În ediția de săptămâna trecută, Gazeta de Cluj a dezvăluit cum copiii magnaților din Cluj (Radu Constantea, Alexandru Rus și Patrick Ciorcilă) au intrat în afaceri cu doi antreprenori „lipiți” de Cosmin Muntean, capul unei rețele de trafic de droguri. De această dată, vă prezentăm ce s-a întâmplat cu firmele care deveniseră spălătorii pentru banii obținuți ilicit de Muntean.
Înainte de a fi săltat de procurorii DIICOT, la data de 25 ianuarie 2018, și acuzat că a fost liderul unei rețele formate în mare parte din farmaciști, care vindeau online medicamente interzise în Statele Unite ale Americii, Cosmin Muntean era cunoscut în mediul de afaceri clujean prin prisma faptului că deținea firma Thai Therapy SRL, care administra spa-ul cu același nume.
Muntean a vândut Thai Therapy imediat ce a ieșit din arest
Afacerea funcționează și în momentul de față, însă este administrată de Misfit SRL, societate patronată de Alexandra Ronea, cea care deține și sălile de fitness 18 GYM. Puțini știu că înainte ca businessul să ajungă la Ronea a fost administrat de Bogdan Buta, fondatorul festivalurilor Untold și Neversea. Ziar de Cluj dezvăluia în anul 2018 că Bogdan Buta a cumpărat salonul de masaj Thai Therapy de la Cosmin Muntean. Cel mai interesant este că tranzacția a fost efectuată după ce Cosmin Muntean a fost arestat preventiv timp de două luni în dosarul de trafic de droguri. Însă, Buta nu a preluat firma, ci a preferat să treacă afacerea pe societatea European Event Logistics SRL, înființată la data de 17 aprilie 2018, adică cu mult după descinderile DIICOT. Însă, la scurt timp după ce a preluat afacerea, Buta a mutat-o pe o altă firmă înființată în 13 iulie 2018. În prezent, asociat unic al firmei înființate de Buta este Untold Universe SRL. Firma Thay Therapy SRL este în continuare patronată de Muntean, însă cifrele au ajuns pe zero începând cu anul 2019 și figurează cu o datorie în cuantum de 2.547.843 de lei.
O altă firmă prin care Muntean își spăla banii obținuți din vânzarea medicamentelor interzise este Mac Farmacons SRL, firma care administrează stația de combustibil MacBioDiesel. Societatea a fost înființată în anul 2009 și se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Până la data de 22 aprilie 2019, Muntean a fost asociat unic, iar după această dată în firmă a fost cooptată Liliana Marchiș, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Ioan Bene. În anul 2022, Andrei Ichim și Ionuț Dobra, partenerii de afaceri ai lui Rus, Constantea și Ciorcilă, au intrat în firmă, iar în primăvara anului trecut Muntean și Marchiș și-au cesionat toate părțile sociale deținute către cei doi, rămânând astfel singurii asociați. De-a lungul timpului, firma a înregistrat datorii de ordinul milioanelor de lei, iar în anul 2022, cifra de afaceri a Mac Farmacons SRL era zero, profitul net era de -340 942, iar datoriile ajungeau la 4.953.194 de lei.
Firmele lui Muntean, resuscitate după anul 2018
Dacă credeați că după problemele cu legea Cosmin Muntean și-a înstrăinat toate spălătoriile de bani, vă spunem că nu este așa.
Începând cu anul 2019, Cosmin Muntean a reușit să-și resusciteze firma Azec Alpha SRL, care se ocupă cu activități ale companiilor de tip holding, în ciuda faptului că din 2016 până în 2018 singurele valori care creșteau erau cele din dreptul datoriilor. În anul 2022, firma a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 107.685de lei, un profit net de 74.221 de lei și datorii în cuantum de 1.939.572 de lei, neavând niciun angajat. Nici societatea Buddy Store România SRL nu a fost uitată de Muntean. Firma a reușit să atingă performanța în anul 2022, să înregistreze pentru prima dată în ultimii șapte ani un profit în valoare 1652 de lei, cu o cifră de afaceri de 19.086 de lei și datorii de 190.531 de lei.
Cât despre Agro Goji SRL, firmă care se ocupă cu cultivarea legumelor și a fructelor, a rămas în funcțiune, cu toate că nu a înregistrat niciodată profit, fiind pe minus încă de la înființare. La fel s-a întâmplat și în cazul societății Plastform SRL care, în ciuda faptului că a fost înființată în anul 2006, nu a reușit niciodată să înregistreze profit. O altă societate din portofoliul lui Muntean, IT Online Help SRL, care se ocupa cu activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul, a fost radiată în anul 2018.
Dosarul „farmaciștilor” a prins miros de prescripție
Cosmin Muntean a fost trimis în judecată, la data de 15 octombrie 2022, într-un dosar de trafic de droguri, alături de alte 23 de persoane, printre care se numără Ovidiu Piroș, patronul clinicii Union Medical.
POtrivit DIICOT, cele 24 de persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, scoatere din țară de droguri de risc și de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și spălarea banilor.
Cosmin Muntean este acuzat că, în perioada 2012-2017, a fost liderul unei rețele formate în mare parte din farmaciști, care vindeau online medicamente interzise în Statele Unite ale Americii și în alte 29 de state din Europa, obținând din această activitate ilegală venituri de peste 55 de milioane de lei. Membrii rețelei intrau în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști, utilizând reţete falsificate. Ulterior, membrii grupării infracţionale preluau comenzi de la clienţi în sistem online printr-un „call-center” ce funcționa într-un apartament din comuna Florești. Pentru onorarea comenzii, era necesar ca respectivii clienți să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.
Procurorii au stabilit că, în perioada 2010-2018, a fost procurată și expediată în străinătate cantitatea totală de 8.437.208 comprimate (medicamente) care conțin substanțe interzise. De asemenea, au fost expediate și medicamente care conțin substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive.
Sumele de bani obținute de membrii rețelei au fost supuse unui amplu proces de spălare, fiind înființată în acest scop o societate cu sediul într-un paradis fiscal. În total au fost supuse procesului de spălare a banilor sumele de aproximativ 5 milioane de dolari (USD) și 4 milioane de euro.
Cu toate că cele 24 de persoane, printre care se numără și Cosmin Muntean, au fost trimise în judecată de peste un an, dosarul se află încă în camera preliminară. Astfel, analizând modul în care decurg lucrurile, cei 24 de inculpați din dosar ar putea scăpa basma curată pe motive de prescripție.