Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 și decretul pentru promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. Doar trei instituții au suferit o scădere a cheltuielilor și anume Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări și Sănătate și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial după semnarea acesteia de către Președinte.

Noua Lege a Bugetului a adus modificări destul de „consistente” în diversele ministere și instituții principale ale statului. Conform acestui nou document, bugetul total de stat a fost diminuat de la 167.73 miliarde de lei la 167.70 miliarde de lei. În ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost diminuate de la 215.25 miliarde, la 215.23 miliarde de lei. Noul buget de stat a fost construit pe o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1% și un curs mediu de 4,75 lei pentru un euro. Cheltuielile au fost împărțite în felul următor:

Ministerul Muncii

Ministerul Muncii este instituția care cheltuie cei mai mulți bani anual din cauză că aceasta plătește pensiile tuturor Românilor. Anul trecut cheltuielile Ministerului Muncii s-au ridicat la 102 miliarde de lei, pentru anul 2020 acestuia i-au fost crescute cheltuielile cu aproximativ 18% ajungând la suma de 120 miliarde de lei.

Ministerul educației naționale:

Ministerul educației, de asemenea un minister care are cheltuieli importante a obținut și el o creștere a cheltuielilor, de la 32.0 miliarde de lei pentru 2019 la 32.9 miliarde pentru anul 2020. Creșterea cheltuielilor pentru acesta este de 3%.

Ministerul finanțelor publice:

În ceea ce privește Ministerul Finanțelor Publice, situația rămâne aproximativ la fel și în anul 2020. S-a decis o creștere a cheltuielilor de 3%, de la 30.6 miliarde de lei pentru anul 2019 la 31.6 miliarde de lei pentru 2020.

Ministerul Apărării naționale:

O creștere a bugetului importantă o sesizăm la Ministerul apărării Naționale care în 2019 a înregistrat cheltuieli de 20.4 miliarde de lei iar pentru 2020 acestea au crescut la 23.7 miliarde de lei. Această diferență echivalează cu o creștere de aproximativ 16%, ceea ce este destul de mult luând în considerare faptul că bugetul instituției a fost mare și anul trecut.

Ministerul Afacerilor interne:

La fel de importantă a fost și creșterea bugetului pentru Ministerul afacerilor interne care a plusat cu 13% față de anul trecut. Prin urmare bugetul de anul acesta pentru MAI este de 20.2 miliarde de lei, față de 17.8 miliarde de lei pentru anul trecut.

Ministerul Transporturilor

Și ministerul transporturilor a obținut o suplimentare de la 11.4 miliarde de lei pentru anul trecut, la 12.0 miliarde de lei pentru anul acesta, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 6%

Ministerul Sănătății:

Un minister foarte important se încadrează anul acesta la capitlul scăderi. Ministerul Sănătății a obținut anul acesta mai puțin cu 2% față de anul precedent, de la 9.1 miliarde pentru anul 2019 la 9.0 miliarde pentru anul 2020.

Ministerul Lucrărilor publice, dezvoltării și administrației:

Ministerul Lucrărilor publice, dezvoltării și administrației este cel care a obținut cea mai mare scădere din Bugetul de Stat pentru 2020. Dacă în anul 2019 această instituție a obținut 9.5 miliarde de lei, anul acesta cheltuielile ei se ridică la doar 5.5 miliarde de lei. Cu 42% mai puțin.

Serviciul Român de informații:

Serviciu Român de informații a obțiut și el o mărire a bugetului cu 11% față de anul trecut, de la 2.4 miliarde, la 2.6 miliarde de lei.

Secretariatul general al Guvernului:

Și Secretariatului General al Guvernului i-au fost mărite cheltuielile pentru anul 2020, de la 1.8 miliarde la 1.9 miliarde de lei.  

Ministerul culturii și identității naționale:

O creștere consistentă a cheltuielilor se înregistrează și la ministerul culturii și identității naționale, cu aproximativ 10%, ceea ce înseamnă că dacă în anul 2019 acesta a cheltuit 8.6 milioane de lei, în anul 2020 cheltuielile au urcat la 9.4 milioane de lei.

Serviciul de telecomunicații speciale și Serviciul de informații externe:

Aceste ultime două ministere, au obținut și ele o creștere a cheltuielilor. Pentru serviciul de telecomunicații speciale creșterea bugetului a fost de la 5.9 milioane de lei până la 6.8 milioane de lei iar pentru Serviciul de Informații Externe a fost de la 3.3 milioane până la 3.5 milioane de lei. Creșterile au fost de 7%, respectiv 15%.

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru noul Buget

Anul acesta Guvernul și-a angajat răspunderea pentru Legea Bugetului de stat și Legea Asigurărilor de stat, o premieră în ultimii 30 de ani. Angajarea răspunderii pe Bugetul de stat și pe modificarea OUG 114 a avut loc în 23 decembrie 2019 în Parlamentul României. Angajarea răspunderii din partea Guvernului oferă cetățenilor, firmelor și autorităților locale o informare transparentă prin intermediul căreia aceștia știu la ce să se aștepte pentru anul 2020 în privința Bugetului de stat. 

Prin angajarea răspunderii Bugetului de Stat, Guvernul va modifica prevederile OUG 114. Câteva dintre prevederile modificate prin noul Proiect: Valoarea punctului amendă pentru amenzile contravenționale prevăzute de OUG 195/2002 se mențin în cursul anului 2020 la același cuantum, respectiv 145 lei; Instituțiile de apărare, siguranță națională și ordine publică nu trebuie să publice informații cu privire la salariile, sporuri, tichete de vacanță etc; Ministerul Tineretului și Sportului va primi 0,5% din accizele aplicate pentru țigări și băuturi alcoolice; Departamentul pentru eficiență energetică trece de la ANRE la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri; Sporul primit de către angajații din sectorul bugetar pentru „condiții vătămătoare” a fost modificat, prin urmare personalul bugetarprimește un spor de 25% din salariul minim brut pe țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.