Rezultate BACALAUREAT 2020. Notele obtinute de elevi la BAC

Cei care au sustinut probele scrise ale examenului de Bacalaureat asteapta cu nerabdare rezultatele. Notele vor fi publicate in cel mai scurt timp pe MEDIAFAX.ro, dupa afisarea acestora pe edu.ro.

REZULTATE BAC 2020- Vor fi disponibile AICI – VEZI NOTELE

Din cei aproximativ 155.000 de candidati inscrisi la BAC, peste 17.000 sunt din Capitala. 

Si in Iasi exista un numar mare de candidati la examenul de Bacalaureat. 

Au trecut deja mai bine de 5 zile de cand absolventii clasei a 12-a au pus pixurile jos si au predat ultima lucrare, in cadrul probei scrise sustinute joi, 25 iunie . Emotiile sunt tot mai mari, atat in randul candidatilor cat si in familiile acestora. Nota la Bacalaureat conteaza enorm pentru unii, fiind o conditie pentru a ajunge la facultatea mult visata. Altii au asteptari mai modeste si vor doar sa se asigure ca au promovat. In orice caz, rezultatele obtinute la „examenul maturitatii” sunt subiectul zilei.

Exista deja controverse in jurul rezultatelor la BAC, dupa ce cazul unei lucrari anulate din eroarea profesorului supraveghetor a ajuns in atentia publica.

Marti, 30 iunie, pana in ora 12.00, se afiseaza primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2020. Tot marti, dupa ora 16.00, incepe si depunerea contestatiilor pentru cei nemultumiti de notele primite. In perioada 1-4 iulie vor fi rezolvate contestatiile, iar pe 5 iulie candidatii vor afla rezultatele finale.

Bacalaureat 2020. Rezultate anonimizate. Cum vezi ce nota ai obtinut?

In premiera, anul acesta rezultatele examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala sunt anonimizate. Acest lucru inseamna ca nimeni nu va putea vedea numele niciunui candidat asociat cu o nota. Totul se va desfasura pe baza unor coduri unice, corespunzatoare fiecarui participant in parte.

Atat la avizier, cat si pe pagina online dedicata rezultatelor de la Bac 2020, vor aparea coduri in dreptul carora vor fi afisate notele si mediile obtinute. Fiecare candidat va avea la dispozitie, in prealabil, codul corespunzator. 

Bacalaureat 2020. Conditii pentru a promova BAC-ul

Ministerul Educatiei a prezentat clar care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un candidat sa fie considerat „promovat”. Sunt doar trei cerinte, care trebuie insa indeplinite cumulativ. Candidatul trebuie:

sa aiba echivalate, recunoscute sau sa fi sustinut toate examenele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale; sa dea toate examenele scrise si sa obtina nota 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea; sa obtina media 6 (cel putin) la probele scrise. Bacalaureat 2020. Cum se depun contestatiile?

Reluam calendarul depunerii contestatiilor la BAC 2020:

marti, 30 iunie – in intervalul orar 16-20 miercuri, 1 iulie – in intervalul orar 8-12

Cererile de contestatie pot fi depuse atat la institutia de invatamant unde a fost sustinut examenul de Bacalaureat, cat si in format electronic. Acestia vor completa si o declaratie-tip prin care atesta ca sunt informati asupra procedurii de contestare a notei initiale. In cazul in care candidatul nu a implinit inca varsta legala de 18 ani, declaratia-tip va fi semnata si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestuia. Detaliile legate de depunerea contestatiilor au fost afisate si pe usile salilor de examen.

Nota obtinuta in urma reexaminarii lucrarii poate fi mai mica sau mai mare decat cea initiala. IMPORTANT! In cazul lucrarilor notate initial intre 4,50 – 4,99 sau al celor care au primit o nota mai mare sau egala cu 9,50, rezultatul final ramane cel obtinut in urma contestatiei. Restul vor primi o nota modificata in urma contestatiei doar daca aceasta difera cu mai mult de 0,5 puncte de cea initiala.

