Românii sunt tot mai interesați de a cumpăra teste rapide pentru COVID-19, aceste dispozitive se găsesc pe internet și mai puțin în farmacii. Testul costă 45 de lei bucata și se poate face acasă de către oricine, fără studii sau pregătire medicală, iar rezultatele vin aproape pe loc. Medicii avertizează însă că acest tip de test poate fi irelevant dacă este făcut în prima săptămână de la debutul bolii.

Medicii spun că aceste teste au şi limite: poţi să ai boala, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formeză la o săptămână de la infectare.

„Anticorpii nu ne ajută să facem un diagnostic precoce, dar ne ajută la stabilirea unui diagnostic rapid. Precoce înseamnă că nu putem identifica pacientul în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă. Tot testul PCR rămâne cel prin care putem asigura un diagnostic precoce şi să avem o specificitate mult mai mare a rezultatelor”, subliniază dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase, potrivit Digi24.

Cu alte cuvinte, testul rapid ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.

„Acest test îşi regăseşte utilitatea, fără discuţie, însă necesită totuşi o interpretare a rezultatelor într-un context clinic, ceea ce ar fi mai greu pentru o persoană fără background medical să facă”, spune dr. Gheorghiță.

Citește mai multe detalii pe digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.