Codul Rutier 2023 vine cu modificări importante legate de circulația pe drumurile publice, iar cele mai recente dintre ele tocmai au fost adoptate ieri și vizează sancțiuni semnificativ mai costisitoare pentru cei care depășesc viteza legală de deplasare. Depășirea vitezei legale cu mai mult de 100 km/h va fi sancționată cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile și majorarea de drept cu încă 30 de zile în cazul săvârșirii unor fapte similare.
Codul Rutier 2023, modificat din nou
Practic, vorbim de Codul Rutier ce tocmai s-a modificat ”în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, după cum se arată în raportul întocmit la comisiile de specialitate, conform G4Media.ro.
Alt amendament, aplicat persoanelor cu antecedente
Tot ieri, senatorul PSD Robert Cazanciuc anunța pe pagina sa personală de Facebook că a fost aprobat în Senat un amendament la proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier, „persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei”.
„A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele. Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi „pentru” din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare.
Acest amendament vine în continurea și în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de Legea Anastasia, proventă de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul 1 în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum”, transmite politicianul printr-o postare pe Facebook.
Citește și: Pleacă Petre Daea din Ministerul Agriculturii? Daniel Buda: „Trebuie găsite soluții”