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2020 vor fi afisate pe data de 5 iulie.

„Contestatiile la probele scrise se depun si se inregistreaza la centrul de examen, in perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat. Presedintele, impreuna cu unul dintre vicepresedinti, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestatiile si le inregistreaza. Cererile prin care se contesta notele obtinute la evaluarea initiala, insotite de un borderou in care se precizeaza numele candidatilor si probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusa contestatia se inainteaza comisiei din centrul zonal de evaluare, de catre un delegat al comisiei din centrul de examen”, informeaza un document al Ministerului Educatiei.

VEZI AICI Cum se noteaza lucrarile la contestatii BAC 2020

Bacalaureat 2020. Peste 155.000 de candidati inscrisi in prima sesiune

In prima sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta s-au inscris peste 155.000 de candidati. Numarul acestora este cu aproximativ 20.000 mai mare decat in anul precedent.

Aproximativ 123.800 candidati sunt din promotia curenta, iar circa 31.800 de candidati vin din promotiile anterioare. In Capitala au sustinut probele examenului de Bacalaureat peste 17.000 de candidati.

In 2019, la Bacalaureat s-au inscris in prima sesiune mai mult de 135.000 de candidati, iar dintre acestia 19.771 veneau din seriile anterioare. Se pare ca, paradoxal, in contextul epidemiei de coronavirus, s-au aglomerat si listele de inscriere. 

Bacalaureat: Procentele de promovabilitate de anul trecut. Care sunt judetele fruntase?

Anul trecut, elevii de nota 10 au fost premiati de autoritati. Aproximativ 700 de elevi cu media 10 in 2019 la Evaluarea Nationala si la examenul de Bacalaureat au primit stimulente financiare din partea Guvernului. Un numar de 235 de absolventi de liceu au obtinut anul trecut media 10 la Bacalaureat.

Din cei aproximativ 136.000 de elevi inscrisi in 2019, la probe s-au prezentat 129.000. Dintre cei care au intrat in sala de examen, 84 au fost eliminati pe motiv de tentativa de frauda.

Judetele care au inregistrat cea mai mare promovabilitate la BAC au fost Cluj, cu un procent de aproape 81%, urmat de Iasi – cu 76% si Bacau – cu 75%. Alte patru judete au inregistrat procente de promovabilitate intre 70% si 75%: Sibiu, Galati, Brasov si Bucuresti.

La polul opus s-au clasat judetele Ilfov – cu 38%, Giurgiu – cu 47% si Harghita – cu 50%.

Bacalaureat 2020. Cum s-a desfasurat examenul anul acesta

Examenul de Bacalaureat a debutat luni, 22 iunie 2020, cu prima proba scrisa obligatorie, la Limba si literatura romana. La fel ca in fiecare an, am asista la o adevarata „loterie” a subiectelor posibile. Unii elevi si-au pus speranta in anul electoral si in coronavirus pentru a obtine subiecte mai usoare . Daca au avut sau nu dreptate vom afla doar dupa afisarea rezultatelor.

Absolventii clasei a 12-a au intrat in sali pana la ora 8.30, cu masti de protectie si fara materiale ajutatoare, iar incepand cu ora 9 au avut la dispozitie 3 ore pentru a rezolva subiectele. Situatia exceptionala a dus la modificarea legislatiei din Educatie, astfel incat nu au mai avut loc examenele de competente la probele orale de Bacalaureat.

Siguranta candidatilor a fost pusa pe primul loc, astfel incat examenul de Bacalaureat a fost sustinut cu un numar restrans de elevi in fiecare sala de examen, iar distanta fizica de siguranta a fost obligatoriu mentinuta.

La Limba si literatura romana, subiectele au fost similare la profilul uman si la cel real.

Desi unii s-au prezentat la examenul de BAC de parca ar fi venit la bar , probele s-au desfasurat in conditii generale bune in tara. Chiar si in aceste conditii, Bacalaureatul le-a dat batai de cap unora dintre elevi.

