliminam niste nemultumiri care exista in sistem, pentru ca armata este un sistem institutional nu unul politic, de aceea trebuie sa revenim la promovari respectand principiile meritocratiei”, ne-a declarat ministrul Apararii Naţionale.
Va prezentam in continuare interviul acordat de Corneliu Dobriţoiu.
Marin Neacşu – Domnule Ministru, acum cateva luni va luam interviu ca ministrul din umbra al Apararii. Iata ca ati devenit ministru ”la vedere” sau sa zic altfel, la lumina. Sa dea Dumnezeu sa aveti o conducere luminata! Va asteptati sa deveniti atat de repede ministru?
Corneliu Dobriţoiu: Sincer, nu! Desi speram ca motiunea de cenzura impotriva guvernului Ungureanu sa fie adoptata de Parlament, realitatile sau dinamica vietii politice a fost neprevazuta, dar uite ca pana la urma acest deziderat a fost indeplinit pentru ca dorinta a fost sa inlaturam un guvern al carui program nu satisfacea nevoile reale ale romanilor si ale economiei romanesti.
– Este clar pentru toata lumea ca va fi o perioada nu dificila, ci aproape imposibila. USL este amenintata de opozitia pana mai ieri la putere, de datoriile pe care trebuie sa le plateasca pentru imprumuturile iresponsabile ale guvernelor precedente, de criza mondiala care nu se mai termina, de recesiune, de sindicatele care isi vor cere drepturile si nu vor mai avea rabdare, de cetatenii care asteapta miracole, de colegii din coalitie care au stat atata timp pe tusa. Pe cine veti multumi mai intai, care vor fi prioritatile?
Corneliu Dobriţoiu: Ordinea de prioritate este prevazuta in programul de guvernare. Sunt cateva principii pe care le avem in vedere si anume aspecte legate de continuitatea unor procese si ale unor obiective in cadrul Ministerului Apararii si apoi rezolvarea unor probleme in suferinta pentru ameliorarea starii generale a spiritului de corp al armatei, care este in suferinta. Legat de aspectele de continuitate ne propunem, in primul rand, mentinerea angajamentelor in teatrele operationale, angajamente puternic ancorate in insasi esenta calitatii noastre de membru NATO de asumare a riscurilor si responsabilitatilor. Pe de alta parte ne preocupa si respectarea celorlalte obligatii ce ne revin ca membri ai Aliantei, bineinteles in conditiile realitatii fiscale de astazi. Si un alt aspect la fel de important este redarea demnitatii si spiritului de corp al armatei. In acest sens, reintregirea salariilor este un obiectiv politic general al guvernului, dar si particular al Ministerului Apararii Naţionale de asemenea eliminarea nedreptatilor care s-au facut cu procesul de recalculare a pensiilor.
– Modificarile facute la Legea 80 au luat unele drepturi militarilor in rezerva printre care si gratuitatea asistentei medicale. Iar problema cea mai grava este problema fondurilor pentru spitalele si farmaciile militare. Intentionati sa faceti ceva in acest domeniu ?
Corneliu Dobriţoiu : Eu personal consider ca tot sistemul medical militar trebuie reanalizat din dorinta de a evita situatii regretabile. Prioritatile bugetare sunt diferite, unele tin de problemele operationale, altele de interoperabilitate, de modernizare a fortelor, altele de probleme de sanatate. La ora actuala sumele alocate de la buget pentru modernizarea celor 12 spitale care au fost construite pentru rezolvarea problemelor medicale a unei armate de 300000 de oameni sunt insuficiente, iar infrastructura nu mai este eficienta. Si atunci, decat sa falimentam toate spitalele, in conditiile in care si armata si-a redus efectivele la 90.000 de militari, nu ar fi mai corect sa regandim, sa reanalizam intregul sistem in asa fel incat sa eficientizam un numar mai mic de spitale? E o intrebare retorica. Pe de alta parte mai este un aspect. Unele probleme medicale pot fi rezolvate pentru militari si in spitalele civile existente, cu decontarea cheltuielilor prin fondurile noastre. Daca un cadru in rezerva are o problema minora merge la rezolvarea problemei in cea mai apropiata unitate spitaliceasca, nu se duce la zeci sau sute de kilometri la spitalul militar. O alta problema mai e si aceea a raspandirii acestor spitale pe teritoriul tarii. Avem spitale la distante de zeci de km sau maxim 200-300 km distanta, dar si zone unde pe distante de peste 400 km nu exista spital militar. Deci sunt multe aspecte care trebuie luate in considerare. Exista posibilitatea ca unele spitale sa fie declasificate, sa treaca in categoria a patra sau a cincea, unele chiar in sanatorii. Ori atunci trebuie sa gasim o solutie. Poate e mai bine sa concentram resursele pe 4-5 spitale regionale. Solutia va fi gasita dupa consultarea tuturor specialistilor, inclusiv a celor din sectorul finante.
Marin Neacşu
Sursa: ziuaveche.ro