Produsele lactate pot fi falsificate iar unii producători profită de acest fapt prin utilizarea unui procent minim de ingredient principal și adăugarea altor ingrediente sau a unor surogate precum ar fi amidonul. Problema adevărată a lactatelor contrafăcute este faptul că amidonul există în produs, nu și pe ambalajul acestuia.
Multe mărci de lapte, iaurt, smântână și unt de pe piață au un procent foarte mic de lapte. În ciuda denumirii lor de produs lactat, acestea nu conțin poate nici măcar 50% lapte. Pe lângă faptul că nu sunt integrale, produsele lactate pot fi ușor contrafăcute – fie prin adăugarea de apă, fie prin adăugarea unor ingrediente de „umplutură”.
Profesorul Dan Vodnar de la USAMV Cluj, a dezvăluit recent cum putem testa acasă dacă produsele lactate sunt false.
„Pentru a testa să vedem dacă produsele sunt adevărate, adică nu sunt falsificate cu nimic, există o tehnică foarte simplă”. Dr. Vodnar spune că există o substanță care poate arăta dacă smântâna, de pildă, este reală sau nu. Această substanță este iodul. Dacă aveți în casă o sticluță de iod sau betadină, puteți face acest experiment inedit. Copiilor le va plăcea maxim! Iodul arată dacă smântâna este falsificată Puneți o cantitate mică de smântână într-un bol. Adăugați 1-2 lingurițe de iod și amestecați bine. Așteptați să se întâmple „magia”.
Dacă smântâna capătă o culoare albastră, e semn că produsul este contrafăcut. Dacă smântâna se face maro, portocalie sau galbenă, înseamnă că este naturală și că nu are adaos de amidon. „Dacă apare colorația albastră, este falsificat”.
În urma experimentului realizat de Gazeta de Cluj am ajuns la concluzia că suntem „aproape” în siguranță. Am testat 14 mărci de smântână de pe piața din România. Din totalul de 14, doar una a picat testul iodului: „Smântână fermentată” de la MONOR, un producător din județul Bistrița s-a dovedit că umblă cu ocaua mică, desigur, numai în produs nu și pe etichetă.
Biochimistul spune că un astfel de produs conține amidon sau făină. În contact cu amidonul, iodul dă o nuanță albăstruie, purpurie. Amidonul nu apare pe etichetă Din păcate, unii producători folosesc această metodă pentru a falsifica produsele lactate cu o consistență groasă, precum smântâna, iaurtul sau crema de brânză.
Problema este că acest lucru nu este trecut pe etichetă. „Nimeni nu etichetează că are amidon. Aceasta este o metodă de falsificare în realitate”.
Vorbiți de o metodă foarte simplă pentru a dovedi că produsele nu sunt falsificate cu nimic. Și din numeroasele produse lactate ce se pot falsifica, prezentați smântâna căruia i se poate îmbunătăți consistența cu adaos de amidon, o metodă de pe vremea bunicilor. Cum dovediți cu iod, că brânza de oaie este din lapte de vacă (cu conținut mai mic de grăsime) „îmbunătățit” cu margarină sau laptele degresat cu 0% grăsime îmbunătățit la 3,5% grăsime, cu osânză de porc. Dacă ați găsit cu această metodă un produs contrafăcut înseamnă că producătorul nu a avut nici un pic de fantezie.
Stiam ca Monor umbla cu cioara vopsita! Smantana lor are aspect si consistenta de peltea!
Si mai ales stiam de la un distribuitor de ulei de palmier,ca monor e cel mai mare cumparator de acest produs! Credeti ca-si ungeau osiile cu el?
Cum din 14 numai unul ,uitati va la Albalact o mizerie cu gelatina ,amidon ,Prodlacta o mizerie si mai sunt.
Toți umblă într-un fel sau altul cu cioata vopsită, va spune unul care a înbătrînit în domeniu, să vedeți ăia cu a#a zisul salam de Sibiu cam ce fac!…