Tineretul Social-Democrat (TSD), parte a Partidului Social Democrat (PSD), a adus în discuție o listă de 22 de idei pe care dorește să le supună dezbaterii naționale. Printre acestea, se regăsesc și idei controversate precum legalizarea drogurilor ușoare. Câțiva dintre politicienii clujeni, care au putut fi contactați, au dezbătut subiectul respectiv. De asemenea, și Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț și fostul șef al Antidrog Cluj au comentat pe marginea subiectului.
Tinerii social-democrați propun, printre altele, lansarea unei dezbateri publice naționale privind legalizarea drogurilor ușoare și programe de suport pentru consumatorii de droguri periculoase, dar și lansarea unei dezbateri naționale despre legalizarea prostituției și a măsurilor privind combaterea traficului de persoane.
Tesediștii mai propun și lansarea unei dezbateri naționale privind recunoașterea drepturilor comunității LGBT, dar și lansarea unei dezbateri publice „România, toleranță zero la discriminare” , pentru a lupta împotriva prejudecăților care există în spațiul public față de diverse minorități.
Părerile politicienilor clujeni sunt împărțite în ceea ce privește legalizarea drogurilor
Senatorul UDMR Lasz Attilaspune că nu îl interesează astfel de subiecte pe care nu le consideră benefice pentru societate.
“La Senat nu s-au discutat astfel de teme, din punctul meu de vedere toleranța față de droguri este 0 și această temă nu mă interesează”, a declarat senatorul Laszlo Attila.
Senatorul independent Marius Nicoară susține tinerii social democrați, în sensul că e de acord să existe dezbateri publice, indiferent de subiectele atinse, asta pentru a da ocazia tinerilor de a-și expune părerile.
„E dreptul lor de a iniția așa ceva și până la urmă dacă se dorește o dezbatere publică nu strică să vedem cum gândește tineretul de azi despre acest fenomen”, a declarat Marius Nicoară.
Consilierul județean PSD Remus Lăpușan nu e nici pro, dar nici contra. Acesta e de acord cu o dezbatere în acest sens, deși nu încurajează legalizarea drogurilor ușoare.
“Așteptăm să vedem concluziile. Deși sunt puțin mai conservator cu o dezbatere în acest sens, pot fi totuși de acord”, spune Remus Lăpușan.
Spre deosebire de colegii lui care au dat răspunsuri mai evazive, președintele PSD Cluj, Horia Nasra îi susține pe tinerii din TSD în avea astfel de dezbateri. Conștient că nu e o temă nouă abordată în societatea noastră, Nasra consideră că orice „subiect sensibil” cum e și acesta, ar trebui dezbătut pentru a se putea trage o concluzie pentru a se lua cea mai bună decizie.
“Nu e o temă nouă în societate. Cred că dezbaterea temei este bună și în funcție de rezultatele dezbaterii, părerile și studiile puse la dispoziție de specialiști în domeniu, se poate ulterior concluziona dacă este sau nu o idee bună. Specialiștii ar trebui să își spună părerea, eu nu pot avea o concluzie în această privință. Trebuie să dezbatem orice temă sensibilă, să o întoarcem pe toate fețele ei să vedem care e cea mai bună decizie”, susține Horia Nasra.
Fostul șef de la Antidrog Cluj împotriva inițiativei
Fostul șef al Centrului pentru Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj, Eugen Boie, nu consideră benefică legalizarea drogurilor ușoare. De asemenea, este de părere că substanțele precum marijuana nuse încadrează în categoria de droguri ușoare pentru că acestea afectează celulele creierului.
“Spre exemplu eu nu consider ca marijuana este un drog ușor deoarece acesta afectează celulele creierului. Drog ușor pot fi și medicamentele, în anumite cantități prescrise de medic pot fi benefice, dar abuzul nu. Spre exemplu, dacă luăm în calcul alte țări cum ar fi Olanda, acolo știm că se pot cumpăra în anumite cafenele o anumită cantitate de droguri, dar care trebuie consumată acolo și nu altundeva. Dar și olandezii au ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva pe educație pentru a nu se ajunge la abuz. Acest subiect a mai fost cândva propus de Elena Băsescu care și-a făcut campanie electorală pe baza acestui subiect.Este trist ce s-a întâmplat, pentru că după au apărut pe piață etnobotanicele. Din punctul meu de vedere ca și părinte, dar și ca bunic, doresc să am copii și nepoți informați, care știu efectele pozitive și negative ale drogurilor, dar să consume așa ceva, nu sunt de acord”, susține Eugen Boie.
Mitropolitul Clujului: Trebuie să avem grijă de tinerii noștri
Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, nu e de acord cu legalizarea drogurilor și susține că tineretul nu ar trebui să se lase ispitiți de astfel de tentații.
“Nu sunt de acord. Trebuie să avem grijă de tinerii noștri, sunt atâtea ispite și ar trebui să îi ducem spre bine să nu se lase ispitiți de lucruri care mai târziu aurepercusiuni. Trebuie să ne gândim la binele oamenilor. Sunt locuri în lumea asta unde drogurile ușoare sunt permise, dar nu știu dacă e bine”, a declarat Mitropolitul Andrei.
La sfârșitul conversației, Mitropolitul Andreicuț a transmis că îi îndeamnă pe tinerii social-democrați să se întâlnească cu ei pentru a dezbate acest subiect.
E arhicunoscut faptul că marijuana conduce la impotență și sterilitate la bărbați, pe lângă faptul că diminuează lobul frontal al creierului.
Numai niște idioți congenitali, deja consumatori, pot sugera legalizarea. De ce nu sunt pur și simplu mulțumiți că au deja acces la mizerie și vor să generalizeze dezastrul ?
Termeni de căutare: „marijuana impotence sterility”.