Marti, 23 iunie 2020, a avut loc proba la Limba materna, unde au participat aproape 6.500 de elevi, dintre care cei mai multi sunt maghiari (la maghiara s-au inscris 5.540 de candidati, la germana – 782, la slovaca – 32, la sarba – 13, croata – 5, turca – 4, ucraineana – 80, italiana – 23). Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, dupa sustinerea probei scrise, s-a constata ca, la nivel national, 79 de candidati nu s-au prezentat la examen. Nu au existat cazuri de participanti depistati cu temperatura corporala de peste 37.3£ C. In schimb, pentru tentativa de frauda a fost eliminat un candidat din judetul Bihor. La examen au fost prezenti 6.399 candidati.

Miercuri, 24 iunie, elevii au intrat in sala de examen pentru a sustine proba obligatorie a profilului: matematica, respectiv istorie.

Au existat si probleme organizatorice: un subiect la Istorie a fost redactat gresit si a produs confuzie printre elevi. Subiectul al doilea a fost scris asa: „Precizarea ideologiei totalitare impusa in Romania si prezentarea unei practici politice totalitare adoptata de statul roman in prima jumatate a secolului al XX-lea”.

De asemenea, nici perlele nu au lipsit de la aceasta sesiune BAC 2020. Ce raspuns a putut sa dea acest elev cand a fost intrebat cand a avut loc Marea Unire. „Am raspuns bine?”

Joi, 25 iunie 2020, absolventii clasei a 12-a au sustinut ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea de profil. In functie de profilul liceului, acestia au avut de ales intre Fizica, Chimie, Biologie si Informatica sau Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si Sociologie.

Din pacate, contextul epidemiei de coronavirus a generat si alte efecte neplacute, pe langa disconfortul creat e masti si de masurile de precautie instituite in salile de examen. Un supraveghetor de la Bacalaureat a fost confirmat cu noul coronavirus . Femeia nu avea temperatura cand a intrat in sala si semnase pe proprie raspundere ca nu a intrat in contact cu cineva bolnav.

„Se pare ca mai avem un caz pozitiv, este vorba despre o doamna care a fost intr-o comisie de bacalaureat. (…) Astfel de situatii se intampla. Sunt convins ca sunt mai multe astfel de cazuri, dar o evaluare in ceea ce priveste amploarea impactului epidemiologic o vom putea face in urmatoarele zile, credem noi in 5-7 zile”, a declarat joi presei Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi.

Bacalaureat 2020. Sesiunea speciala: Cine poate participa?

Contextul actual al pandemiei de coronavirus a modificat si modul de desfasurare al examenelor nationale. Astfel, la fel ca in cazul Evaluarii Nationale, absolventii clasei a XII-a vor putea sustine examenul de Bacalaureat intr-o sesiune speciala. Sunt eligibili candidatii care au avut probleme de sanatate in timpul primei sesiuni si nu au putut sustine probele scrise din motive medicale.

„Am avut o discutie cu doamna ministru al Educatiei, Monica Anisie si mi-am dat acordul, ca e clar ca pentru copiii care au temperatura, copiii care sunt in izolare la domiciliu, fiind in acheta epidemiologica, eventual in spital, nu li se poate rapi sansa de a da Bacalaureatul”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Calendarul sesiunii speciale:

  • 29 iunie-3 iulie 2020 – inscrierea candidatilor
  • 6 iulie 2020 – Limba si literatura romana (proba scrisa)
  • 7 iulie 2020 – proba obligatorie a profilului (proba scrisa)
  • 8 iulie 2020 – proba la alegere a profilului si a specializarii (proba scrisa)
  • 9 iulie 2020 – Limba si literatura materna (proba scrisa)
  • 10 iulie 2020 – afisarea rezultatelor – pana la ora 12.00
  • 10 iulie 2020 – depunerea contestatiilor – intre orele 14.00 – 19.00
  • 12 iulie 2020 – afisarea rezultatelor finale – dupa ora 12.00

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.