Administrația locală din Cluj-Napoca urmează să dezbată public Proiectul bugetului local al municipiului pentru anul 2020. Suma alocată municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020 va fi de aproximativ 350 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane alocate din bugetul local iar restul din celelalte surse locale: taxe, impozite și finanțări. În anul 2019, bugetul local a fost mai mic cu aproximativ 25 de milioane de euro ceea ce înseamnă 7,39%, după ce administrația locală a pierdut 20 de milioane din partea Guvernului.

Protrivit proiectului bugetar local, aproximativ 140 de milioane de euro din totalul banilor alocați vor fi utilizați pentru investiții iar 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea transportului public prin achiziționarea unor noi mijloace de transport. Cât despre partea restantă de aproximativ 160 milioane de euro, aceasta va fi utilizată pentru salarii și cheltuieli sociale, pe care administrația locală este obligată să le suporte, din cauza reglementărilor legislative în acest sens.

Care sunt principalele investiții ale anului 2020

Municipalitatea a selectat pentru anul 2020 o serie de proiecte prioritare care au fost transmise către domnul primar Emil Boc printr-o scrisoare, conform H.G. 1723/2004:

12 tramvaie noi

Un proiect important vizează introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc.

Patru parkinguri noi

O altă prioritate a Clujului este finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

Lărgirea Străzii Bună Ziua

Un alt proiect vizează finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.

Pregătirea documentației pentru Centura Metropolitană

Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului este în plan pentru anul 2020. Totodată vizată este și continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.

Reabilitarea Turnului Pompierilor

Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.

Finalizarea Parcului între Lacuri și Parcului Tineretului

Anul acesta se vor finaliza Parcul Între Lacuri şi se vor începe lucrările la Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

Reabilitarea Termică a Spitalului Municipal

Finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene este o investiție vizată anul acesta. Totodată și achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).

Sprijin în Sistemul de Educație Local

O prioritate pentru Cluj a reprezentat-o mereu educația, la fel și în anul 2020. Proiectele vizate pentru anul acesta sunt: Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”; Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri); Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”; Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”; Realizarea unui concurs de soluţii pentru Muzeul Științei / Science Museum.

Amenajarea platformei subterane de colectare selectivă

Printre investițiile în mediu, le avem pe următoarele: Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme; Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare; Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere; Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate; Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi.

Programe sociale

Anul acesta se vor continua următoarele programe sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi); Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale; Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.

Implementarea proiectelor selectate prin Bugetarea participativă

Se vor implementa proiectele câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă și anume: Modernizarea zonelor pentru fitness în aer liber cu aparate noi – cel puţin 10 spaţii și Instalarea a trei noi toalete automate pentru persoane cu dizabilităţi.

Proceduri și aplicații digitale pentru cetățeni

Un alt proiect important vizează extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni prin dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri); Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală; Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni.

1 COMENTARIU

  1. Bine,bine.frumos,!da’cultura!.?spiritualitatea clujenilor,sensibilitatea sufletului ardelenesc-nimic,chiar nimic!.?:SALA DE CONCERTE a FILARMONICII TRANSILVANIA,aTransilvaniei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here